Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait sera Doğu Anadolu Bölgesi’ne hizmet ediyor. Serada yılda üretilen 6 milyon fidan bölge illerinin taleplerini karşılıyor.
7 SERADA ÜRETİM YAPILIYOR
Serada Doğu Anadolu’nun iklimine özgü fidanlar yetiştirdiklerini açıklayan Ağaçlandırma Şube Müdürü Mustafa Şentürk, “Genetik özellikleri kaliteli kozalakların çekirdeklerini alıyoruz ve bu çekirdekleri çimlenmesi için sıcak ortamlarda bekletiyoruz. Çimlendikten sonra, seralarda biraz büyümesini bekliyoruz ve Mayıs ayında güneşe çıkarıp dallarının güçlenmesini sağlıyoruz.”dedi.
BİR YILDA, BİR MİLYON 400 BİN FİDAN
Bir serada 200 bin fidan ürettiklerini açıklayan Şentürk, “Fidan üretmek için 7 seramız var ve 1 milyon 400 bin fidanı sadece seralarda üretiyoruz. Açıkta da fidan yetiştiriyoruz. Doğu Anadolu’nun iklim koşulları çok ağır geçtiği için fidanların büyümesi zaman alıyor. Ortalama bir fidan, 6 yılda tam dikilecek kadar büyüyor. Burada Doğu Anadolu’nun en gelişmiş ve en büyük fidan çiftliğini kurduk ve çevre illerin de fidan ihtiyacını karşılıyoruz, bu iklime uygun isteğe bağlı kavak, genelde ise sarıçam fidanlarını yetiştiriyoruz.”diye konuştu.
“ORMAN VARLIĞINI ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Erzurum Çevre ve Orman İl Müdürü Muammer Toraman, nüfus artışı, sanayileşme ve doğal kaynakların tüketilmesiyle birlikte çevre sorunlarının oluşmasına, küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi olumsuzlukların ortaya çıktığını belirterek, “Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için erozyon kontrolü, ağaçlandırma faaliyetleri, ormanın varlığının artırılmasına yönelik önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Üst havzalarda, rehabilitasyon, erozyon kontrolü, ağaçlandırma ve meraların ıslahı gibi çalışmalar yürütüyoruz. İl, ilçe ve köylerde ise yapılan protokol gereği, askeri birlik, jandarma karakolları, okul bahçeleri, sağlık ocakları ve hastane bahçeleri, organize sanayi bölgeleri, ceza evi bahçeleri, cami ve mezarlıklarda önemli ağaçlandırma çalışmaları yapıyoruz.”şeklinde konuştu.