ERZURUM (İHA) - Türk Ocakları Erzurum Şubesi Başkanı Nizam Işık, 12 Mart Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 96. Yıldönümü ve İstiklal Marşının kabulü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.
Işık, mesajında şu görüşlere yer verdi:
“Kahraman Erzurum’un Ermeni zulmünden kurtuluşunun 96. ve İstiklal Marşının milli marşımız olarak kabulünün 93. yıldönümünü idrak etmenin heyecan ve coşkusunu yaşıyoruz.
Şehrimizin 1917’den itibaren silahlandırılmış Ermeni çetelerine Ruslarca teslimi ile başlayan zulümden Kazım Karabekir komutasındaki Türk kuvvetlerince kurtarılışı yalnızca Erzurum için değil, I. Dünya Savaşından sonra karanlığa, esarete mahkum edilmek istenen Türk milleti için büyük önem taşımaktadır. Memleketin her köşesi galip devletlerce işgal edilirken, yeniden bağımsız bir devlet kurmak fikriyle yola çıkan Mustafa Kemal ve arkadaşları, Erzurum’u İstiklal Harbinin ilk adımlarının atılacağı bir yurt köşesi olarak görmüş ve ümitlerini burada atılacak adımlara bağlamışlardır. Erzurum bu bakımdan “Cumhuriyeti kuran şehir” unvanına layıktır.
Hakkımızın, hürriyetimizin, rahatımızın ancak vatanla kaim olduğunun idrakiyle şehrimizin kurtuluşunda canlarını feda eden şehitlerimizi, başta aynı zamanda bir Türk Ocaklı olan, Türk Ocakları Hars Heyeti Başkanlığı yapmış bulunan Kazım Karabekir Paşa olmak üzere ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyoruz.
93 Yıl önce kabul edilen İstiklal Marşı da o günden beri hep bir ağızdan coşkuyla okuduğumuz, hep birlikte saygıyla dinlediğimiz, milli birlik ve beraberliğimizin önemli sembollerinden biri olmuştur. İstiklal Harbinde Türk erlerine ve bütün bir millete zafere olan inancı aşılayan İstiklal Marşında merhum Mehmet Akif Ersoy, bizi bir büyük millet yapan değerlerimizi ustalıkla terennüm etmiştir. Biz bugün de bu milli değerleri koruyup yaşatmalı, onları genç nesillere aktarmalıyız. Çünkü milli varlığımız, bağımsızlığımız ancak bu değerleri korumaktan, yaşamaktan ve yaşatmaktan geçmektedir.
Bu günlerde yapılacak kutlamalarda İstiklal Marşında ifade edilen ve bizi kurtuluşa götüren, kısaca bizi biz yapan değerlerin tanıtılması çok önemlidir. Yıl dönümü kutlamalarının bu yaklaşıma uygun gerçekleştirilmesi dileğimizdir.
Bize şehrimizin kurtuluşunu armağan edenleri, İstiklal Marşı şairini, bu şiiri milli marş olarak kabul eden heyeti bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.”