KÖYLER BİYOGAZ İLE ISINACAK
Erzurum'da, 30 köyde konut ısıtmada kullanılacak biyogaz üretim tesisi kurulması için proje hazırlandı. Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından hazırlanan projede, Dumlu Beldesi'nin 20, Ilıca İlçesi'nin de 10 köyünde, hayvan varlığı gözönünde bulundurularak, bölge şartlarına uygun biyogaz üreteci oluşturulması ve biyogaz üretim tesisleri kurulması planlanıyor.
PROJE AB HİBE PROĞRAMINA SUNULACAK
Proje Yürütücüsü, A.Ü Çevre Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, yaptığı açıklamada, köylerde konut ısıtmada kullanılabilecek yeni bir enerji kaynağı oluşturmak için hazırladıkları projenin gelecek yıl Avrupa Birliği Hibe Programı'na sunacaklarını söyledi.
KÖYLERİN ENERJİ SORUNU ÇÖZÜLECEK
Projenin kabul edilmesi durumunda köylerde önemli gelişmeler yaşanacağını anlatan Demircioğlu, ''Biyogaz üretim tesisleri ile köylerin enerji kaynağı karşılanmış olacak. İlk aşamada konut ısıtma için kullanılacak biyogaz sayesinde, köylü yakacak parasından kurtulmuş olacak'' diye konuştu.
PROJE HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ'
Kırsal kesimde hayvansal atıkların gelişi güzel atıldığını, bu durumun halk sağılığı ve çevre açısından büyük risk faktörü olduğunu ifade eden Demircioğlu, biyogaz üretim tesislerinde hayvan gübresini kullanarak halk sağlığı ve çevreye zarar vermesinin de önlenmiş olacağını söyledi.
BİOGAZ İÇİN YETERLİ KAYNAK VAR
Bölgede tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığını, biyogaz için gerekli hayvan gübresinin fazlasıyla karşılanabileceğini dile getiren Demircioğlu, şunları kaydetti:
''Bölgede hayvan pisliği, tarlalarda gübre olarak kullanıldığı gibi önemli miktarı da ısınma ihtiyacını karşılamak amacıyla yakıt olarak kullanılıyor. Dolayısıyla, hayvan gübresi istenildiği gibi değerlendirilemiyor. Bununla birlikte köylerde gelişi güzel atılan bu atıklar, insan sağılığını tehdit ediyor ve çevreye zarar verdiği gibi köylerin görümünü de bozuyor. Tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak ve alternatif enerji kaynağı yaratmak amacıyla, proje hazırladık. İlk etapta, 30 köyde konut ısıtmada kullanılacak biyogaz üretim tesisleri kurmayı planlıyoruz.''
ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK
Demircioğlu, kırsal kesimde elektrik ve konut ısıtma için gerekli enerji kaynağın biyogaz ile karşılanabileceğini kaydederek, bu nedenle kırsal kesimde biyogaz üretim tesisleri kurulması gerektiğini ifade etti.
Biyogaz üretim tesislerinin, Türkiye'nin son dönemlerde yaşadığı enerji sıkıntısının kısmen de olsa giderilmesinde büyük rol oynayacağına dikkati çeken Demircioğlu, ''Biyogazdan yararlanılması durumunda enerjide dışa bağımlılık azalacak'' diye konuştu. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 35'inin kırsal kesimde yaşadığına işaret eden Demircioğlu, bu nüfusun enerji ihtiyacının biyogaz ile karşılanmasının enerjide yüzde 30 oranında tasarruf sağlayacağını vurguladı.
HAYVAN GÜBRESİNİN VERİMİ ARTACAK'
Demircioğlu, biyogaz üretimi için kullanılan hayvan pisliğinin daha sonra yeniden organik gübre olarak değerlendirilebileceğini kaydederek, gübrenin bu şekilde veriminin daha da artacağını anlattı.
Ağır kış şartlarının yaşandığı bölgedeki köylerde tarımsal üretim açısından büyük önem taşıyan hayvan gübresinin önemli miktarının ısınma ihtiyacının karşılanması için yakıldığını kaydeden Demircioğlu, şöyle devam etti: ''Biyogaz üretim tesislerinde kullanılan hayvan gübresinin verimi artacak. Çünkü, gübrenin içerdiği toksin maddesi ayrıştırılacak, toprağa ve tarım ürünlerine zarar vermesi önlenecek. Ayrıca, ısınma ihtiyacını biyogaz ile karşılayacak köylü vatandaşlar da, daha önce tezek haline getirerek yaktıkları hayvan gübresinin tamamını tarımsal üretim için kullanabilecekler. Bu nedenle proje kırsal bölgenin refah seviyesinin artıracak olması bakımından da önemli. Gelecek yıl projemizi AB Hibe Programı kapsamında değerlendirip, çalışmaları başlatmayı planlıyoruz.''