VALİ GÜVENÇ:
"susuz ve asfaltsız köy kalmayacak"
Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, merkeze bağlı mahalle ve köy muhtarlarının sorunlarını dinledi. Yapılan toplantıda, 2005 yılı çalışmaları ve 2006 yılı projeleri ele alınırken, toplantıya, Vali Celalettin Güvenç'in yanı sıra Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, Özel İdare Genel Sekreteri Ramazan Sodan ve İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan da katıldılar.
KÖYLERİMİZİ YAŞANILIR HALE GETİRECEĞİZ
Muhtarlara yönelik bir konuşma yapan Vali Celalettin Güvenç, sorunları aşmak için çaba sarf ettiklerini söyledi. Vali Güvenç, "Hükümetimizin en önemli hedeflerinden birisi susuz ve asfaltsız, yolsuz köy kalmamasıdır. Bu konuda gereken çalışmaları yapacağız. Büyükşehir Belediyesine bağlı köylerin su ve yol sorunları için Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ile görüşeceğim. Diğer köylerimiz için ise İl Özel İdaremiz devreye girecek" dedi.
TARIM VE HAYVANCILIĞI KALKINDIRMAK ZORUNDAYIZ
Tarım ve hayvancılık konusuna da değinen Vali Celalettin Güvenç, tarım ve hayvancılığın Erzurum için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, TOKİ ile yapılan görüşmeler sonucu 5-6 köyde ev ve ahır yapılması noktasında çalışmalara başlandığını söyledi. Hayvancılığın daha uygun ortamlarda yapılması gerektiğini ifade eden Vali Güvenç, tarım ve hayvancılığın deposu olan Erzurum'da bu işlerin daha modern ortamlarda ve tesislerde yapılması gerektiğini ifade etti.
BESİCİMİZ TEKNİK GELİŞMELERE AÇIK OLMALI
Tarım ve hayvancılık konusunda ciddi sıkıntıların bulunduğunu söyleyen Vali Celalettin Güvenç, "Yerli ırk verimsiz bir ırk. Yerli ırk 36 ayda 170 kilo olurken, kültür ırkı 16 ayda 350-400 kilo et veriyor. Sütte de durum aynı. Yerli ırk yılda 900 kilo süt verirken, kültür ırkı 9 ton süt veriyor. Bu sorunların giderilebilmesi için 5-10-20 yıllık planlar yapıp vilayetle, ilgili kurum ve kuruluşlarla, oda ve birlik başkalarıyla, çiftçilerimizle el ele verip mücadele edilmesi gerekir. Hayvanın doğru ve sağlıklı beslenmesi gerekir ki Avrupa ile rekabet edebilelim. Erzurum'un havası, suyu ve toprağı hayvancılık açısından Çukurova'dan daha avantajlı. Bu tamamen teknik bir bilgi. Hayvancılık ve yem bitkisi açısından Çukurova bizim rakibimiz olamaz" diye konuştu.
CİDDİ ATILIMA İHTİYAÇ VAR
Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakere aşamasında en büyük sorunun başında Tarım ve hayvancılığın geldiğini ifade eden Vali Celalettin Güvenç, "Hollandalılar şu anda kilogramı 2 milyona et vermek istiyor. Hükümet ithalat izni vermediği için, biz burada hayvancılık yaptığımızı zannediyoruz. Çok daha ciddi adımlar atmamız gerekiyor. Yani yerli ırkla devam edemeyiz. Bu mümkün değil. Her yönüyle çok gerideyiz. Avrupalılar buğday ekiyor, 400 kilo alıyor. Biz ekiyoruz, 100 kilo alıyoruz. Bu şartlarda onlarla nasıl rekabet edeceğiz, nasıl ortak olacağız" şeklinde konuştu.
MUHTARLAR BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADILAR
Muhtarlara söz vererek onların sorunlarını da dinleyen Vali Celalettin Güvenç, bazı konularda devlet vatandaş işbirliği olması gerektiğini de söyledi.
Bütün muhtarları tek tek dinleyen Vali Celalettin Güvenç, şehrin üst tarafında olması sebebiyle, hayvan ahırlarından gelen pis suların ve kokuların mahallede bulunan okulları, esnafı ve vatandaşları rahatsız ettiğini ve şehir şebekesini de tehdit ettiğini söyleyen Kazım Yurdalan, Mahalle Muhtarı Celalettin Dürüst' ün söz konusu taleplerinin ilgili kurumlara bildirilmesi için de talimat verdi.