OLTU’DA FİDE ÜRETİCİLİĞİ
Köylerinde ürettikleri domates, salata, patlıcan, çilek, biber, kavun, karpuz fidelerini pazarlıyorlar. Genelde Ayvalı ve civar köylerde üretilen bu fidelere talep olduğunu belirten Abdulkadir Çelik adlı pazarcı, dışarıdan gelen tohumlardan üretilen fideleri de sattıklarını, fakat yabancı tohumlardan üretilen ürünlerin görüntüsü düzgün olmasına karşın tatsız olduğunu belirtirken, yerli tohumlardan elde edilen ürünlerin ise, çok daha lezzetli olduğunu dile getirdi.
İL DIŞINDAN YOĞUN TALEP VAR
Abdulkadir Çelik isimli pazarcı, “Genelde Ayvalı tarafından gelen fideler, Yusufeli ve civar köylerde de üretilip Oltu Pazarı’na getirilerek satılmakta. Yerli tohumlardan üretilen yerli fidelerin fiyatları ise 25-35 kuruş arasında değişiyor. Yabancı üretim daha pahalı, bu yüzden yerli üretime talep çok daha fazla oluyor.” dedi.
KÖYLERDE FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ ARTIŞI
Oltu ilçesine bağlı köylerde üretilen fidelerin, yakın bir zamanda artık Erzurum’un tüm bölgelerinden talep göreceğini anlatan pazarcılar, ilçeden satın alınan fidelerin, Erzurum dışına bile gönderildiğini ifade ettiler. İklim şartları dolayısıyla bölgede yetiştirilen fidelerin, çok daha sağlam ve dayanıklı olduğuna dikkati çeken pazarcılar, “Fidelerde dayanıklılık çok önemli. Bizim bölgemiz, karasal iklimin etkisinde olduğu için, burada üretilen fidelerde dayanıklılık çok daha fazla oluyor. Bu nedenle ürettiğimiz fideler, Erzurum dışından da büyük ilgi görüyor.” şeklinde konuştular.