ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum'dan İnsanlık vicdanına Gazze mesajı
Erzurum'dan İnsanlık vicdanına Gazze mesajı
GSİM’den stadyum denetlemesi
GSİM’den stadyum denetlemesi
ASHM’den ‘Okuyarak Büyüyen Nesiller’ etkinliği
ASHM’den ‘Okuyarak Büyüyen Nesiller’ etkinliği
‘Son 1 haftada 48 terörist etkisiz hale getirildi’
‘Son 1 haftada 48 terörist etkisiz hale getirildi’
Jandarmadan tarihi eser operasyonu
Jandarmadan tarihi eser operasyonu
HABERLER>EĞİTİM
23 Aralık 2011 Cuma - 02:18

‘Ermeni mezalimi unutulamaz’

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu, "Ermeni mezalimi ardından gelen siyasi ve ekonomik çalkantılar, Erzurumluların ruhunda onarılması güç yaralar açmıştır" dedi.

‘Ermeni mezalimi unutulamaz’

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu, "Ermeni mezalimi ardından gelen siyasi ve ekonomik çalkantılar, Erzurumluların ruhunda onarılması güç yaralar açmıştır" dedi. Küçükuğurlu, Erzurum'da katıldığı bir seminerin ardından yaptığı açıklamada, Rus işgali öncesinde, kötü olan Erzurum'un sosyal ve ekonomik durumunun 19 ile 20. yüzyılda kendini gösteren, askeri ve siyasi ekonomik kırılmalarla sıkıntılı sürecin başladığını ifade etti.
Trabzon-Erzurum-İran transit yolunun eski işlevini kaybetmesinin, ekonomik yapıyı tamamen değiştirdiğine dikkati çeken Küçükuğurlu, "Rus işgali öncesinde, yani 1. Dünya Savaşı'nın arifesinde aslında Erzurum'un sosyal ve ekonomik durumu pek iç açıcı değildi. Erzurum özellikle 19. yüzyıl ile 20. yüzyılın başında yaşamış olduğu askeri, siyasi ve ekonomik kırılmaların ağırlığını iyice hissetmeye başlamış. Sıkıntılar da bu süreçte artmıştır" diye konuştu.
ERMENİLERİN ÇIKARDIĞI KARIŞIKLILKALR
Küçükuğurlu, 20. yüzyıl başındaki vergi isyanı, Ermenilerin çıkardıkları karışıklıklar ve ardından yaşananların, Erzurumluların manevi dünyasında derin izler bıraktığını belirterek, şunları kaydetti:
"Erzurum şehrinin genel görünümü açısından 1. Dünya Savaşı bir dönüm noktasını teşkil eder. Savaştan sonraki Erzurum'u, önceki Erzurum ile mukayese etmek bile zordur. Bu süreçte büyük bir yıkım yaşanmıştır. Fakat bu yıkımı sadece Rus işgaline bağlamak doğru değildir. İşgal öncesi ve sonrasında yaşananlar da son derece önemlidir. Erzurum bu dönemde yaşadığı yıkımın izlerini 1940'ların sonlarına kadar üzerinden atamamıştır. 1940'ların Erzurum'un da savaşın acı izlerini canlı olarak müşahede etmek mümkündür. İşgal yılları, seferberlik, Ermeni mezalimi ve ardından gelen siyasi ve ekonomik çalkantılar, Erzurumluların ruhunda onarılması güç yaralar açmıştır. Her şeyden önce insanların umutları yok olmuştur. Manevi dünyadaki bu kırılmalar, maddi hayatı etkilemiş, bütün bu olaylar aynı zamanda şehrin sosyal ve demografik yapısını değiştirmiştir. Aynı şekilde, asırlardan beri şehrin sosyal hayatını yönlendiren vakıf sistemi büyük zarar görmüştür. Örneğin, vakıflar tarafından idare edilen içme suyu meselesi, içinden çıkılamaz bir hale gelmiştir."
MEZAR TAŞLARINI KALDIRIM TAŞI YAPTILAR
Küçükuğurlu, Erzurum'daki tarihi mezarlık, türbe ve Kümbet gibi yapıların ortadan kaldırılmasının daha çok 1. Dünya Savaşı ile sonrasında gerçekleştiğini, bu yapıların genelde aynı gerekçelerle bulundukları yerlerden kaldırıldığını belirtti.
Erzurum'da 1930'lu yıllarda, Kars Kapısı olarak bilinen yerin içerisindeki Cirit Meydanı'nda, "Kel Kümbet" adında tarihi bir mekanın bulunduğunu vurgulayan Küçükuğurlu, şöyle konuştu:
"Erzurum'daki mezarlık ve türbe gibi yapıların ortadan kaldırılması, daha çok 1. Dünya Savaşı içinde ve sonrasında gerçekleştirildi. Savaş esnasında daha Rus işgali başlamadan evvel bazı mezarlıklar ve türbeler ortadan kaldırıldı. Bütün bunlar imar programı gerekçe gösterilerek yapılmıştır. Tarihi bir şehir olan Erzurum, mezarlık, türbe ve Kümbet yönünden oldukça zengindi. Şehrin birçok yerinde tarihi mezarlıklar vardı. 'Erzincan Kapısı Mezarlığı' gibi bir mezarlık, fiziki genişlemeyle birlikte şehrin ortasında kalmıştır. Bu tarihi mezarlıkların ortadan kaldırılışı özellikle 1930'lu yıllara denk düşer. Mesela Kars Kapısı'nın içerisindeki Cirit Meydanı olan yerdeki 'Kel Kümbet' bu tarihlerde yıkılmış. İşin bir diğer acı tarafı, Erzurum'da yatan birçok tarihi şahsiyetin mezar taşları, o dönemlerde çeşitli gerekçelerle öteye, beriye atılmış hatta kaldırım taşı olarak kullanılmış." Küçükuğurlu, Rusların Erzurum'da petrol arama faaliyetlerinde bulunmasının incelenmesi gereken önemli bir konu olduğunu da kaydetti.
 
 

 
Yatırım çoğaldı, göç tersine döndü
 
Oltu Lisesi’nde çevre atılımı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜBİTAK’tan A.Ü. çıkarması
TÜBİTAK adına konuşan Doç. Dr. Demir Atatürk Üniversitesi’nin 122 üniversite ...
Birlik Eğitim-Sen’den tanıtım atağı
Birlik Eğitim-Sen Genel Sekreteri İsmail Dayapoğlu, emekçi öğretmenlerin ...
Oltu’da eğitim seferberliği
Oltu İlçe Milli Müdürü Nurullah Aktaş, okul müdürleriyle bir araya geldi. ...
 
ETÜ’den dev atılım..
Erzurum Teknik üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaylalı, Erzurum’un her ...
A.Ü’ye “DE Etiketi” Ödülü
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Avrupa Komisyonu ...
Devamsızlık sorunu masaya yatırıldı
Eğitimciler Oltu Öğretmenevi’nde öğrenci devamsızlığını önlemek ve asgariye indirmek için toplandı.
 
Öğrenciler ‘Yerli Malı’ dedi..
Pasinler Nefi-i İlköğretim Okulu öğrencileri yerli malı haftasını kutladı. Pasinler ...
A.Ü Lojman sorunu olmayan tek üniversite
Üniversiteler arasında da en fazla lojman Atatürk Üniversitesinin bünyesinde ...
‘Educaturk’te A.Ü farkı
Türkiye`nin en büyük eğitim etkinliği Educaturk’ün Lütfü Kırdal Rumeli ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva