HEDEF DÜNYA ÜNİVERSİTESİ
Atatürk Ünuversitesi (A.Ü) Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, dünya üniversitesi olma hedefine ulaşmak için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene, Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, kurum müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konseriyle başlayan törende, Atatürk Üniversitesi'nin tanıtımının yer aldığı İngilizce sunum yapıldı. Törende öğrenciler adına Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi son sınıf öğrencisi Esra Yeşildal bir konuşma yaptı. Atatürk Üniversitesi'nin 12'nci dönem Rektörü Prof. Dr. Hurşit Ertuğrul'un da bir konuşma yaptığı törende konuşan Sütbeyaz, üniversitelerinin kavram alanını daraltmak yerine dünya üniversitesi olmak için önemli adımlar attıklarını bildirdi.
ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROĞRAMI SÜRÜYOR
Avrupa ve Türk dünyasındaki birçok üniversiteyle öğrenci değişim programı başlattıklarını belirten Sütbeyaz, şunları kaydetti: ''Dünya üniversitesi olma hedefine ulaşmak için var gücümüzle çalışmaktayız. Dünyanın önde gelen üniversiteleriyle öğretim elemanı değişimi başta olmak üzere pekçok alanda işbirliği anlaşmaları yapıyoruz. Dünya üniversitesi olmanın gereği ve doğal sonucu kendini dış denetime açmaktır. Üniversitemiz uzman ve bağımsız kurumlar tarafından yapılan denetim onlamına gelen akreditasyon çalışmaları başlatmıştır.''
ÜNİVERSİTE BÜTÇELERİ DARALIYOR
Sütbeyaz, üniversitelerin içerisinde bulunduğu ekonomik duruma da değinerek, ''Üniversite bütçelerimiz giderek azalmakta, akademik ve idari kadro sıkıntısı had safhadadır'' dedi.
Tüm devlet üniversitelerinde olduğu gibi Atatürk Üniversitesi'nin de adeta nefes alamaz hale geldiğini belirten Sütbeyaz, şöyle devam etti: ''Üniversite bütçelerimiz giderek azalmakta ve üniversitemiz diğer devlet üniversitesinde olduğu gibi giderek hissedilmeye başlanan bir darboğaza girmektedir. tüm bu olumsuzluklara rağmen üniversite olarak gösterdiğimiz gelişme öğretim üyelerinin özverili çalışmalarının bir sonucudur.''
PROF.DR.GÜVENEN: BİLGİ FAKTÖRÜ İYİ KULLANILMALI
Bilkent Üniversitesi Dünya Sistemleri, Ekonomileri ve Stratejik araştırmalar Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Orhan Güvenen ise, yaptığı konuşmada, Türkiye'de bilgi ve iletişim faktörlerinin iyi kullanımı durumunda imkansız olan değişimlerin sağlanacağını söyledi.
Küreselleşmenin doğrudan doğruya teknolojinin bir sonucu olduğuna dikkat çeken Güvenen, şunları kaydetti: ''Küreselleşme doğrudan teknolojinin bir sonucudur. Bilgi ve iletişim faktörlerinin iyi kullanımı ile ülkemizde imkansız olan değişimler sağlanacaktır. Önümüzdeki yıllarda kullanılan malzemelerde yaşanacak değişimler özellikle askeri kurumları olumsuz yönde etkileyecek. Bu tehlike ancak bilgi ve iletişim faktörlerinin iyi kullanımı ile aşılabilir.''
Prof. Dr. Güvenen ayrıca, 21. yüzyılda dünyada önemli bilim adamlarının yetiştiğin ancak alim yetişmediğine dikkat çekerek, bu durumun kısa dönemci ve mekanist bir yaklaşımı doğurduğunu bildirdi.Erzurum Valisi Celalettin Güvenç ise, kendi nesillerinin ideoloji kurbanı olduğunu belirterek, günümüz üniversite öğrencilerinin kendilerini bilime adamaları gerektiğini söyledi.
Törende Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nca konser verildi.