ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘81 İlde 81 Orman’
‘81 İlde 81 Orman’
Erzurum’da 6 sektör vizyon büyüttü
Erzurum’da 6 sektör vizyon büyüttü
Erzurum ticaret sektöründe istikrar hakim
Erzurum ticaret sektöründe istikrar hakim
'DAP ile Tarımın Geleceği Dronelar'
'DAP ile Tarımın Geleceği Dronelar'
DAP BKİ’den meyve üreticiliğine destek
DAP BKİ’den meyve üreticiliğine destek
HABERLER>EKONOMİ
20 Mayıs 2009 Çarşamba - 04:32

Erzurum, Doğu’nun fidan deposu

Doğu Anadolu Bölgesi’nin fidan ihtiyacı Erzurum’dan karşılanıyor. Erzurum’da bulunan serada üretilen fidanlar bölge illerine dağıtılıyor.

Erzurum, Doğu’nun fidan deposu

Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait sera Doğu Anadolu Bölgesi’ne hizmet ediyor. Serada yılda üretilen 6 milyon fidan bölge illerinin taleplerini karşılıyor.
7 SERADA ÜRETİM YAPILIYOR
Serada Doğu Anadolu’nun iklimine özgü fidanlar yetiştirdiklerini açıklayan Ağaçlandırma Şube Müdürü Mustafa Şentürk, “Genetik özellikleri kaliteli kozalakların çekirdeklerini alıyoruz ve bu çekirdekleri çimlenmesi için sıcak ortamlarda bekletiyoruz. Çimlendikten sonra, seralarda biraz büyümesini bekliyoruz ve Mayıs ayında güneşe çıkarıp dallarının güçlenmesini sağlıyoruz.”dedi.
BİR YILDA, BİR MİLYON 400 BİN FİDAN
Bir serada 200 bin fidan ürettiklerini açıklayan Şentürk, “Fidan üretmek için 7 seramız var ve 1 milyon 400 bin fidanı sadece seralarda üretiyoruz. Açıkta da fidan yetiştiriyoruz. Doğu Anadolu’nun iklim koşulları çok ağır geçtiği için fidanların büyümesi zaman alıyor. Ortalama bir fidan, 6 yılda tam dikilecek kadar büyüyor. Burada Doğu Anadolu’nun en gelişmiş ve en büyük fidan çiftliğini kurduk ve çevre illerin de fidan ihtiyacını karşılıyoruz, bu iklime uygun isteğe bağlı kavak, genelde ise sarıçam fidanlarını yetiştiriyoruz.”diye konuştu.
“ORMAN VARLIĞINI ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Erzurum Çevre ve Orman İl Müdürü Muammer Toraman, nüfus artışı, sanayileşme ve doğal kaynakların tüketilmesiyle birlikte çevre sorunlarının oluşmasına, küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi olumsuzlukların ortaya çıktığını belirterek, “Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için erozyon kontrolü, ağaçlandırma faaliyetleri, ormanın varlığının artırılmasına yönelik önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Üst havzalarda, rehabilitasyon, erozyon kontrolü, ağaçlandırma ve meraların ıslahı gibi çalışmalar yürütüyoruz. İl, ilçe ve köylerde ise yapılan protokol gereği, askeri birlik, jandarma karakolları, okul bahçeleri, sağlık ocakları ve hastane bahçeleri, organize sanayi bölgeleri, ceza evi bahçeleri, cami ve mezarlıklarda önemli ağaçlandırma çalışmaları yapıyoruz.”şeklinde konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hakan ASLAN 22 Mayıs 2009 Cuma 14:45

ağaç her yerde güzel ama, Erzurum ve benzeri yerlerde daha güzel. (zira yok da ondan). ağaç hayattır. ağacın olmadığı yerlerde insan değil, yaban hayatı bile olmuyor. her yer ağaçlandırılmalı. Erzurum-doğu coğrafya bozkır. insanın gönlü burkuluyor. okul-cami-hastane-sağlıkocağı vs.. özel yerlere de elbette ağaç dikilmeli ama, doğanın güzelliği için yol kenarlarından başlansa ne kadar güzel olur. çevresi yemyeşil ağaçlarla bezeli bir yolda yolculuk yapmayı hayal etmek bile ne güzel. bu karayolları sadece yol yapmasın, bunun paralelinde yol kenarlarını ağaçlandırsın. diğer kurumlar da bu alanda yardımcı olabilirler. idari ve mülki yönetimlere büyük görev düşüyor. lütfen biraz acele edelim. zira dünyanın ömrü azaldı...

Yorumu oyla      6      4  
Ejder Tepesi 20 Mayıs 2009 Çarşamba 15:20

Mevlânâ,"Bağa geliniz,yeşil giymiş tabiatı seyrediniz.İçiniz açılır,ruhunuz neşe bulur" derken yeşilin ve ağacın,insan hayatında ne kadar, önemli bir yer tuttuğunu,anlatıyor. Zaten ağaç sevgisi,bizim inancımızdan ve adetlerimizden gelir.Öyle ise bu sevgiyi artırmalıyız.Bu bizim sıhhatimizi de yakın dan ilgilendirmektedir.(mesela,neşe sindirimi kolaylaştırır) Bu güzel sevgi,aynı zamanda gelecek nesillere bırakılacak zengin bir mi rastır.Ülkemizi ne kadar çok ağaçlandırırsak bu bizim ,ne kadar medeni olduğumuzun ölçüsü dür.Rozvelt de "Bir ulusun uygarlık düzeyi, üzerinde yaşadığı toprakları ağaçlandırmasıy la ölçülür" diyerek bu gerçeği dile getiri yor ve bizim sorumluluğumuzu hatırlatıyor. Daha yeşil bir TÜRKİYE için varmısınız?

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emekli halk ekmeğe yöneldi
G.İSPİRLİ/Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Erzurum Şube Başkanı ...
Teşvikte son süreç
AA/Ekonomi Koordinasyon Kurulu, istihdamın artırılmasına yönelik önlemler ...
SYDV, 25 ton yakacak dağıtacak
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV), dağlarındaki karın bile ...
 
Doğu ekonomisi çıkmazda
Kamu harcamaları miktarları ve diğer ekonomik veriler Doğu Anadolu’nun ...
Özel İdare yatırımlara yoğunlaştı
Erzurum İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, İl Genel Meclisi Binası’nın ...
Teşvik’te “Şimşek” yaklaşımı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''İllerin rekabet ve sektörel gücünü ön plana ...
 
Erzurum geçmişini arıyor..!
GHA/Arapların deyişiyle Erzurum’a ‘Kalikala’ adının verildiğinin ifade ...
Köylere yeni gelir kapısı
GHA/ Yaz aylarına girilmesinin beklendiği şu günlerde, Erzurum’un Oltu ...
SGK başarılı şirketleri ödüllendirdi
Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) ikinci yılını düzenlediği bir resepsiyonla ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çizginin Kırmızısı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva