Cumhuriyet’in ilanından hemen sonra Erzurum’da açılan ilk erkek okulu (ilkokul) olan Cumhuriyet Mektebi, öğrencilere verilen kayak dersleriyle ön plana çıkarken, çekilen bu fotoğraf ise, 82 yıl sonrasına adeta ders verir bir nitelik taşıyor.
80 YIL ÖNCESİNİN EĞİTİM ÇEŞİTLİLİĞİ
Erzurum’da kurulan ilk erkek mektebi olan ve Erzurum Kongresi’nin toplandığı binada eğitim öğretime başlayan Cumhuriyet Mektebi’nde, ilkokul öğrencilerine kayak dersi verildiği ortaya çıktı.
Tarih, Coğrafya, Matematik ve Fen gibi temel derslerin yanında, ilkokul öğrencilerinin ayrıca kayak eğitimine tabi tutulduğu öğrenilirken, Cumhuriyet Mektebi önünde 1926 yılında çekilen söz konusu fotoğraf, o dönemdeki eğitim çeşitliliğini ortaya koyması açısından da büyük önem taşıyor.
ERZURUM’UN KIŞ TURİZMİ POTANSİYELİ, 86 YIL ÖNCE KEŞFEDİLMİŞ
Erzurum’daki sert iklimin avantaja dönüştürülmesi yönündeki girişimler, 1920’li yıllarda eğitimle de desteklenirken, bu konudaki atakların halen daha devam ediyor olması, şehrin 80 yıllık zaman kaybını da belgeliyor. Cumhuriyet Mektebi’nde özel kayak hocaları, kayak takımları ve kıyafetleriyle kayak sporu eğitimi alan öğrenciler, Erzurum’un bir kış turizm merkezi olabileceğinin sinyallerini onlarca yıl önce verirken, vatandaşa yönelik kayak eğitimi veren kursların daha yeni yeni açılıyor olması, ‘manidar bir durum’ olarak ifade ediliyor.
Cumhuriyet’in kurucusu M. Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulan Cumhuriyet Mektebi’nde, kayakçılık eğitimi verilmesi yönündeki isteğin de, yine Gazi’ye ait olduğu kaydedilirken, bu girişim, eğitim sisteminin çeşitlendirilebileceğinin adeta resmi kanıtı olarak değerlendiriliyor.
CUMHURİYET DÖNEMİ ERZURUM’UYLA GÜNÜMÜZ ERZURUM’U
Kayık takımları ve özel kıyafetleriyle ilköğretim okulu öğrencilerine, günümüzde sadece resmi törenlerde rastlanabilirken, kayakçılık eğitimi konusunda Erzurum’un olması gereken seviyeye ulaşamadığı dile getiriliyor.
Tarihçiler, Cumhuriyet dönemindeki sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin günümüz Erzurum’unun çok çok ilerisinde olduğuna dikkati çekerek, “Bundan 80 yıl önce okullarda özellikle kayakçılık eğitimi verilmişse, bunun altında yatan ana fikir, Erzurum’un ikliminin avantaja dönüştürülmesi yönündedir. 2000’lı yıllara gelinmiş olunmasına rağmen, 80 yıl önceki manzarayla aramızda dağar kadar fark var. Kentin kan kaybettiği ve her alanda gerilediğini kanıtlaması açısından bu fotoğraf büyük önem taşımaktadır” diye konuştular.