Eğilmez, "Dünyadaki en etkili diaspora örgütlerinden Armenian National Committee of America (ANCA), Ermenistan'ın Türkiye tarafından tehlikeli ödünler verilmeye zorlandığını ifade etti. Diasporanın en büyük korkusu, bu protokolün hayata geçmesi halinde kurulacak olan tarih komisyonudur." dedi.
ASİMED Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Savaş Eğilmez, Türkiye'nin Ermenistan ile olan açılımının diasporayı rahatsız ettiğini belirtti.
ÜÇÜNCÜ ÜLKE KATILIMI
Açılım kapsamında Türkiye ve Ermenistan arasında 1915 olaylarını araştırmak için tarihçilerden oluşan müşterek bir heyet kurulacağını vurgulayan Yrd. Doç Dr. Eğilmez, heyette üçüncü bir ülkeden tarihçilerin de yer alacağını açıkladı.
AÇILIM ELEŞTİRİSİ
Diasporanın tarih komisyonu kurulmasını ve açılımı eleştirdiğini ifade eden Eğilmez, tarihçilerin 1915 olaylarını müzakere etmesi, diasporanın başka bir ülkenin meclisine sözde soykırım iddialarını ilan edilmesini sağlayacak yasa tekliflerini getirmesini imkansız hale getireceğini dile getirdi.
ORTAK TARİH KOMİSYONU
Eğilmez, "Eğer bu komisyon oluşturulabilir ve çalışmalara başlayabilirse, Ermeni meselesi artık politikacılar tarafından değil de tarihçiler tarafından araştırılıp tartışılmaya başlanacaktır. ANCA, Türkiye'nin amacının müşterek tarihçilerden oluşan bir komisyonu oluşturarak, sözde soykırım iddiaları üzerinde soru işaretleri oluşturmak ve sözde soykırımın uluslar arası platformda büyük bir sekteye uğratmak olduğunu iddia ediyor. Bu nedenle Amerikan Ermeni diasporası, bu protokolü imzalayan Ermeni yetkililerine ateş püskürüyor. Ermenistan devlet başkanı Serj Sarkisyan'ı ihanetle suçluyor ve bu teşebbüsün bir an önce sona ermesi için yoğun bir çalışma sürdürüyor." diye konuştu.
TARİH KOMİSYONU
Diaspora'nın açılım konusunda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu ve Temsilciler Meclisi üyelerine notlar gönderdiğine vurgu yapan Eğilmez, "İki devlet arasında yapılmış olan protokoldeki tarih komisyonu maddesi diasporayı büyük bir paniğe sürüklemiştir. Bu komisyonun toplanacak olması bile diasporanın bütün stratejisini çökertecektir. Çünkü tarihi bir problem artık tarihçiler tarafından ele alınacak, politikacılar ve çıkar odakları bir süre için bile olsa devreden çıkacaktır." şeklinde konuştu.