Atatürk Üniversitesi Engelli Öğrenci Biriminin düzenlediği “Engelli Farkındalığı” panelinde konuşan, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ö. İrfan Küfrevioğlu, amaçlarının üniversiteler çapında engellilerle ilgili farkındalık oluşturmak olduğunun ifade etti. İnsanların engelli olma durumunun her zaman var olduğunu ve bunun aksi bir durumun hiçbir garantisinin olmadığını belirten Küfrevioğlu, “ İşte bizler bunun farkına varıp vicdani olarak bir şeyler yapmalıyız. Atatürk Üniversitesi’nin gerek idaresi, gerek öğretim üyeleri, gerek öğrencileri olarak farkındalığın en üst düzeyde olmasını sağlayarak diğer üniversitelerde örnek uygulamaların yapılmasına vesile olmayı arzu ediyoruz” dedi.
ENGELLİ HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞME
Birleşmiş Milletler Kurulu’nda kabul edilen “Engelli Haklarına ilişkin Sözleşme” hakkında bilgi veren Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Atatürk Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi, Engelli Farkındalık Komisyon Başkanı Doç. Dr. Nadiye Özer, toplumda bilinç oluşturmak için etkili kampanyaların tasarlanması gerektiğine dikkat çekti. Özer, engellilere yönelik doğru yaklaşımların ve sosyal farkındalığın güçlendirilmesinin önemini vurgularken, erken yaştan itibaren tüm çocuklar dahil olmak üzere, eğitim sisteminin tüm aşamalarında engellilerin insan haklarına saygıyla yaklaşılmasını teşvik etmek olduğunu ifade etti.
BİLİMSEL BULUŞMA
Kişinin yapmak istediklerini yapamamasının yanında, yapabileceklerinin farkında olmaması da bir engeldir diyen Nadiye Özer, “Bu nedenle Atatürk Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi olarak, 2013-2014 Bahar Dönemi süresince, her fakülte ya da yüksekokul için ayrı olarak belirlediğimiz tarihte "Engellerin Ötesinde Hepimiz Farklıyız" temalı panelimizle öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımızla buluşmayı planlıyoruz. Unutmayalım ki hepimizin engelsiz bir yaşam alanı oluşturma noktasında, yapacağı bir şeyler mutlaka vardır. Yeter ki zihnimizdeki engelleri kaldırıp yapmayı isteyelim ”diye konuştu.
Panelistler ise, Dünya Sağlık Örgütü’nün engelli nedir, engelli kimdir, özür nedeniyle toplum içerisinde gereği gibi yaşayamamak ve yaşam hakkının kısıtlanması gibi konular hakkında bilgi verdiler.