Kurban Allah rızası için kesilir
l Müftüsü Ahmet Arslantürk, Kurban Bayramı dolayısıyla ERZURUM gazetesine özel açıklamalarda bulundu. Kurban kesmenin vacip bir ibadet olduğunu belirten Arslantürk, “Kurban, dinimizin emrettiği vacip ibadetlerden biridir. Kurban bayramının bir özelliği de Hac ibadetinin o günlerde yapılmış olmasıdır İmkânı olanlarımızın bayramda ilk yapacakları görev; Yüce Allah’ın; “Rabb’in için namaz kıl ve kurban kes” Kurban Allah rızası için kesilir” dedi.
KUBRAN BAYRAMI DİNİN EMRETTİĞİ İBADETLERDEN BİRİDİR
Kurban bayramının dinin emrettiği vacip ibadetlerden biri olduğunu belirten Arslantürk, “ Kurban,dinimizin emrettiği vacip ibadetlerden biridir.Kurban bayramının bir özelliği de Hac ibadetinin o günlerde yapılmış olmasıdır İmkânı olanlarımızın bayramda ilk yapacakları görev; Yüce Allah’ın; “Rabb’in için namaz kıl ve kurban kes”emrine uyarak kurban kesmektir. Kurbanlar, başka bir gaye ile değil, sadece Allah rızası için kesilir. Kurban etleri aile fertlerine yedirilir, komşu ve misafirlere ikrâm edilir, fakir ve muhtaçlara sadaka olarak verilir. Derileri de bağışlanır. Kurban keserken çevreyi kirletmemeye, komşulara zarar vermemeye kibir, gurur ve gösterişten uzak durmaya ve ihlaslı olmaya özen gösterelim. Arefe günü sabah namazında başlayıp bayramın dördüncü günü ikindi namazında sona eren ve farz namazlardan sonra okunan teşrik tekbirlerini unutmayalım. Bayram günleri sevinç ve neşe günleridir. Bu sebeple eşimizi, çocuklarımızı, ana ve babamızı sevindirelim. Güler yüzlü olalım. Geçmişlerimizi dua ve hayırla yâd edelim. Barışmak ve kaynaşmak için bayramları fırsat bilelim. İnsanların haklarına saygılı olalım. Milli ve dini birliğimizi, dostluk ve kardeşliğimizi koruyalım. Vatanımızı ve milletimizi sevelim. Kin ve intikam duygularını terkedelim. Birbirimizle selamlaşalım ve bayramlaşalım. Hac sûresinin 34. ayetinde: “Biz her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanların üzerine Allah’ın adını ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık. İlahınız bir tek ilahtır. Şu halde yalnız O’na teslim olun. Ey Peygamberim! itaatkâr ve mütevazı olan müminleri müjdele” buyurulmaktadır” dedi.
KURBAN KESMENİN KRİTERLERİ
Kurban kesmenin kriterlerine değinen Arslantürk, “Müslüman, akıllı, ergin, yolcu olmayan ve şahsi ihtiyaçlarının dışında 80,18 gram altın karşılığı mala sahip olan kişilere kurban kesmek vaciptir. Kurban eti 3 kısma ayrılır. Bir kısmı eve, bir kısmı eşe dosta, bir kısmı da fakir fukaraya dağıtılmalı. Kurban, ibadet maksadıyla muayyen bir zamanda, belirli şartları taşıyan bir hayvanı usulüne göre Allah rızası için kesmek demektir. Akıllı, buluğa ermiş, yolcu olmayan ve belirli bir mali güce sahip olan her müslüman kurban kesmekle yükümlüdür. Koyun, keçi, sığır, manda ve deve, dinen kurban olarak kesilmesi kabul edilmiş hayvan türleridir. Bu hayvanların erkek veya dişi olması arasında fark yoktur. Ancak hayvancılığımızın geleceği açısından henüz yavru yapma çağındaki dişi hayvanlar değil; bunların erkeklerinin kurban olarak seçilmesi daha isabetli olur. Koyun ve keçi bir kişi için; deve, sığır ve manda yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir. Kurban olmaya engel bir kusurunun bulunmaması şartıyla, koyun ve keçi cinsinden hayvanlar bir yaşını doldurduktan sonra, sığır ve manda cinsinden hayvanlar iki yaşını, deve ise beş yaşını tamamladıktan sonra kurban olarak kesilebilir. Kurban, bayram namazının kılınmasından üçüncü günün akşamına kadar kesilebilir. Şafiî bilginlerin içtihatlarına göre kurban bayramın 4. günü akşamına kadar kesilebilir. Kurban sahibi, kurbanının etinden kendisi, ev halkı ve misafirleri yiyebileceği gibi etin bir kısmını veya tamamını fakirlere verebilir. Kurban, vekalet yoluyla da kestirilebilir. Kurban sahibi, kurbanın derisi, yünü ve sakatatını evde kullanabileceği gibi bir başkasına da verebilir, ancak kesim ücreti olarak veremez.
Kurban satış ve kesim yerlerinin uygun, yeterli ve modern kriterleri taşıması, asgari teknik ve temizlik şartlarına sahip olması gerekir. Bu maksatla il ve ilçelerde bulunan kurban komisyonları tarafından sağlık şartlarına uygun kurban satış ve kesim yerleri hazırlanmaktadır. Bu yerlerde kasap, sağlık personeli, veteriner ve din görevlisi bulundurulmaktadır. Kurban kesen herkesin bayramın birinci günü bu vazifesini yerine getirmek istemesi sebebiyle oluşan kalabalığı, kasap yetersizliğini ve trafik sıkışıklığını önlemek için kurbanın, bayramın ilk üç gününde kesilebildiği hususu bütün vatandaşlarımız tarafından dikkate alınmalıdır” dedi.
BAYRAMLAR SEVGİ VE DAYANIŞMANIN PEKİŞTİĞİ GÜNLERDİR
Bayramların sevgi ve dayanışmanın pekiştiği günler olduğunu belirten Arslantürk, “Dini bayramlarımızın ikincisi olan Kurban Bayramını idrak etmenin sevinç ve heyecanını yaşıyoruz. Bizi bu günlere kavuşturan Yüce Rabbimize hamdediyor, sevgili Peygamberimize salat ve selamlarımızı sunuyoruz. Dini ve milli hayatımızda önemli bir yeri olan bayramların amacı; sosyal dayanışma, yardımlaşma ve kaynaşmayı sağlamak, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmek, ibâdet ve itaat ile Allah’ın rızasını kazanmaktır. Bayramlar; sevinçlerin paylaşıldığı, dargınlıkların, kırgınlıkların ve ayrılıkların giderildiği, akrabaların, dostların ve komşuların ziyaret edildiği, öksüzlerin, yetimlerin, fakirlerin, kimsesizlerin ve gariplerin sevindirildiği; ihtiras; düşmanlık ve bencilliğin bırakıldığı mübarek günlerdir. Tüm Müslüman aleminin bayramını kutluyor, hayırlara vesile olmasını diliyoruz”diye konuştu.