‘Deprem ve Kentleşme’ panelinde konuşan KTÜ Jeoloji Mühendisliği Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Bektaş:
Deprem afet değil, doğal bir risktirErzurum Büyükşehir Belediyesi ile Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından organize edilen 'Erzurum'da Deprem ve Kentleşme' konulu pa nel Halk Eğitimi Salonu'nda yapıldı.
Panelde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, "Deprem, doğal bir afettir. Ancak bu doğal afete hazırlıklı olmak ve afete karşı önlemler almak bir insanlık görevidir. Büyükşehir belediyemiz bu yüzden bu panelin oluşumuna büyük destek vermiştir." dedi.
Prof. Dr. Temel Yetimoğlu'nun yönettiği panelde, Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Osman Bektaş, Atatürk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Salih Bayraktutan, Ankara Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan Dr. Dinçer Çağlan, Ankara Şehir Planlama Odası'ndan Perihan Kiper konuşmacı olarak katıldılar.
Panelistler yaptıkları konuşmalarda, deprem gibi bir musibetten ders çıkartılarak, doğa ile insan ilişkisini yasal düzenlemeler haline getirerek, doğal olayların afete dönüşmesini engelleyebilecek düzenlemelerin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladılar.
PROF. DR. BEKTAŞ: DEPREM AFET DEĞİL, DOĞAL BİR RİSKDİR
Panelde konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Bektaş, Erzurum'un tarihte birçok deprem yaşadığını, bu depremlerin, belirli aralıklarla tekrarlandığını hatırlatarak, Mart ayında Çat, Aşkale ve Ilıca'da meydana gelen depremlerin, bu doğrultuda depremler olduğunu söyledi.
Erzurum'un deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu ve bölgede mevcut fayların hareket hızlarının belirlenmesi için yapılan çalışmaların emekleme aşamasında olduğunu kaydeden Bektaş, ''Fayların hareket hızının belirlenmesi durumunda, bu bölgede meydana gelen depremlerin tekrarlanma süresini hesaplayabiliriz'' dedi. Depremden değil, depreme karşı önlemlerin alınmamasından korkulması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Bektaş, şunları kaydetti: ''Deprem, Tanrı'nın insanlara verdiği ceza yöntemi değildir. Deprem afet de değildir, doğal bir risktir. Bu noktada insanların önlemler alması gerekir. Ancak panele katılan kişi sayısı da gösteriyor ki, deprem çok çabuk unutuluyor ve gereken duyarlılık gösterilmiyor..'' Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın deprem bölgeleri haritasına göre, Erzurum'un büyük kısmının 2. derece deprem riski altında gösterildiğini belirten Bektaş, Erzurum'daki yapılanmanın, 1. derecede deprem riskine göre yapılması konusunda uyarıda bulundu. Uluslararası deprem haritalarında da aynı bölge için farklı göstergeler yer aldığına dikkati çeken Bektaş, “Yapılması gereken, imar planının iyi yapılması ve zemin etüdü yapılmadan inşaat çalışmalarına izin verilmemesidir.'' dedi.