En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 62,3 olarak bildirildi. İl 2’inci doz aşı haritasında turuncu kategoride kaldı. 2’inci doz aşı Türkiye ortalaması ise yüzde 72,91 olarak açıklandı.
ERZURUM TURUNCU KATEGORİDE
Sağlık Bakanlığı 2’inci doz aşı haritasını yayımladı.4 Ekim Pazartesi günkü, Kırmızı, Turuncu, Sarı ve Mavi renklerle aşı olma oranlarının verildiği haritada, Bingöl, Bitlis, Muş, Ağrı, illeri kırmızı, Erzurum, Kars, Van, Hakkari, Iğdır, Elazığ illeri turuncu; Erzincan, Malatya, Tunceli, Ardahan illeri ise sarı kategoride değerlendirildi.
İLLER 2’İNCİ DOZ AŞI ORANLARI
Sağlık Bakanlığı verilerine göre İller 2’inci doz aşı oranı Ağrı’da yüzde 55,3, Ardahan’da yüzde 72,4, Bingöl’de 54,9, Bitlis’te yüzde 52,5, Elazığ’da yüzde 60,9, Erzincan’da yüzde 66,2, Erzurum’da yüzde 62,3, Hakkari’de yüzde 63,6, Kars’ta yüzde 64.8, Muş’ta yüzde 51,9, Malatya’da yüzde 66,3, Tunceli’de yüzde 72,2, Van’da yüzde 60,7 oldu.
BÖLGESEL VERİLER
AKDENİZ BÖLGESİ
Mersin Adliyesine, İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan işbirliği kapsamında 'Covid-19 aşı noktası' kurulduğu bildirildi.
Mersin Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, tüm dünyada meydana gelen pandemi ile birlikte mücadele noktasında yoğun aşı programları düzenlendiği, bu kapsamda kamu sağlığı da düşünülerek adalet hizmetinde görevli tüm personellerin, avukat ve vatandaşların aşıya erişimini kolaylaştırmak adına, Mersin Adliye binasına, İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan ortak çalışmalar sonucunda 'Covid -19 aşı noktası' kurulduğu belirtildi.
Adliye binasındaki aşı noktasının açılışının, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak ve İl Sağlık Müdürü Emrah Ceviz tarafından yapıldığı belirtilen açıklamada,
Başsavcı Öztoprak'ın açıklamalarına da yer verildi. Öztoprak, aşı biriminin açılışında yaptığı konuşmada, "İl Sağlık Müdürlüğümüzle birlikte işbirliği içinde adliyemiz içinde oluşturulan aşı noktasının adliyemiz çalışanları ve iş nedeniyle adliyemize gelen avukat ve vatandaşlarımızın salgına karşı aşılanmasının daha pratik ve kolay şekilde yapılması sonucunda salgınla mücadelede önemli katkı sağlayacağına inanıyorum.
Bu vesile ile pandemi döneminde fedakarca çalışan il sağlık müdürümüz, doktor ve diğer tüm sağlık görevlilerimize teşekkür ederim" dedi.
"Mersin ilk doz aşılamada yüzde 90, ikinci dozda yüzde 75'e ulaştı"
İl Sağlık Müdürü Emrah Ceviz ise Mersin'de ilk doz aşılamada geçen hafta yüzde 90’ı aştıklarını, ikinci doz aşılama oranında ise yüzde 75'e yaklaştıklarını söyledi. Toplumsal bağışıklığı yakalamak için ilk hedeflerinin nüfusun minimum yüzde 75'inin ikinci doz aşısını yaptırmak olduğunu vurgulayan Ceviz, "Bu hafta içinde ikinci doz aşıda ilimizde yüzde 75’lik oranı geçmeyi bekliyoruz. Bu oranı yakalamak ve geçmek için müdürlüğümüze bağlı sağlık tesisleri ve özel sağlık tesislerimizde aşılama hizmetimiz ara vermeden devam ediyoruz. Vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu yerlerde mobil aşı birimleri oluşturduk. Bu birimlerimizde randevu almaya gerek kalmadan vatandaşlarımızı aşılıyoruz. Başsavcımızın talebiyle adliye binasında da bir aşı birimi oluşturduk. Kendisine sağlık çalışanlarımıza nazik misafirperverliği için çok teşekkür ediyorum. Adliye çalışanları ve vatandaşlarımız mesai saatleri içerinde burada aşılarını yaptırabilirler. Vatandaşlarımızdan talebimiz bir an önce eksik aşılarını tamamlamalarıdır" diye konuştu.
DR. MENTEŞ: "KURTULUŞ ELLERİMİZDE"
Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, mahalle sakinleri ile bir araya geldiği toplantıda, en etkili pandemiyi yaşadığımızı ifade ederek, "Kurtuluş ellerimizdedir” dedi.
Dr. Menteş, Selahattin Eyyübi Mahallesi sakinlerine Covid-19 pandemisi ve aşı konularında aydınlatıcı bilgiler verdi.
Covid-19 pandemisinden kaynaklı dünyada 220 milyon insanın hastalandığını, 4 milyon 600 bin insanın öldüğünü hatırlatan Dr. Menteş, “Maalesef ülkemizde de 7 milyonu aşan hasta sayısı ve resmi rakamlara göre de 65 bin insanımız ölmüş. Bu ölümlerde 471 sağlık çalışanı, 189 hekim de hayatını kaybetmiştir. Bir ülkenin zenginliği sadece madenleri, denizi, havası değil, yetişmiş insanlarıdır. Pandemi iki yıldır mevcut ama halen kurtulmuş değiliz. Bugün itibariyle ülkemizde 110 milyon aşı yapılmış. İlk doz aşı yaptıran kişi sayısı 55 milyonlarda. İki doz aşı yaptıran sayısı 45 milyonlarda. Son bir ay içerisinde her gün 18 bin ile 30 bin arasında yeni vaka var. Ve her gün 200’ün üstünde ölen insan var. Yeni mutasyonlar olmasa bu sayıların aşağılara inmesi kaçınılmazdır. Aşılanmaya mutlaka devam edelim. Önlemlerimizi mutlaka sürdürelim” diye konuştu.
"Aşı kısırlık yapmaz"
Mutasyonlar sonucu yaşanan 4. pikin aşısızların ve gebelerin piki olduğunu ifade eden Dr. Menteş, şöyle devam etti:
“Bugünlerde çok fazla aşısız hasta görüyoruz. Bugün burada olma nedenlerimizden biri de Yüreğir ve Seyhan’ın güney mahallelerindeki aşı sayısının düşüklüğüdür. Çok fazla genç hasta görüyoruz. Çok fazla gebe hasta görüyoruz. Hepsi aşısız. Aşı kısırlık yapmaz. Bebek yapmayı düşünen, gebe olan, çocuk emziren her anne aşı yaptırabilir. Aşının kısırlık yapma gibi bir etkisi yoktur. Şuan 12 yaş üstü her bireye yapılmaktadır. Aşı yaptıranlar bir sonraki doz tanımlandığında mutlaka aşılarını tamamlaması zorunludur. Nüfusun yüzde seksenlerinin 2-3 dozu tamamlandığında bu virüsün etkisi azalacağı inancındayım. Bu yüzden aşı yaptırmayan varsa mutlaka aşısını yaptırsın. Bu konuda komşunuzu uyarın, korunma önlemleri ve el temizliği de önemlidir. Bu hastalıktan kurtulmak ellerimizdedir.”
Dr. Selahattin Menteş yaptığı açıklamanın ardından mahalle sakinlerinin pandemiye ilişkin merak ettiği sorularını yanıtladı.
İÇ ANADOLU BÖLGESİ
Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, son 1 haftada 11 kişinin korona virüsten hayatını kaybettiğini belirtti.
Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, "Son 1 hafta içerisinde de 11 vatandaşımız vefat etti. Şuanda yoğun bakımda yatan hastalarımızın da 3’ü maalesef aşısız. Birisi tek doz aşılı. Biriside 2 doz aşılı 3 doz yaptırmış bir hastamız var o da 83 yaşında. farklı kronik rahatsızlıkları olan bir hastamız. Bir hastamızın da 3. dozu yaptıralı aylar olması gerekiyordu ama şuanda böyle bir tabloyla karşı karşıyayız. İşin hiç şakası yok. Vefat sayımızda sürekli artış göstermekte. Şuanda 1 ay içerisinde 35 hastamız da vefat etti. Günde ortalama 1 vatandaşımız korona virüs nedeni ile hayatını kaybetmekte. Onun için bir an önce hem tedbirlere uyum hem de aşı noktasında uyarımızı tekrar etmek istiyorum" şeklinde konuştu.
KIRIKKALE'DE ZİNCİR MARKETLERE ŞOK DENETİM
Kırıkkale'de zincir marketlerde denetim yapan zabıta ekipleri, ürünlerin son kullanma tarihi ve hijyen kontrollerini gerçekleştirdi.
Kırıkkale Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Zabıta Müdürlüğü ekiplerince, zincir marketlerde denetimlerin yapıldığı ifade edildi. Halkın sağlığını ve tüketici haklarının korunması için denetimlerin aralıksız devam ettiği belirtilen açıklamada, korona virüsü ile mücadele kapsamında da kontrollerin gerçekleştiği aktarıldı.
Tarihi geçmiş ürünlere el konuldu
Açıklamada, "Hijyen başta olmak üzere marketlerde fiyat listesi, ürünlerin son kullanma tarihleri, gramaj gibi bir çok alanda denetimlerini sürdürüyor. İlk olarak denetimlerin gerçekleştiği iş yerlerinde maske ve sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmesini istendi. Zabıta ekiplerimiz markette bulunan müşteri ve çalışanları bilgilendirdi. Marketlerde son kullanım tarihi geçen ürünlere el konuldu. Gerekli cezai işlemlerini uyguladık" ifadesi kullanıldı.
KARADENİZ BÖLGESİ
Aşılama haritasında mavi kategoride bulunan Amasya’da sağlık çalışanları "3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü" dolayısıyla yürüyüş yaptı. Oluşturulan aşı çadırında aşılama yapan sağlık çalışanları anne sütünün önemine dikkat çekmek amacıyla da Yeşilırmak’ta yüzen kayıkta pankart açtı.
Korona virüs (Kovid-19) salgınıyla yaklaşık 2 yıldır mücadele edildiğini belirten Amasya İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Nilüfer Tali, “İnsanlar evde kalmasın. Yürüsünler istiyoruz. Bunu da sağlayabilmenin tek yolu Kovid-19 aşılarımızı tam doz yaptırmamız” dedi.
Yürüyüş esnasında maske kullanımı ve mesafeye de dikkat edilmesini isterken çoğu insanın henüz tek doz aşı yaptırdıklarını gözlemlediklerini anlatan Nilüfer Tali, “Tek doz aşının koruyuculuğu yetmiyor. Herkesin en az iki doz aşısını tamamlaması gerekiyor” diye konuştu.
“Bebek ve anne ölümleri arttı. Gebelerimizin aşılanmasını tavsiye ediyoruz”
Bebek ve anne ölümlerinin de salgın nedeniyle artmaya başladığına değinerek anne sütünün önemine dikkat çekmek amacıyla Yeşilırmak’ta yüzen kayıkta ‘Anne sütü bir hazinedir’ yazılı pankart açtıklarını vurgulayan Tali, “Bebek ve anne ölümleri Kovid-19’dan dolayı artmaya başladı. Gebelerimizin aşılanmasını tavsiye ediyoruz. 1-7 Ekim aynı zamanda Emzirme Haftası. Annelerimizin çocuklarına anne sütü vermesini tavsiye ediyoruz. İlk 6 ay sadece anne sütü çok önemli” diye konuştu.
ÖZLÜ’DEN AŞI OLAMAYANLARA SERT TEPKİ
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, aşı olamayanların korona virüs salgınında kamuyu tehdit ettiğini dile getirdi.
Dünyada ve Türkiye’de çıktığı günden bu yana milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan Korona virüse karşı en etkili çözüm olan aşı ile ilgili olarak açıklama yapan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, aşı olmayanlarla ilgili olarak sert eleştiride bulundu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Dr. Faruk Özlü; bugüne kadar salgın nedeniyle 62 bin vatandaşın hayatını kaybettiğini belirterek salgın sırasında ağır ekonomik ve sosyal bedeller ödendiğini de dile getirerek aşı olmayanların kamu sağlığını tehdit ettiğini bu nedenle de kamu hizmetlerinden mahrum edilmeleri gerektiğini ifade etti.
Düzce Belediye Başkanı Özlü, yaptığı açıklamada “Bugüne kadar Covid-19 salgınından 62 bin vatandaşımızı kaybettik. Ağır ekonomik ve sosyal bedeller ödedik. Hala ülkemizde ilk doz aşısını bile olmayan yüzde 13’lük bir kesim var. Aşı olmayanlar kamu hizmetlerinden mahrum edilsin. Zira aşı olmayanlar kamu sağlığını tehdit ediyorlar. Kamu sağlığını korumak hepimizin görevi” dedi.
VALİ SONEL: “AŞILAMA ÇALIŞMALARINDA TÜRKİYE’DE 3’ÜNCÜ SIRADAYIZ”
Ordu Valisi Tuncay Sonel, koron vürüse karşı aşılamada Ordu’nun 3’üncü sıraya kadar yükseldiğini söyledi.
Her hafta pazartesi günleri yapılan Kovid-19 Pandemisi Değerlendirme Toplantısı, Vali Tuncay Sonel’in başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının başlangıcında, İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Ali Altınbaş tarafından sunum yapıldı. Dr. Ali Altınbaş sunumunda, haftalık yeni vaka sayıları, aktif vaka sayıları, ilçelerin günlük yeni vaka sayıları, hastane kapasitesi doluluk verileri, yoğun bakım doluluk oranı, ilçelere göre vaka başı temaslı sayıları ve farklı konuları kapsayan, Ordu’nun korona virüs tablosuna ilişkin bilgilendirmede bulunarak, alınması gereken tedbirlere ilişkin görüş ve önerileri dile getirdi.
Toplantıda konuşan Vali Tuncay Sonel, aşılama çalışmalarında Ordu’nun Türkiye’de üçüncü sıraya yükseldiğini belirterek, “Ordu ili olarak, yapmış olduğumuz farkındalık çalışmalarıyla aşılama oranlarında iyi durumdayız. Bu hafta başı itibariyle Türkiye genelinde üçüncü sıraya kadar yükseldik. Başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Okullarımız açıldı çok daha dikkatli olmalıyız. Her pazartesi günü o haftaki mesaimize bir okulumuzu ziyaret ederek başlıyoruz. Bu ziyaretlerimizde, çocuklarımızın okullarını çok özlediğine şahit oluyoruz. Çocuklarımız okullarından, öğretmenlerinden ayrı kalmak istemiyorlar. Onun için tedbiri elden bırakmayacağız. Bizler de bu konuda yoğun çaba sarf ediyoruz. Asla rehavete kapılmayacağız. Aşılarımızı mutlaka yaptıracağız. Yaklaşmakta olan kış mevsimi ve havaların soğumasıyla birlikte kapalı mekanlarda bir araya gelmeler olmamalı. Bireysel tedbirlerimizi mutlaka almalıyız” dedi.
Vali Tuncay Sonel, yetim ve öksüz çocukların, engeli olan vatandaşların, şehit ve gazi ailelerinin evlerinde ziyaret edilmesi, hal ve hatırlarının sorulması hususunda da ilçe kaymakamlarına talimat verdi.
Toplantıya katılan İlçe Kaymakamları ve kurum müdürleri, Kovid-19 pandemisi ile ilgili yürütülen çalışmalar ve yapılması gerekenler konusunda görüş, düşünce ve önerilerini dile getirdiler.
MARMARA BÖLGESİ
18-24 Eylül arasında vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 il arasına giren Bilecik’in İl Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Damkacı, vatandaşlara aşı çağrısında bulundu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18-24 Eylül arasında 100 bin kişi içinde bir haftalık toplam yeni korona vaka sayısını gösteren bir harita yayınladı. "Yaşadığınız, gidip geldiğiniz ildeki durumu haftalık İnsidans haritamızdan öğrenebilirsiniz." diyen Koca'nın paylaştığı haritaya göre; 18-24 Eylül arasında vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 ilimiz Zonguldak, Kırşehir, Düzce, Bursa, Bolu, Kars, Bartın, Kütahya, Kocaeli, Bilecik oldu.
Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Damkacı, il genelinde ikinci doz korona virüs (Covit-19) aşılama oranının yüzde 75’i geçtiğini söyleyerek, “Ancak henüz aşı olmayan veya aşıları tamamlanmayan vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyoruz. Hastanelerimizde yatan hastalarımızın çoğunluğu aşısı olmayan veya aşısını tamamlamayan vatandaşlarımız. Risk devam ediyor eski günlerimize dönmemizin yolu maske mesafe temizlik kurallarına riayet ederek aşı olmaktan geçiyor. Bu vesile ile emeği geçen tüm sağlık çalışanlarımıza ve vatandaşlarımıza teşekkür ederiz” dedi.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, okulların açılması ve havaların soğumasıyla birlikte mevsimsel hastalıklarının bulaş riskinin arttığını belirterek, “Her ateşi olan, burnu akan ya da öksürüğü olan hastanın korona virüs olmayacağı ve bunun yanında mevsimsel hastalıklar gibi hastalıklar olabileceği unutulmamalıdır” dedi.
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, okulların açılması ve havaların soğumasıyla birlikte mevsimsel hasatlıklar konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Okulların açılmasıyla mevsimsel kapalı ortamlarda bulunan ve burnu akan ya da öksürüğü olan her hastanın korona virüs olmayacağı ifade eden Prof. Dr. Tekin, “Bilindiği üzere çocukların okul dönemi başladı, bununla birlikte havalarda soğumaya başladı. Özellikle son dönemlerde çocuk vaka sayılarda bir artış görüyoruz. Bunun iki sebebi var. Bir kapalı ortamlarda öğrencilerin bulunması, yakın temas olması ve teneffüslerde oyun oynamalarıdır. İkinci sebebi ise, havaların soğumasıdır. Bu önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken şey çocuk vaka sayılarındaki artışın mevsimsel olarak diğer hastalıklarında bulaşabileceği akıllarda tutulmalıdır. Korona virüs açısından her ateşi olan, burnu akan yada öksürüğü olan her hastanın korona virüs olmayacağı ve bunun yanında mevsimsel hastalıklar gibi hastalıklar olabileceği unutulmamalıdır” dedi.
“ÖĞRETMEN İLE VELİLERİN KURALLAR KONUSUNDA GEREKEN HASSASİYETİ GÖSTERMESİ GEREKİR”
12 yaş ve üzeri riskli hasatlıkları olan çocuklara korona virüs aşısı yapılmasını tavsiye ettiklerini belirten Prof. Dr. Tekin, “Bu süreçte yapılması gereken çocukların maske, mesafe ve hijyen konusunda öğretmen ile velilerin gereken hassasiyeti göstermesi, gereken uyarı ve önerileri vermeleri faydalı olacaktır. Sınıflarda ateşi çıkan öğrenci var ise bunu hızlı bir şekilde ayırıp PCR testi yapıldıktan sonra 2 gün karantinada tutulması en azından korona virüs ya da diğer mevsimler hastalık olduğunu ayrımını yapmak için fayda sağlayacaktır. Artık Avrupa ve Amerika birçok çocuk yaş grubunda aşılamada faz3 çalışma sonuçları açıklandı. Artık 12 yaş ve üzeri çocuklarında güvenli bir şekilde korona virüs aşısını yapılabileceğini biliyoruz. 12 yaş ve üzeri riskli hasatlıkları varsa çocuklara korona virüs aşısı yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bu süreci böyle devam edersek umarım önümüzdeki günlerde maske, mesafe, hijyen ve aşılamayı artırsak korona virüs ile mücadelemizi daha az vaka görerek atlatmış olacağız diye düşünüyorum” diye konuştu.
“KURALLARA UYMAYAN VE KORONA VİRÜS AŞISI YAPAN KİŞİLER DE HASTALIĞI BULAŞTIRABİLİRLER”
Büyüklere de maske, mesafe, hijyen ve aşı çağrısı ve uyarılarda bulunan Prof. Dr. Tekin, “Son günlerde insanlarda bir rehavet oluştu. Henüz olay bitmedi ve ne kadar aşılama oranımız artsa da korona virüse karşı riskimiz devam etmektedir. Korona virüs aşısı yapan kişiler hastalığı rahat bir şekilde atlatıyor ama bulaştırabilirler. Bunun için maske, mesafe ve hijyen hayatımızda bulunması, gereken hassasiyeti göstermemiz gerekir. Ama maalesef dışarı çıktığımızda özellikle kapalı ortamlarda yada dışarıda kalabalık ortamlarda insanların maske takmayarak rahat davrandığını görüyoruz. Henüz pandemi bitmedi, şu anki normalleşme pandemi normalleşmesidir ve lütfen maske ve mesafe konularında hassasiyetimiz devam etsin ki bir an önce bu pandemi sürecinden kurtulalım” şeklinde konuştu.