GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU
Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TSO) sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Van Güç Birliği Platformu Mütevelli Heyet Toplantısı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da katılımıyla gerçekleşti. Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay başkanlığında gerçekleşen toplantıda konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, terör hadiselerinin kendilerini normal gündemlerinden uzaklaştırmaya çalıştığını belirtti. Yılmaz, “Terörün iki maliyeti var. Birincisi, doğrudan verdiği zarar. Bu çok önemli; can kayıplarını, yaralanmaları hesaba vuramayız. Bir de ekonomik olarak dolaylı zararları var. Terör olduğu için yapılamayan işler de aslında terörün ekonomik olarak büyük bir maliyetidir. Terör var diye kullanılamayan meralar, yapılamayan ticaret, kamu yöneticilerin başka konular yerine güvenlik meselelerine odaklanması terörün dolaylı maliyetleri. Ülkemiz el birliği içinde hangi partiden olursa olsun ortak çabasıyla bunlardan kurtulur diye temenni etmek istiyorum" dedi.
BAKAN YILMAZ’IN VURGULARI
Güç Birliği Platformu’nun çok önemli olduğunu ve herkesi kucakladığını ifade eden Yılmaz, tüm kesimleri aynı çerçevede buluşturmanın ve aralarında bağlantılar kurmanın gelişmeye katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Van'ı sıradan bir il değil, bölgenin cazibe merkezi olarak gördüklerini ifade eden Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Van'da olan iyi bir şey bütün bölgeyi etkilediği gibi kötü olaylarda bölgeyi etkiler. Van'ı böyle algıladığımız için burada bakanlık olarak cazibe merkezleri programını uyguladık. Bu çerçevede önemli hizmetlere imza attık. Bütçe dışında ekstra kaynaklarla biz bu hizmetleri finanse ettik. Bu ilimizin daha ileriye gitmesi için sağlanan imkanlardır. Yatırım ortamının iyileştirilmesi çok önemli. Kalkınma denen olay yatırımlarla oluşuyor. Çevre yoluyla ilgili toplantı yaptık. İdari anlamda yapılması gereken konuları kurumlarımız araştırıyor. Yerel yönetim isterse bu sorun çözülür. Yerel yönetim bu konuda üzerine düşeni yapmıyor. Van'ın önünü açacak çevre yolu konusunda adım atması ve imar düzenlemesi yapması lazım. Keşke belediye başkanı burada olsa ona neden sorunu çözmediğini sorma imkanımız olsaydı. Diğer illerde bu sorunları belediyeler çözüyor. Belediye çözmüyorsa biz gayret edeceğiz ve başka çözüm yolları arayacağız."
KAPIKÖY SINIR KAPISI
Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'nın çok önemli bir ticaret yolu olduğunu ve mutlaka geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Kapıköy Sınır Kapısı, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinin gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır. Kapıköy sadece mal ticareti için değil, hizmet ticareti için de çok önemli. Ayrıca Van'ın ve bölgenin kalkınmasında en kritik konulardan biri de İran'la ticarettir. Biz bu anlamda tercihli ticaret anlaşması imzaladık. Ambargolar nedeniyle tam istediğimiz hedefe ulaşamadık. Ancak yaptırımların kaldırıldığı bu süreçte ticareti arttırmamız lazım. İran'la ticaretin kolaylaştırılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Tercihli ticaret kapsamına giren malların kapsamını genişletmek istiyoruz. İran seyahatimiz bu anlamda çok olumlu geçti” diye konuştu.
YATIRIM ORTAMI
Hükümet olarak uyguladıkları teşviklerin tarihin en cömert teşvikleri olduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:"Yatırım ortamınız iyi değilse, güvenlik elverişli değilse bundan yeterince istifade edemiyorsunuz. Bu teşvik sisteminin sorunu değil, kullanabilme kapasitesiyle ilgili sorun. Özel sektör yatırımları bunlardan olumsuz etkileniyor. İnsanlar sermayelerini riskli gördükleri yerlere getirmiyorlar. Ülkemizin huzuru için atacağımız her adım aynı zamanda yatırımlar içinde son derece olumlu katkı sağlayacaktır. Bu nedenle en büyük teşvik o bölgenin huzur ve güven ortamıdır. Bunu sağlamak da hepimizin ortak görevidir. Buradaki huzur ortamını korursak, nevruz döneminde İran'dan önemli oranda turist geleceğini ve Van ekonomisine katkı sunacağına inanıyorum. İran'da yaptığımız görüşmede Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı, 'Biz Türkiye’yi güvenlik sorunu olan bir ülke olarak görmüyoruz, halkımızın Türkiye'ye gitmelerini destekliyoruz' anlamında açıklamalarda bulundu. Bu da önemli bir gelişme olarak değerlendirilebilir."
AK Parti Van Milletvekili ve Mütevelli Heyet Başkanı Beşir Atalay ise, toplantıya katılan Kalkınma Bakanı Yılmaz'ın hükümet tarafından bölgedeki kalkınma çalışmaları, yatırımlar ve sorunlu yerlerdeki kentlerin yeniden inşası konusunda görevlendirildiğini söyledi. Van'da son zamanlarda çok önemli toplantıların gerçekleştirildiğini anımsatan Atalay, "Kentteki sorunların çözümü konusunda gerekli çalışmaları yapıyoruz. Seçim döneminde en çok karşımıza çıkan Erciş ilçesindeki kentsel dönüşüm ödemeleri konusunda sorunlar vardı. Biz uzlaşma yoluyla bu sorunu çözdük ve hak sahiplerine ödemeleri yapıldı. Çevre yolu konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Biz kentimizle ilgili sorunları belirleyerek bu sorunların çözülmesi konusunda gerekli çalışmaları yapıyoruz" dedi.
Güç Birliği Platformu Yönetim Kurulu Başkanı olan Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın konuşmalarının ardından Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci’nin sunum yaptığı toplantıda katılımcılar da öneri ve taleplerini dile getirdiler.
Mütevelli heyetinde yer alan kurum amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı toplantının ardından Bakan Yılmaz Van’dan ayrıldı.