2007 YILININ İLK DÖRT AYINDA VERİLEN YATIRIM TEŞVİK BELGESİ DAĞILIMINA GÖRE
TEŞVİKTE İLK 10’A GİRDİK
Hazine müsteşarlığınca tahsis edilen yatırım teşvik belgelerinin yüzde 34.39’u teşvik kapsamındaki illere verildi. 2007 yılının ilk dört ayında Türkiye genelinde 878 teşvik belgesi tahsis edilirken, teşvikli illere verilen yatırım teşvik belgesi 302, Doğu Anadolu Bölgesi illerine düşen belge sayısı da 52 oldu. Erzurum yılın ilk dört ayında 8 belge aldı.
KAHRAMANMARAŞ İLK SIRADA
2007 yılının ilk dört ayında 43 teşvikli il yatırım teşvik belgesi uygulamasından yararlandı.
En fazla yatırım teşvik belgesini alan il 51 belgeyle Kahramanmaraş oldu. Bu ili 18 belgeyle Diyarbakır, 17 belgeyle Sivas, 13 belgeyle Malatya, 12 Belgeyle Afyonkarahisar, Düzce illeri takip etti. Erzurum 8 yatırım teşvik belgesiyle Şanlıurfa, Kastamonu, Tokat ve Van illeriyle birlikte 43 il içinde 10.uncu sırada yer aldı.
BÖLGEDE DÖRDÜNCÜ OLDUK
Yatırım Teşvik belgelerinin bölgesel dağılımına göre en fazla teşvik belgesini Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Diyarbakır, Ege Bölgesi’nde Afyonkarahisar, İçanadolu Bölgesi’nde Sivas, Karadeniz Bölgesi’nde Düzce, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Malatya, Akdeniz Bölgesinde ise Kahraman Maraş illeri aldı. Erzurum Bölge sıralamasında 4’üncü oldu.
İMALAT SEKTÖRÜNDE CANLANMA
Yatırım teşvik belgelerinin sektörel dağılımına göre, teşvikli illere verilen belgelerin 13’ünü Madencilik, 35’ini imalat, 33’ünü hizmetler, 7’sini enerji ve üçünü de tarım sektörü yatırımları oluşturuyor. Teşvikli iller içinde yatırım teşvik belgelerinin sektörel dağılımı şöyle: Madencilik yüzde 30.23, imalat yüzde 81.39, Hizmetler yüzde 76.74, enerji yüzde 16.27 ve tarım yüzde 6.9.
TEŞVİKLİ İLLER DURGUN
Yatırım teşvik belgelerinin Türkiye geneli sektörel dağılım toplamı içinde, teşvikli illerde teşvik belgesi alan yatırımlardan madencilik sektörü yüzde 8.78, imalat sektörü yüzde 6.69, hizmetler sektörü yüzde 12.69,enerji sektörü yüzde 24.13 ve tarım sektörü yüzde 16.66’lık dilim oluşturuyor.
DOĞUDAN 10 İL YATIRIMLARI BELGE ALDI
Doğuanadolu bölgesinden 10 il yatırım teşvik belgesi uygulamasından yararlandı. Bölge illerinde 52 yatırıma teşvik belgesi verildi. Doğu Anadolu Bölgesi illerine verilen yatırım teşvik belgesi sayısı teşvikli illerin yüzde 17.21, Türkiye toplamının ise 5.9’unu oluşturdu.
DOĞUNUN ÖNCELİĞİ HİZMETLER SEKTÖRÜ
Doğu Anadolu bölgesinde teşvik belgesi alan yatırımlarda hizmetler sektörü ilk sırada yer alırken, bu sektörü imalat ve madencilik sektörü izliyor. Yatırım teşvik belgesi alan Enerji yatırımları Erzurum ve Erzincan’da, tarım sektörü yatırımı ise bölgede yalnızca Erzincan ilinde bulunuyor.