ARTIK DEĞİŞMELİ
Erzurum’un sosyal ve ekonomik sorunlarının temel nedenlerinden biri ulaşımda yaşanan problemler. Hizmet sektörü başta olmak üzere tüm ekonomik etkinliklerin amacına ulaşabilmesi ulaşım’da yeni vizyonu gerekli kılıyor.
HAVAYOLU ULAŞIMI YENİDEN PROĞRAMLANMAYA MUHTAÇ
Erzurum’un içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik sorunların baş sebeplerinden birisini ulaşımın güncelleştirilmemesi oluşturuyor.Ankara’ya karayoluyla ulaşım 14, demiryoluyla ulaşım 22 saatte yapılabiliyor. Uçakla ulaşımın ise günü birlik yapılacak işlemlere uygun olmaması ulaşım problemlerinin artmasına yol açıyor.
ULAŞIM AKSAKLIKLARI YATIRIMI ENGELLİYOR
Ülke ticaret ve sanayi sektörünün kalbi olan İstanbul’la Erzurum arasındaki ulaşım ise tam bir çile. Metropolün zamanla yarışan işadamları, Erzurum’un ulaşım sorunu yüzünden İl’e iş seyahati yapmaktan ve yatırımdan kaçınıyorlar. Erzurumlu işadamları ise İstanbul’a düzenleyecekleri seyahatlerde bir gün öncesinden hareket etmek durumunda kalıyorlar.
KOBİ’LER FONKSİYONELLİKLERİNİ YİTİRİYORLAR
Erzurum’daki tarımsal ve sanayi ürünleri imalatı yapan KOBİ’ler, uçakla seyahatlerde, ticari ilişkilere uygunluk gösteren bir zaman ayarlaması olmamasından yakınıyorlar. KOBİ’ler mal teslimi veya hammadde aktarımlarında uçak kalkış ve varış saatlerinin ticareti körükleyen değil köstekleyen bir durum sergilediğini belirtiyorlar.
PROF.DR. YILMAZ: “UÇAK SEFER SAATLERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ”
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOİSAD)Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Prof. Dr. Berhan Yılmaz, Erzurum’dan yapılan uçak seferlerinde yeni bir zamanlamaya gidilmesine gerek olduğunu açıklayarak, mevcut sefer saatlerinin Erzurum’da yaşam kalitesini olumsuzlaştırdığını bildirdi.
UÇAK GECE GELİP, ERKEN KALKMALI
Uçak seferlerinin şehir halkının gündelik yaşamını önemli ölçüde etkilediğini belirten Prof. Dr. Yılmaz Erzurum ve Doğu anadolu bölgesinde gerçekleşen uçak seferlerinin gün ortasında yapılmasından dolayı bölge ve ilde sosyo ekonomik geriliğin arttığını kaydetti.
BÜYÜK ŞİRKETLER, ZAMAN KAYBINI MAZERET GÖSTERİYORLAR
Müteşebbislerin uçak sefer saatlerinin uygunsuzluğu sebebiyle yatırım yapmaktan kaçındığını, büyük şirket ve holdinglerin zaman kaybı sebebiyle Erzurum’da bölge müdürlüğü kurmadığını söyleyen Yılmaz, halkında ileri sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını, kültürel etkinliklere katılamadığını vurguladı.
ULAŞIM SORUNU, YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR
Vatandaşın zaman kaybı dikkate alınmadan gün ortasında yapılan uçak seferlerinin, Erzurum’u yaşanmaz hale getirdiğini bildiren Prof. Dr. Yılmaz: ”İstanbul'dan saat 13.00’den sonra Erzurum'a havayolu ile gelmek için 24 saat beklemek zorunda kalınmaktadır.Ulaşım şartlarının bu denli zor olduğu ile bir yere kim gelir, kim yatırım yapar, kim yaşar? “ dedi.
ULAŞIM PROGRAMI YENİDEN YAPILMALI
Ülkenin çoğu şehrinden Büyükşehirlerde takip edilecek işler için günü birlik gidip gelinebilirken Erzurum için bunun 2 gün demek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, şunları söyledi: İstanbul'da saat gündüz saat 11.00 ile 13.00 arası iki saatlik bir toplantınız olursa Erzurum'dan bu toplantı için bir gün önceden gidip ve bir gün sonra ancak dönebilirsiniz. Peki o zaman ne yapacaksınız? Erzurum'da iseniz bu şehirde yaşamayayım, eğer batıda iseniz Erzurum'la sırf bu ulaşım güçlüğünden dolayı iş yapmayalım diyeceksiniz. Bu uçak saatleri politikası yıllardır uygulandığından Erzurum'un makus talihi daha kararmış, sonuçta göç hızlanmış, istihdam azaltmış ve büyük şirketler ulaşımı rahat olan Trabzon'a kaymıştır. Bu gün çoğu holding ve şirketin doğu anadolu bölge müdürlükleri sırf uçak saatleri yüzünden Erzurum'dan Trabzon'a çekilmiştir.”
ERZURUMLULARA ÇAĞRI
Erzurum’a İstanbul ve Ankara bağlantılı sefer yapan uçakların gece gelerek, sabah erken saatlerde kalkmasını öneren Prof. Dr. Yılmaz, hem halkın hem de işadamlarının sabah erkenden büyük kentlere gidebileceğini, akşam ise şehre dönebileceğini ifade etti.
Prof. Yılmaz çağrı yaparak, bütün Erzurumluların sorunu ve uçakların gece gelip gündüz erken kalkması yolundaki taleplerini Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü’ne iletmelerini istedi. Prof. Yılmaz konuyla ilgili kamuoyu oluşması için siyasilere de durumun aktarılması önerisinde bulundu.
ETSO VE DOSİAD’DAN DESTEK
Prof. Dr. Berhan Yılmaz’ın Erzurum’a ve Erzurum’dan yapılan uçak seferleri saatlerinin güncel ihtiyaçlara göre yeniden belirlenmesi teklifine Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası ile DOSİAD’dan da destek geldi. ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Cindilli, Erzurum ulaşım vizyonunun güncelleştirilmesine gerek olduğunu vurgulayarak, sorunun çözümsüzlükte bırakılmasının ilin sosyal ve ekonomik sorunlarını artıracağını söyledi.
CİNDİLLİ :ULAŞIM SORUNU, GELİŞME SORUNUDUR
Zaman kavramının, gelişme ve büyümeyi doğrudan etkilediğini vurgulayan Cindilli,: küreselleşen ekonomide, işadamı, sanayici ve müteşebbislerin zamanla yarıştıklarını kaydetti. Erzurum’da tarım, sanayi ve hizmet sektörleri gelişiminin de ulaşıma paralel bir durum sergilediğini ifade eden Cindilli, ulaşımdaki programsızlığın ilde ciddi kayıplara yol açtığını ifade etti.
AYDEMİR: KALKINMA UFKU İÇİN, ULAŞIMDA VİZYON DEĞİŞMELİ”
DOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydemir, bölgeler arası kalkınmışlık farkının en fazla etkilediği doğuda, kalkınma ve gelişme adına bir ufuk hareketine ihtiyaç olduğunu; bunun oluşturulması için de ulaşım ağında çağdaş düzenleme yapılması gerekliliğine işaret etti. Aydemir, Prof. Dr. Yılmaz’ın önerisine katıldıklarını ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.
DOSİAD: ÖNERİYİ DESTEKLİYORUZ
Doğu Anadolu’nun aydınlık ve kalkınmış geleceğine yol bulmak adına, ortaya konacak her türlü çabayı benimsediklerini ifade eden Aydemir, bölge ulaşım vizyonunun çağdaş bir zemine oturtulması gerektiğini belirtti. Aydemir, “göçün önlenebilmesi için bölgenin yaşanılır olması, yaşama kalitesinin artması için de sosyal ve ekonomik ihtiyaçların giderilmesi lazım. Ulaşım bu amaca yol gösterecek temel sektördür” dedi.