En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 61,2 olarak bildirildi. İl 2’inci doz aşı haritasında turuncu kategoride kaldı. 2’inci doz aşı Türkiye ortalaması ise yüzde 71,69 olarak açıklandı.
ERZURUM TURUNCU KATEGORİDE
Sağlık Bakanlığı 2’inci doz aşı haritasını yayımladı. 30 Eylül Perşembe günkü, Kırmızı, Turuncu, Sarı ve Mavi renklerle aşı olma oranlarının verildiği haritada, Bingöl, Bitlis, Muş, Ağrı, illeri kırmızı, Erzurum, Kars, Van, Hakkari, Iğdır, Elazığ illeri turuncu; Erzincan, Malatya, Tunceli, Ardahan illeri ise sarı kategoride değerlendirildi.
İLLER 2’İNCİ DOZ AŞI ORANLARI
Sağlık Bakanlığı verilerine göre İller 2’inci doz aşı oranı Ağrı’da yüzde 53,6, Ardahan’da yüzde 71,1, Bingöl’de 53,6, Bitlis’te yüzde 50,4, Elazığ’da yüzde 59,7, Erzincan’da yüzde 65,1, Erzurum’da yüzde 61,2, Hakkari’de yüzde 61, Kars’ta yüzde 63.4, Muş’ta yüzde 50,3, Malatya’da yüzde 65,1, Tunceli’de yüzde 71,4, Van’da yüzde 58.7 oldu.
BÖLGESEL VERİLER
KARADENİZ BÖLGESİ
Korona virüs tedbirleri kapsamında uygulanan denetim ve aşılamanın ardından sokağa çıkma kısıtlamalarının da olumlu etkisi, Sungurlu’daki yoğunluk haritasına yansımıştı. Daha önce kırmızıdan yeşile dönen risk haritası, bugünlerde tekrar kırmızıya dönmeye başladı.
Daha önceleri, korona virüs tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması, aşılama ve kaymakamlık tarafından alınan tedbirler, salgın yayılımının düşmesine olumlu yansımıştı. Bu sayede Sungurlu’da korona virüs yoğunluk haritasında yüksek risk anlamını taşıyan kırmızı alanlar tamamen yeşile dönmüştü.
Son bir haftadır vaka sayılarındaki gözle görülür artış, Sağlık Bakanlığının Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasına da yansıdı. Yoğunluk haritasında yüksek risk anlamını taşıyan kırmızı alanlar tekrar artmaya başladı.
KARABÜK ÜNİVERSİTESİNDE AŞILAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Türkiye’de yabancı öğrencinin en yoğun olduğu üniversitelerin başında gelen Karabük Üniversitesi’nde 3 bin 600 kilometre uzaklıktan gelen öğrenciler covid aşısına yoğun ilgi gösteriyor.
Yaşanan pandemiden dolayı uzun bir aradan sonra yeniden kapılarını açan üniversitelerde 2021-2022 akademik dönemi başladı. 12 bini yabancı olmak üzere 48 bin öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğü Karabük Üniversitesinde, Öğrenci İşleri Merkezi’ne kurulan “aşı uygulama merkezi”ne yabancı öğrenciler ilk ve ikinci aşılarını oluyor. Türkiye’de 12 bin öğrenci ile en fazla yabancı öğrencinin eğitim gördüğü üniversitelerin başında gelen Karabük Üniversitesinde 3 gündür devam eden aşılama çalışmalarına özellikle Afrika ülkelerinden gelen öğrenciler yoğun ilgi gösteriyor.
3 bin 657 kilometre uzaklıktan üniversite okumaya gelen Çadlı öğrencilerin kimisi ilk aşılarını kimisi ise ikinci doz aşılarını yaptırarak, “Sağlığımız için ve okulların yüz yüze devam etmesi için herkesin aşı olması gerekir” uyarısında bulundu.
Aşı Merkezi sorumlusu pratisyen hekimi Mustafa Akkaya ise, yüzde 90 civarında yabancı öğrencinin aşı olmak için başvuru yaptığını söyledi. Akkaya, “Türk öğrencilerimiz de var ama yoğunluk yabancı öğrenci. Yabancı öğrencilerimizin çoğu Alman aşısı oluyor. Bunun nedeni ise Çin aşısı olanlar üçüncü ve dördüncü aşı olmamak için Alman aşısını tercih ediyor. Yüzde 75’in üzerinde öğrenci Alman aşısını olmak için geliyor. Günlük ortalama 100’er aşı yapıyoruz ve Karabük şartlarında bir oran. Yerli aşıların çoğu aşılarını olduğu için özellikle yurt dışından yeni gelen öğrencilerin de aşılanması yapılması gerekiyor. İlk dozu burada olan öğrencilerin sayısı fazla. Onun için üniversite içindeki uygulama da gayet başarılı” dedi.
ZONGULDAK İKİNCİ DOZ AŞI ORANINDA MAVİ KATEGORİYE GEÇTİ
Zonguldak'ta ikinci doz aşı oranında mavi kategoriye ulaştı. Kent merkezi yüksek risk kategorisinde yer alırken vaka artışı ile sürüyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19'a karşı ikinci doz aşı oranının Aydın ve Zonguldak'ta yüzde 75'e ulaştığını açıkladı. Böylece mavi il sayısı ise 15'e yükseldi. Koca, "Hepimizin lehine sonuçlar için ikinci doz aşı oranında yarışalım" hatırlatmasında bulunarak aşının önemine dikkat çekti.
Öte yandan, Hayat Eve Sığar Uygulaması'nda (HES) yer alan haritada kızaran Zonguldak kent merkezi yüksek riskli olarak yer alıyor.
Vatandaşların aşı olmasıyla birlikte vakaların daha aşağılara düşmesini beklediklerini ifade eden Hüseyin Şirin, "Ülkemizde şu anda bu konuda büyük sıkıntı var. Biz devamlı arkadaşlarımıza, insanlara gerekli ikazları yapıyoruz. Mesafe, maske ve hijyen olarak hayatımızı sürdürmeye devam etmemiz gerekiyor. Bu konuda vatandaşlar gerekli itinayı göstermiyor. Bunun yanında aşı olmaktan kaçarak hem kendilerine zarar veriyorlar. Hem etrafındakilere büyük bir zarar vermiş oluyorlar. Duyduğumuz vakalar bizi gerçekten üzüyor. Dostlarımız kötü hastalıktan dolayı vefat ediyorlar. Bütün halkımıza gerekli itinayı göstermelerini, aşılarını mutlaka olmalarını istiyorum. İnşallah önümüzdeki aylarda bu vakaların biraz daha aşağılara düşmesini dört gözle bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Yeniden tam kapanma sürecinin yaşanabileceğini anlatan esnaf Oktay Ertürk, "Biraz yine kırmızıya gitmeye başladık. Millet yine uymuyor. Kapanmalar başlayacak. Herkes iç içe geziyor. Ben şimdi ikinci aşımı olacağım. Kimse korkmasın. Aşısını olsun" dedi.
SAMSUN’DA VAKA SAYISI 6 HAFTADIR DÜZENLİ OLARAK ARTIYOR
Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, vaka sayılarının 6 haftadır düzenli olarak arttığını, 14 Ağustos'ta yüz binde 160,54 olan vaka sayısının, bu hafta itibariyle yüz binde 271,22 seviyesine ulaştığını söyledi.
Salgın sürecinin başında uzun bir süre Türkiye’de nüfusa göre en çok vaka sayısına sahip olan il olarak dikkat çeken Samsun’da tekrardan tehlike çanları çalmaya başladı. 6 Haftadır sürekli olarak vaka sayılarının arttığı Samsun’da 14 Ağustos'ta yüz binde 160,54 olan vaka sayısının, bu hafta itibariyle yüz binde 271,22 seviyesine ulaştı. İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, HES uygulamasında Samsun’un ‘kırmızı’ renge büründüğünü belirterek, uyarılarda bulundu.
Aşının önemine değinerek açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, “İlimizde Kovid-19 vaka sayılarımız altı haftadır düzenli bir artış gösteriyor. 14 Ağustos'ta yüz binde 160,54 olan vaka sayımız, bu hafta itibariyle yüz binde 271,22 seviyesine ulaştı. Bu artış sonucunda, tüm vatandaşlarımızın ilin anlık vaka durumunu takip edebileceği Sağlık Bakanlığımızın Hayat Eve Sığar(HES) uygulamasında, Samsun artık kırmızı renge büründü. Bu duruma rağmen insanlarımız böyle bir tablo yokmuş gibi maske ve mesafe kurallarına uymadan sosyal hayatlarına devam ediyor. Sanki il olarak, aşının koruma gücünün sınırlarını keşfetmeye çalışıyor gibiyiz. Aşı, vaka artışına rağmen, şimdiye kadar hastane yatışlarından tüm Samsunluları korudu ve korumaya devam ediyor. Ancak bu tablo sonsuza kadar süremez. Lütfen bu sınırı artık zorlamayalım” dedi.
Marmara bölgesi
KIRKLARELİ’NDE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ KAMPÜSLERİNDE AŞILANIYOR
İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından Kırklareli Üniversitesi Kayalı Kampüsü'nde kurulan aşı standında öğrenciler aşılarını oluyor.
Korona virüsüyle mücadele kapsamında aşılamada büyük yol kat eden Kırklareli’nde üniversite öğrencilerinin aşılama sürecini tamamlama amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Kayalı Kampüsü'nde aşı stanttı açıldı.
İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ayçin Uğur koordinasyonunda kurulan stantların önünde öğrenciler aşı olmak için sosyal mesafe kurallarına uyarak sıraya girdi. Kayıt işlemleri yapıldıktan sonra kısa sürede çok sayıda öğrenciler aşılandı.
Böyle bir hizmetin ayaklarına kadar geldiğini belirten öğrencilerden Oktay Tunalı, aşı sayesinde kendini daha güvende olduğunu dile getirdi.
İkinci doz aşısını olan öğrenci Selin Çetin, aşı olmadan hastalığın bitmeyeceğini vurgulayarak, “Kampüsümüzde hemşire ablalarımızı gördük. Aşımızı olup bu virüsü inşallah yeneceğiz. Aşı olmadan virüsü yenmemiz mümkün değil” dedi. Kampüse kurulan aşılama stanttı 1 Ekim Cuma akşamına kadar hizmet verecek.
UZMANLAR UYARDI...DÖRDÜNCÜ DALGA KAPIDA OLABİLİR...
Uzmanlar yeterli koruma önlemleri alınmadığı ve tedbirler devam ettirilmediği takdirde; korona virüs 4'üncü dalgasının Ekim ile Kasım aylarında yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Antikor yanıtı oluşsa da toplumun yüzde 70'i bağışıklık kazanana kadar koruyucu önlemlere büyük bir titizlikle devam edilmesi gerektiği belirtildi.
Burtom Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Sağlık Konseyi Başkanı Uzm. Dr. Erol Kılıç, Kovid-19 aşısının önemi ve virüsten korunma yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
Kovid-19 pandemisi ile ilgili korunma tedbirlerinin sosyal ve ekonomik nedenlerle gevşetildiğini ancak Türkiye'de ve dünyadaki pandeminin henüz bitmediğini belirten Kılıç, "Virüste gelişen yeni mutasyonlar özellikle hint mutasyonu (delta) ve birlikte olduğu hint plus mutasyonu ve gelişen diğer mutasyonların yurdumuzda da görülmektedir. Yeterli koruma önlemleri alınmadığı ve devam ettirilmediği taktirde Kovid-19 pandemisinin 4. atağının ekim ile kasım 2021 aylarında yaşanması kaçınılmazdır" dedi.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Adıyaman Valiliği, sosyal medya hesaplarından aşının Valilik tarafından zorunlu hale getirildiği yönündeki iddialar üzerine açıklamada bulunuldu. Adıyaman Valiliği yaptığı yazılı açıklamada, “Son günlerde bazı sosyal medya hesapları ve sosyal iletişim platformları üzerinden kasıtlı ve asılsız bir şekilde Valiliğimiz tarafından tüm kamu kurum ve kuruluşları çalışanlarına koronavirüs aşısının zorunlu hale getirildiği iddiaları ile ilgili olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Yurt genelinde olduğu gibi ilimizde de aşı çalışmaları Aşı İkna Timlerimizce tamamen gönüllülük esasına göre yürütülmektedir.
23.09.2021 tarihinde alınan İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile ilimizde aşı takvimine uygun olarak aşı olmayan veya bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre Covid-19 hastalığını geçirmeyen il genelindeki kamu kurum ve kuruluş çalışanlarından çalıştıkları kurum/kuruluşlarına girişlerinde haftada bir gün PCR testi zorunluluğu getirilmiştir. Dolayısıyla aşı zorunluluğu söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.
HASTANEDE YATAN KORONA VİRÜS HASTALARININ YÜZDE 92'Sİ AŞISIZ
Kilis İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Murat Şekeroğlu, kentte korona virüs nedeniyle hastaneye yatanların yüzde 92’sinin aşısız olduğunu söyledi.
Kilis’te 26 ayrı merkezde vatandaşlara randevusuz aşı yapılmasına rağmen hastanede tedavi gören hastalarının yüzde 92 olduğu açıklandı. İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Murat Şekeroğlu, Kilis’te 2’inci doz aşı yapımında yüzde 64 oranında bulunduklarını belirterek, "Turuncu iller arasındayız, ilk önce sarı iller, sonrada mavi iller arasına gitmek istiyoruz. Devlet hastanesinde koranadan yatan hastaların yüzde 92’sinin ya hiç aşı olmamış yada, aşılarını tamamlamamış olanlardan oluşuyor. Birinci dozu olmuş, ikinci dozu olmamış tüm vatandaşlarımızı aşı olmaya çağırıyoruz. Kilis’te 26 aşı noktası bulunuyor. 7 Aralık üniversitesinin içerisine aşı istasyonu kurduk. Yeni gelen öğrencilerimizin aşı olması için Göçmek sağlığı merkezinde de aşı istasyonumuz var. Hem Türk hem Suriyeli vatandaşlar için aşı noktaları oluşturduk. Herkesi aşı olmaya çağırıyoruz” dedi.
Soru üzerine aşı karşıtlarına yönelik ikna çabalarının tek tek yürütüldüğünü de belirten Şekeroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İkna için doktor ekipleri oluşturduk. Birinci doz aşıyı olup ikinci doz aşıyı olmayanları tek tek arıyoruz. Aşı olmayanları ikna ederek, aşı olmalarını sağlıyoruz. Ayrıcı doz fark etmeksizin aşı olanlara yönelik bisiklet kampanyası ile spor seti kampanyamız devem ediyor. Tüm Kilis halkını aşı olmaya bekliyoruz."
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde görev yapan sağlıkçılar, gece gündüz demeden aşılama çalışmalarını sürdürüyor.
İçişleri Bakanlığının 81 il valiliğine gönderdiği "Bazı Faaliyetler İçin PCR Testi Zorunluluğu" konulu genelge üzerine artan talebe karşı sağlıkçılar canla başla çalışıyor. Birçok alanda PCR test zorunluluğunun getirilmesi üzerine Yüksekova ilçe merkezi ve çevre köylerinde yaşayan vatandaşlar, rahatça aşılarını yapabilmek için daha önce kurulan aşı çadırlarının yolunu tutuyor. Merkezin değişik noktaların kurulan randevusuz aşı çadırlarına ilgi yoğun olurken, sağlıkçılar aynı zamanda esnafı gezerek aşılama işlemlerini sürdürüyor.
Sağlıkçıların mücadelesine karşı vatandaşların duyarlı olmasını isteyen Sabır Kına, “Bende bugün ikinci doz aşımı yaptım. Sağlık personelleri sağ olsunlar gece gündüz demeden aşıları yapmak için uğraşıyorlar. Biz de onlara destek çıkmak için aşılarımızı yapalım. Allah tüm sağlıkçılarımızdan razı olsun” dedi.
COVİD-19 HAKKINDA 100 MİLYONUN ÜZERİNDE HABER YAPILDI
Medya takip kurumu Ajans Press’in verilerine göre Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü tarihten günümüze kadar tüm medya verileri üzerinden elde edilen bilgilere bakıldığında, Covid-19 hala en çok konuşulan haber başlığı olurken, yazılı basın, televizyon kanalları ve internet sitelerinde 100 milyonun üzerinde haber tespit edildi.
Koronavirüs neredeyse 2 yıldır tüm dünyayı etkisi altına alırken, dünyadaki toplam vaka sayısı 232 milyon 783 bin 843’e ulaştı. Bugüne kadar ki Covid-19 yüzünden yaşanan ölüm sayısı ise 4 milyon 765 bin 504 oldu. Johns Hopkins University (JHU) “COVİD-19 Sistem Bilimi ve Mühendislik Merkezi (CSSE) Küresel Durumları” verilerinden elde edilen bilgilere göre, 29 Eylül 2021 resmi rakamlarına bakıldığında dünyada koronavirüse yakalanan 232 milyon 794 bin 834 kişi olduğu tespit edildi. Şu ana kadarki toplam vefat sayısı ise 4 milyon 765 bin 120 olarak kayıtlara geçti. Ajans Press’in verilerine medya takip raporuna bakıldığında 2 yılda en çok konuşulan başlık ise Covid-19 salgını haberleri olurken yazılı basın, televizyon kanalları ve internet sitelerinde 100 milyonun üzerinde haber tespit edildi.
100 MİLYONUN ÜZERİNDE HABER
Ajans Press, koronavirüsün medya karnesini çıkardı. Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü tarihten günümüze kadar tüm medya verileri üzerinden elde edilen bilgilere göre, Covid-19 hala en çok konuşulan haber başlığı olurken, yazılı basın, televizyon kanalları ve internet sitelerinde 100 milyonun üzerinde haber tespit edildi. Çıktığı ilk günden beri farklı başlıklarla medyada yer edinen Covid-19 uzun süredir aşı haberleriyle gündeme gelirken, yerli aşı Turkovac‘ın Eylül ayı içerisinde medyada 6 bin 105 haberde yer aldığı tespit edildi.
YAŞAM SÜRESİ 6 AYDAN FAZLA KISALDI
Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada 2020 yılından bugüne insanların yaşam süresi beklentilerinin düşüş yaşadığı görüldü. 29 ülkede gerçekleştirilen araştırmaya göre yaşam beklentisinin 6 aydan fazla kısaldığı görülürken, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en büyük azalma olarak kayıtlara geçti. Yaşam süresi beklentisinin en fazla düştüğü ülke ise ABD olarak kayıtlara geçti.