Fırıncılar Odası Başkanı Remzi Keteci, Ekmek israfının önüne geçilmesi için her fırın açana ruhsat verilmemesi gerektiğini söyledi.
Ekmek israfının önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çeken Keteci, “Erzurum’da günlük 30 bin adet çöpe atılıyor. Bu israfın büyük bir bölümü de fırınların çokluğundan yaşanmaktadır. Her önüne gelen fırın açıyor. Bu kadar fırını Erzurum kaldıramıyor. Erzurum’da fırın enflasyonunun önüme geçmek durumundayız. Her fırın açmak isteyenlere ruhsat verilmesin. Bu konuda yerel yönetimlere büyük sorumluluk düşmektedir. Yeni işletmeler açılması konusunda yönetmelikler, şartnameler hazırlanmasına rağmen yerel yönetimler ruhsatlandırma konusunda yeni değişiklik yapılsın.” Diye konuştu.
FAZLASINI DEĞERLENDİRELİM
Keteci, “Bir tarafta yiyecek bir dilim ekmek bulamayan yığınlar, diğer tarafta tıka basa doyan, yiyemediğini de çöpe atan bir kitle var. Bu sürdürülebilir, adil bir tablo, kalkınma ya da refah da değildir. Bu hırstır, tamahtır, açgözlülüktür. Ekmek sadece bir gıda maddesi değildir. Nimettir. Biz ekmeğe saygı gösteren yere düştüğünde kaldıran başların üzerinde bir seviyede kuşlara nimet olsun diye yukarılarda tutan bir medeniyetin nesliyiz. Biz tasarruf ettikçe zenginleşen, zenginleştikçe tasarrufu artan bir millet olmak zorundayız. Gelir seviyesi yükseldikçe ekmek israfı da artıyor. Buradan da anlaşılacağı üzere ekmeği uzun süre saklamanın en etkili yolu olan buzdolabı halk arasında çok yaygın değil. Saklamayı bilmediğimiz gibi, ne olur ne olmaz diyerek ihtiyaçtan fazla ekmek alınıyor.” dedi
FIRIN SAYISI ARTTI HAKSIZ REKABET DURDURULMAZ OLDU
Fırın sayışların artmasıyla oluşan rekabetin çok kontrolsüz hale geldiğini de dile getiren Keteci, “Fırın sayısının her geçen gün artması ile haksız rekabet oluşuyor. Erzurum’da şu an fırıncılık sektörü olumsuz bir süreç yaşıyor. Üretim girdi maliyetlerinin yüksek olması da bu konuda bir diğer olumsuzluk. Haksız rekabet olgusu her geçen gün artıyor. Onlarca kişiye istihdam alanı oluşturan fırıncılık sektörü, ayakta kalma mücadelesi veriyor. Üretim girdi maliyetlerinin artmasıyla birçok esnafın kazanç elde edemez duruma geldi. Fırıncı esnafının zor bir süreç yaşıyor.” şeklinde konuştu.