ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Bin 446 kilometrelik yolda karla mücadele
Bin 446 kilometrelik yolda karla mücadele
Servis devrildi: Sürücü ile 15 öğretmen yaralandı
Servis devrildi: Sürücü ile 15 öğretmen yaralandı
Çatılar uçtu evlerde hasar oluştu
Çatılar uçtu evlerde hasar oluştu
Araçlar mahsur kaldı, ekipler seferber oldu
Araçlar mahsur kaldı, ekipler seferber oldu
Elazığ'da 127 köy yolu ulaşıma açıldı
Elazığ'da 127 köy yolu ulaşıma açıldı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
9 Eylül 2009 Çarşamba - 05:11

Erzurum’dan Anadolu’yu aydınlattılar

İlim ehli çok sayıda Veli ve Allah dostunu sinesinde saklayan Erzurum, Türkiye’nin çeşitli vilayetlerinde bulunan evliyalar da yetiştirdi.

Erzurum’dan Anadolu’yu aydınlattılar

Erzurum’un bağrından çıkmış ve Siirt Tillo’da Hakk’a yürümüş olan İbrahim Hakkı Hazretleri gibi, Erzurumlu Osman Bedrettin Hazretleri de, Hasankale’nin Bevelkasım Köyü’nde kavuştuğu irşad nuruyla, tüm Anadolu’yu yıllarca aydınlattı. Elazığ’ın Harput ilçesinde vefat eden ve türbesi halen bu ilçede bulunan Osman Bedrettin Hazretleri, Osmanlı-Rus Harbi’nde düşman askerlerinin üzerine dev kayaları fırlatarak keramet gösterirken, kendisi Gazi Ahmet Muhtar Paşa tarafından tabur imamlığıyla görevlendirildi.
O BİR KAHRAMAN
Osman Bedrettin Hazretleri’nin, çok sevdiği Abdurrahman Ağa Mahallesi’nden ve Erzurum’dan ayrılması da, işte bu döneme denk geldi. Tarihte 93 Harbi olarak adlandırılan savaşta gösterdiği kerametler, Erzurumlu Osman Bedrettin Hazretleri’nin gerçek bir Allah dostu olduğunu kanıtlarken, 8 Kasım 1877 sabahı okuduğu ezanla tüm Erzurum’u uyandıran müezzinin de, yine Osman Bedrettin Hazretleri’nin kendisi olduğu kaydedildi.
ERZURUM HALKINI EZANLA UYANDIRDI… 
Moskof askerinin Erzurum’a girdiği tarih olan 8 Kasım 1877 gecesi, Ayazpaşa Camii’nin minaresinden yükselen ezan sesiyle aydınlandı. Osman Bedrettin Hazretleri tarafından okunan bu ezan, Erzurum’un dağı-taşı, deresi, tepesi, yamaçları ve ağaçları tarafından adeta tekrar tekrar okunuyordu. Sesi dalga dalga yayılıp, ufukları aşan bu ezanla, halk bambaşka bir şevk ve cesaret buldu. Erzurum halkı Allah Allah nidalarıyla, Aziziye tabyalarını işgâl etmiş olan Moskofların üzerine hücum etti. İlk hücumda Moskof dağılmaya başladı. Gazi Ahmed Muhtar Paşa, halkı bu derece heyecana getiren Ezan-ı Muhammedi'yi kimin okuduğunu öğrenmek istedi. Bulunması için yaverlerine emretti. Etrafa dağılan yaverler ve çavuşlar ezanı okuyan zatı arayıp buldular. Bu zat, Erzurum’un Abdurrahman Ağa Mahallesi’nden Hoca Selman Sükuti Efendi’nin oğlu Hafız Osman Bedreddin’den başkası değildi.
KERAMET EHLİYDİ
Kurt İsmail Paşa, ezanı okuyanın Osman Bedrettin Hazretleri olduğunu duyunca, heyecanla Paşanın yanına yaklaştı ve şöyle dedi: “Paşam, ezanı okuyan zatı tanıdım. Erzurumlu Miralay Bahri Bey’in kumandasında, heybetli, vakarlı, temkinli hareketleriyle ve bilhassa düşmana taşla hücumu dikkatimi çekmişti. Elinde silah yoktu. Düşmanı dev gibi kayalarla kovalıyordu. Fırlattığı kayalar mutlaka hedefine ulaşıyor ve düşman askerini helak ediyordu. Bu hadiseyi gözümle gördüm. O, yere eğilmeden kayalar eline geliyor, alıp atınca düşmanı yıkıyordu. Bu kahramanın veli bir zât olduğunu anladım ve kerametini gözlerimle gördüm.”
Gazi Ahmed Muhtar Paşa bu sözleri dinledikten sonra sevinç ve heyecanla; “Bre paşa kardaş niçün demezsiniz ki bu cenkde üçler, yediler, kırklar, erenler bizimle beraberlermiş. Elhamdülillah bu, Rabbimin bize bir ihsanıdır.” dedi. Bunun üzerine Kurt İsmail Paşa şöyle ilave etti: “Şu anda o, şehit düşen kumandanı kahraman Miralay Bahri Bey’in başındadır.” dedi. Bundan sonra daha çok tanınıp sevilen İmâm Efendi Hazretleri, 28. Alay’ın Üçüncü Taburu’na imam olarak tayin edildi ve artık “İmâm Efendi” diye tanındı.
OSMAN BEDRETTİN HAZRETLERİ’NİN TÜRBESİ, HARPUT İLÇESİNDE
Osman Bedrettin Hazretleri, hayatı boyunca daimi insanları saadete kavuşturmak için çalıştı. Vaaz ve nasihat etti, 1922 (H.1340) senesinde de, Harput’ta vefat etti. Vefatından birkaç gün evvel vasiyetini yazdı. Vefat ettiğinde, halk arasında çok sevildiğinden, cenazesinde büyük bir kalabalık toplandı. Harput'ta Meteris kabristanına defnedildi. Bilahare kabri üzerine türbe yapıldı. Gülzâr-ı Sâminî adındaki mektûbâtı ve Gülbün-i İrşâd ve Mecâlis-i Sâminiyye adında beş ciltlik kasîdesi vardır. Sohbetleri üç kitap hâlinde basılmıştır.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Palandöken’de Alo Fetva hizmeti
Palandöken İlçe Müftülüğü bünyesinde “Aile İrşat, Rehberlik Bürosu ve ...
Turist sayısında artış
Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, Erzurum'u ziyaret eden ...
Turizmde yeni konsept: Erzurum Misafirperverliği
Ford Otosan’ın bayisi Şahsuvaroğlu Otomotiv, Koç’la iş ortaklıklarını ...
 
İftar çadırı yerel kaynaşma noktası
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen geleneksel ramazan etkinlikleri ...
GSF, Doğu’nun Sanat Yıldızı
GHA/Atatürk Üniversitesi GSF, Türkiye’deki 57 GSF arasında ilk 6’ya girmeyi ...
Tarih ve yoksulluk
Erzurum'un simgelerinden biri olan tarihi Çifte Minareli Medrese'de her ...
 
Ramazan kültür etkinliklerini tetikledi
Ramazan ayının manevi atmosferi, insanların müzik alışkanlıklarını da ...
Doğu Anadolu’da Türk Mührü
Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan kümbetlere yerli ve yabancı turistler büyük ilgi gösteriyor.
“Define dolandırıcılığı uyarısı”
Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen, bazı çeşme ve tarihi eserlerin kitabelerinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva