Vali Ahmet Altıparmak, Dünya Tüketici Hakları Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Vali Altıparmak, mesajında şu görüşlere yer verdi:
“Sanayileşmiş ülkelerde 2. Dünya savaşı sonrasında tüketicilerin artan satın alma gücüne paralel olarak mal ve hizmet arzı artmış, dolayısıyla toplum artık “tüketim toplumu” haline gelmiştir.
ABD Başkanı Kennedy tarafından 15.03.1962 yılında açıklanan Evrensel Tüketici Hakları, 1985 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen " Tüketici Hakları Deklarasyonu " ile genişletilmiş ve tüketicilerin temel hakları belirlenerek tüm dünyaya ilan edilmiştir.
Tüketici Hakları; 9 Nisan 1985 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen “Tüketicinin Korunmasına İlişkin Temel Esaslar” başlığı altında evrensel bir boyut kazanmış, ülkemizde de 1985 yılından beri her yıl 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kutlanmaya devam etmektedir.
Ülkemizde ise Tüketicilere yönelik çalışmalar Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine kadar uzanmakta ve Ahilik kavramı ile karşımıza ulusal bir topluluk olarak çıkmaktadır.
Günümüz Anayasasında ise; Devletin tüketicileri korumasının bir anayasal görev olduğu Anayasamızın 172’nci maddesinde açıkça ifade edilmiş ve “Devlet tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirleri alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder” hükmü ile devlete bu konuda görev ve sorumluluklar yüklemiştir.
Zaman içerisinde Tüketici Hakları kavramı zamanın ve toplumun değişen ve artan ihtiyaçlarına yönelik olarak daha da genişletilmiş, bunun sonucunda ise 28 Mayıs 2014 tarihinde 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun yürürlüğe konulmuştur.
Tüketicinin Korunmasına yönelik yürütülen faaliyetler hem tüketiciyi hem de üretici ve ekonomiyi korumaktadır. Tüketicinin korunmasına yönelik bu faaliyetler ilimizde de etkin bir şekilde sürdürülmektedir. Bu alanda biri il merkezimizde olmak üzere toplam 21 Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ilimiz genelinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
Tüketicilerimiz mal ve hizmet alırken düşünerek hareket etmeli ve aldıkları bu mal ve hizmetlere ait belgeleri saklamalıdır. Haksızlığa uğradıklarına kanaat getirdikleri an önce ilgili kuruluşa başvuruda bulunmalı sonuç alamadıkları takdirde İlimiz ve İlçelerimiz bünyesinde bulunan Tüketici Hakem heyetlerine başvuruda bulunmalıdırlar.
Bu bilgiler ışığından tüketicilerimizin daha bilinçli hale gelmesi temennisiyle Dünya Tüketici Hakları Gününü kutluyor ve tüm halkımıza bilinçli bir tüketim hayatı diliyorum.”