G-20 Liderler Zirvesi kapsamında İŞ-20 (B-20) ve KADIN-20 (W-20) Açılım Grupları tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Mülteci Kadınlar” başlıkla panelin açılış konuşmasını yapan Emine Erdoğan, “Ben bir anne olarak, çocukların denizlerde boğulmasına, tel örgüleri aşmaya çalışırken, yaşamlarını yitirmelerine razı olamıyorum. Gelişmenin temel ölçütünün, sadece ekonomik büyümeye indirgenmesini kabullenemiyorum” dedi.
Sözlerine Paris’teki saldırıları kınayarak başlayan Emine Erdoğan, ‘Dünyanın neresinde olursa olsun, din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın, terörün her türlüsünü lanetliyorum. Fransa halkına başsağlığı diliyorum. Acılarını paylaşıyorum’ dedi.
“MÜLTECİLER KONUSUNDA ULUSLARARASI TOPLUMU DUYARLI OLMAYA ÇAĞIRIYORUM”
G-20 sürecine katkı veren tüm açılım gruplarına teşekkür eden Emine Erdoğan, Türkiye’nin, dönem başkanlığında kadınların G-20 gündemine dahil edilmesine özel önem verildiğinin altını çizdi ve B20’nin de kapsayıcı çalışmalar yaptığını vurguladı.
Konuşmasında, zirvenin düzenlendiği Antalya’da, Akdeniz medeniyet birikiminden alınabilecek ilhamları konuşmak yerine, terör ve Suriye trajedisini konuşuyor olmaktan duyduğu üzüntüyü dile getiren Emine Erdoğan, mülteciler konusunda uluslararası toplumu duyarlı olmaya çağırdı.
Emine Erdoğan, iç savaşın olumsuz etkilerinden en çok kadınların ve çocukların etkilendiğine dikkat çekerek, “Bir kadın düşünün; evinden, ocağından ayrılırken, yanına en fazla ne alabilir? Bir mültecinin çantasında, korku ve belirsizlikten başka ne olabilir? Çocukların küçük bedenleri, savaşın ağır yükünü nasıl taşıyabilir? Trajedilerine, haber bültenlerinde tanıklık ettiğimiz mülteciler, istatistik verisi değildir. Her biri bizler gibi kadındır, çocuktur, insandır” diye konuştu.
“GELİŞMİŞ ÜLKE OLMANIN TEMEL ŞARTI, İNSANLIK DEĞERLERİNİ YERE DÜŞÜRMEMEKTİR”
Uluslararası toplumun yaralara insanlık pansumanı yapması gerektiğine vurgu yapan Emine Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: “Ben bir anne olarak, çocukların denizlerde boğulmasına, tel örgüleri aşmaya çalışırken, yaşamlarını yitirmelerine razı olamıyorum. Gelişmenin temel ölçütünün, sadece ekonomik büyümeye indirgenmesini kabullenemiyorum. Gelişmiş ülke olmanın temel şartı, insanlık değerlerini yere düşürmemektir. Bu bağlamda, uluslararası toplumu, mülteciler konusunda daha etik ve ahlaki bir duruşa davet ediyorum. Liderleri, eşlerini, iş dünyasını, sivil toplumu, medya patronlarını, bu konuda seferberliğe çağırıyorum.”
Dünyanın huzura, adalete ihtiyacı varken, medeniyetler çatışmasının tabi bir hal olmadığını ifade eden Emine Erdoğan, “Medeniyetin olduğu yerde çatışma değil, empati vardır. Diğerine saygı vardır. İletişim imkanlarının bu derece arttığı bir dünyada, birlikte yaşama sanatını, küresel bir amaç haline getirmek durumundayız” değerlendirmelerinde bulundu.
Mülteci Kadınlar Paneli’nde Emine Erdoğan’ı dinleyenler arasında B-20 ve W-20 delegelerinin yanı sıra, Endonezya Cumhurbaşkanı’nın eşi Iriana Widodo, Güney Afrika Cumhurbaşkanı’nın eşi Tubeka Zuma, Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın eşi Mehriban Aliyeva ve kızı Leyla Aliyeva, Malezya Başbakanı’nın eşi Rosmah Binti Mansor, Zimbabwe Devlet Başkanı’nın eşi Grace Mugabe, IMF Başkanı’nın eşi Xavier Giocanti, OECD Başkanı’nın eşi Lulu Gurria da yer aldı.
Panel, Mülteci Kadınlar konusunda konuşma yapan diğer katılımcıların sunduğu tebliğlerle devam etti.