USTA SAYISI AZALIYOR
Kentte Dadaş kıyafeti diken en eski yaşlı aba ustası 65 yaşındaki Ekrem Dumanay, yöresel kıyafeti dikmenin büyük zaman ve emek aldığını belirterek, en büyük üzüntüsünün, yöresel kıyafet dikebilen usta sayısının giderek azalması olduğunu söyledi.
MESLEK ÖĞRENMEK İSTEYENLERİN SAYISI AZ
Çocukları da dahil kimsenin mesleğini öğrenmek istemediğini anlatan Dumanay, ''Dadaş'ı elbisesiz bırakmamalıyız. Gelecekte tüm otantik özellikleri taşıyacak yöresel kıyafetimizi dikecek gençleri yetiştirmeliyiz'' diye konuştu. Mesleğini gençlere öğretmek için çok uğraş verdiğini fakat yanında çalışmaya gelen birkaç çırağın da yöresel kıyafet dikmenin zorluğu karşısında işi bıraktıklarını kaydeden Dumanay, şunları söyledi: ''Yurtdışı dahil siparişle yöresel elbise dikmeye devam ediyorum. Ama son zamanlarda siparişler azaldı. Eskiden dedeler torunlarına Dadaş kültürünü yaşatmak için mutlaka kıyafet diktirirlerdi. Artık bu tür alışkanlıklar da kayboldu. Yılda ancak 25-30 takım kıyafet dikiyorum.'' MESLEĞİNİ ÖĞRETMEK İSTİYOR Mesleğinin gelecek nesillere aktarılması için gereken tüm fedakarlığı gösterebileceğini kaydeden Dumanay, yöresel kıyafetin gömlek dahil 250 milyon liraya mal olduğunu belirterek, ''Dadaşım kıyafetsiz kalmasın. Yetkililer bu konuya ilgi göstersinler. Ben seve seve kıyafetin yapımını gençlere öğretirim'' diye konuştu. Ankara ve İstanbul'da bazı atölyelerin Dadaş kıyafeti diktiklerini kaydeden Dumanay, ''Ama atölyelerde dikilen kıyafetler birçok otantik özellikten yoksun'' dedi. KURS AÇILACAK
Erzurum Kültür ve Turizm İl Müdürü Fikret Öztürk, Dadaş kıyafeti dikiminin gelecek nesillere aktarılması için kurs düzenlemeyi planladıklarını söyledi. Birçok eski mesleğin gelişen teknolojiyle birlikte kaybolmaya yüz tuttuğunu hatırlatan Öztürk ''Dadaş kıyafeti dikiminin gençlere öğretilmesi ve gelecek nesillere aktarılması için kurs açmayı planlıyoruz. Bu mesleğimizin kaybolmasına müsaade etmeyeceğiz'' diye konuştu.