TİCARETTE DURGUNLUK HAKİM
Mayıs ayı TÜFE sonuçlarına göre Erzurum istatistik bölgesinde yıllık enflasyon Türkiye ortalamasının yüzde 0.79 oranında üstünde çıktı.
Erzurum nuts’unda aylık TÜFE artışı yüzde 0.41, altı aylık fiyat artış oranı ise yüzde 3.32 oldu. 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 9.78 olarak kaydedildi.
PİYASALARDA CİDDİ DURGUNLUK
Erzurum bölgesinin ifade edildiği TRA1 istatistik bölgesinde yıllık enflasyon oranının, ülke ortalamasının üstünde çıkması ile aylık TÜFE artışının ortalama altında kalmasının temel nedeni piyasalarda baş gösteren ciddi durgunluk ve halkın alım gücü düşüklüğü.
BÖLGE İLLERİNDE TÜFE SONUÇLARI
TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan bölgesinde aylık TÜFE yüzde 0,75 atı aylık fiyat artış oranı yüzde 4,69, yıllık enflasyon arına ise yüzde 9,40 oldu. Bu bölgede 12 aylık ortalamalara före fiyat değişim oranı ise yüzde 9,09 oldu. TRA2’de aylık, yıllık ve altı aylık TÜFe sonuçları ülke ortalamasının üstünde belirlendi.
TÜFE FARKLILIKLARINDA ÜRETİM ETKİSİ
Doğu Anadolu Bölgesi’nin Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli illerini içeren TRB1 istatistik bölgesinde aylık enflasyon oranı ülke ortalamasının yüzde ellisi nispetinde altında yüzde 0,22 olarak kaydedildi. TRB1’de 2006 Aralık ayına göre fiyatlar yüzde 2,83 oranında arttı. Yıllık TÜFE artışı ise yüzde 8,34 oranında belirlendi.
YATIRIM AZLIĞI TÜFEYİ ETKİLİYOR
TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari istatistik bölgesinde aylık fiyat artış oranı ülke ortalamasının üstünde olarak yüzde 0,61 olarak açıklandı. Bu bölgede altı aylık TÜFE yüzde 3,95, yıllık enflasyon yüzde 9,47 ve 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 9,95 olarak tespit edildi.
FİYATLARDA DA TÜKETİMDE DE İSTİKRAR YOK
Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi illerinde fiyat hareketliliğinin statik bir durum göstermesi, temel sektörlerde yatırım oranının düşmesi, buna bağlı olarak istihdam sorunlarının artması ve alım gücü düşüklüğünden kaynaklanıyor. Temel sektör olan tarım’da girdi maliyetlerinin yükselmesine, üretim maliyetinin artış kaydetmesine rağmen, ürünlerin pazardaki karşılaştığı rekabet sorunu, kırsal kesimde ciddi biçimde alım ve üretim düşüklüğüne yol açıyor. Bu da TÜFE sonuçlarını etkiliyor.