Erzurum’un, Anadolu’nun vatanlaşmaya başladığı tarihten beri tarihi, coğrafi, siyasi, sosyal ve kültürel bakımdan gözde bir şehir olduğu belirtildi. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan Erbay, Erzurum’un, hem memleket insanı, hem de yabancılar için her zaman merak konusu uyandıran bir şehir olduğunu söyledi.
Kültür ve sanat içerikli Yenidoğu isimli dergiye verdiği mülakatta Erbay, Doğu’nun bütün erdem ve kıymetlerinin Erzurum’da toplandığını anlatarak, Erzurum’un bu nedenle yerli ve yabancı çok sayıda gezginin dikkatini çektiğini ifade etti.
Doç. Dr. Erdoğan Erbay, “Erzurum, tarihi seyir içerisinde sanat ve edebiyat adına zengin, içinde bulunanların çok fark etmediği, dışında kalanların ise asla bigane kalmadığı bir cazibenin merkezi olmuştur. Erzurum, sadece memleket insanı için değil, siyah, müşterik, asker, turist, devlet adamı gibi memleket dışından gelen insanların da, merak edip, gezip gördükleri ve eserlerine konu teşkil ettirdikleri bir şehir olmuştur” dedi.
ERZURUM VE BEŞERİ SERMAYE
Erzurum’un, sanat ve edebiyat sahasında, hem kendi yetiştirdiği değerlerle namını sürdürdüğünü, hem de dışarıdan bakanlar için bambaşka bir değerler bütünü olarak varlığını devam ettirdiğini dile getiren Doç. Dr. Erdoğan Erbay, “Erzurum’da geleneğin tembelleştirdiği yavaş akan bir hayat olmasına rağmen, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri, Erzurumlu Emrah, Erzurumlu Nef’î, Alvarlı Efe Hazretleri, Solakzade, Nurettin Topçu, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu gibi, bilim, ilim, felsefe, sanat ve estetik aleminde önemli bir yere sahip olan isimlerin taşındıkları ve şu anda bulundukları makamın kaynağı Erzurum coğrafyası olmuştur. Yani saydığımız isimler, hem Erzurum’dan nam almışlar, hem de Erzurum’un adını ebediyyen var kılmışlardır” diye konuştu.
ERZURUM’UN SANAT VE EDEBİYAT ORTAMI
Günümüz Erzurum’unun sanat ve edebiyata olan bakış açısını da değerlendiren Erbay, öncelikle şehirde sanat ve edebiyat ortamına ihtiyaç olup olmadığına karar verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu kararı verdikten sonra, yerel, akademik, özel ve sivil kuruluşlar, samimi olarak bu sanat ve edebiyat ortamının oluşması için gayretlerini ortaya koyabilirler. Erzurum için ve Erzurum adına yapılan ve yapılabileceklerin herhangi bir kurum ya da kuruluş tarafından sahiplenilmeden, bir bütünün faaliyeti olarak takdim edilebilmesi, adımların atılabilmesi noktasında çok önemli olduğu kanaatindeyim. Yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, üniversite, valilik ve dahası bu şehirde yaşayan herkes, yaşadığı şehir için birçok şey yapabilir kanaatindeyim. Çünkü insanlar ve yönetimler fanî, şehirler ve şehirleri tarihin derinliklerinde, kültür ve sanat adına vurulmuş ebedî mühürlerdir. Sadece Erzurum’un yetiştirdiği kıymetlerin, senenin belirli günlerinde anıldığı günler düzenlemek bile, şehir adına memnuniyetin zirvesini oluşturacaktır” şeklinde konuştu.