ISIRGAN OTU, DEĞERLENDİRİLMEYİ BEKLİYOR
Erzurum’da kendiliğinden yetişen ve değerlendirilmeyen Isırgan otunun pek çok hastalığa iyi geldiği, toplanarak değerlendirilmesi durumunda il ekonomisine katkı sağlamasının mümkün bulunduğu bildirildi.
Şehirde alternatif tıp ürünlerini pazarlayan esnaf, Erzurum’da yetişen şifalı bitkilerin değerlendirilmesine yönelik bir yatırım olmadığını, bunun bir ekonomik kayıp olduğunu söyleyerek, özelliklebölgede yetişen ısırgan otunun toplanıp, değerlendirilmesiyle önemli bir ekonomik gelir kaydedileceğini açıkladılar.
ISIRGAN OTU’NUN FAYDASI ÇOK
Eski çağlarda sayısız hastalığın tedavisinde kullanılan ısırgan otunun günümüzde de bu özelliğinden yaygın olarak yararlanılıyor.
Isırganın yapısında çok miktarda demir, kalsiyum, silisyum, potasyum tuzları, tanin, magnezyum tuzları, kükürt, manganez, klor, karoten, lesitin, A ve C vitaminleri bulunuyor. Isırgan otu kandaki toksinleri temizliyor, karaciğeri ve dalağı olumlu bir biçimde etkiliyor.
Emzirmekte olan annelere de önerilen ısırgan otunun yapısında bulunan nitrat, böbrekleri çalıştıran etkiye sahip...
Bağırsaktaki mukozalara da iyi gelen ısırganın, romatizmalı bünyelerce de tüketilmesi öneriliyor. İdrardaki şeker miktarını düşüren ısırgan özellikle tiroit bezini olumlu etkiliyor.
Baharda yeni çıkan ısırgan yapraklarından yapılan çayın daha etkili olduğu kanıtlanmış...
Eski çağlarda da; kronik ültikerde, sarılıkta, bedenin su toplamasında, dizanteride, kızamıkta, depresyonda, kan kusmalarında, burun kanamalarında, bronşların ve ciğerlerin temizlenmesinde kullanıldığı biliniyor.