OLTU TAŞI DÜNYA VİTRİNİNE ÇIKIYOR
Dünyaca ünlü kıymetli taş üreticisi ve pazarlama uzmanı Hans Werner Müller, Oltu taşını incelemek için Erzurum'a geldi.Hans Werner Müller, Oltu'da faaliyet gösteren ilgili derneğin, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde yürüttüğü AB destekli Oltu Taşı Sanatını Teknik ve Tasarım Yönünden Geliştirme Projesi'ne katkı sağlamak üzere Almanya'nın Idar-Oberstein kasabasından ilçeye geldi.
ÜNİVERSİTEDEN DESTEK
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tahsin Parlak, Güzel Sanatlar Enstitü Müdürü Prof. Dr. Hamza Gündoğdu ve Alman Dili ve Edebiyatı bölümünden Yrd. Doç. Dr. Şahbender Çoraklı refakatinde Oltu Taşı Sanatını Geliştirme Sanatkarlarını Koruma ve Kalkındırma Derneği'nin davetlisi olarak Oltu'ya gelen Hans Werner Müller, "Eğer gümüşü taşa işleyebilirsek dünyada tek oluruz ancak üretim kapasitesi ve teknolojiyi bu işte de kullanmak zorundayız" dedi.
YABANCI UZMANLAR ANALİZ YAPACAKLAR
Buradan alacağı örnekleri dikkatlice inceleyeceğini, bir analiz ve fiyat belirlenmesi gerektiğini belirten Müller, Oltu taşının oldukça kaliteli olduğunu ve aracı olmadan direkt pazarlanmasının mümkün olabileceğini kaydetti.AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yrd. Doç. Dr. Tahsin Parlak ise 15 yıllık bir çalışma sonucu taştan ekmeğini kazanan esnafın sonunda bir iş merkezine kavuştuğunu ancak pazarlama ve tanıtım aşamasında henüz istenilen seviyeye gelinemediğini söyledi.
OLTU TAŞI VE TÜRVELERİ
Parlak, "Oltu ve çevresinde 17 çeşit işlenebilir taş mevcut. Sistemli bir organizasyon kurulabilirse köylerde geçmişte taşı işleyip şimdi boşta kalan insanlarımız da bu işe geri döner. Diğer bir taraftan üniversitemiz bünyesinde kıymetli taşlar üzerine bir
bölümümüz var ve buradan mezun olan öğrencilerimiz okul sonrası boşta kalıyor. Yeni projeler üreterek hem bu öğrencilerimize bir istihdam kapısı yaratılır hem de dünya pazarına açılırız. Bu halka genişletilmeli ve sınırlı olan elle üretimden, hızla makine üretimine geçilmelidir" diye konuştu.
Oltu Taşı Sanatını Geliştirme Sanatkarlarını Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Hasan Parlak da, AÜ Rektörü Yaşar Sütbeyaz ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Bayram'ın ciddi yardımlarını gördüklerini, Oltu taşı için yapmış oldukları AB destekli projenin taşın tanıtımı hususunda kendilerini daha da umutlandırdığını söyledi.