ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Bayburt’taki hayvan pazarlarında şap karantinası
Bayburt’taki hayvan pazarlarında şap karantinası
Yılın son kuzuları besicilerin yüzünü güldürdü
Yılın son kuzuları besicilerin yüzünü güldürdü
Uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Erzurumspor Sakarya maçını Yılmaz yönetecek
Erzurumspor Sakarya maçını Yılmaz yönetecek
Futsal A Millî Takımı Erzurum'da Polonya’yla karşılaşacak
Futsal A Millî Takımı Erzurum'da Polonya’yla karşılaşacak
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
5 Nisan 2017 Çarşamba - 12:19

Eğilmez: “Kerkük, Türkiye’nin mirası ve prestijidir”

Eğilmez, son günlerde Kerkük’te yaşanan bayrak krizi ve sonrasında gündeme gelen referandum söylemlerinin Kerkük, hatta Irak sınırlarını aşabilecek bir çatışma potansiyeline sahip olduğunu ifade ederek, “Kerkük, Türkiye’nin mirası ve prestijidir” dedi.

Eğilmez: “Kerkük, Türkiye’nin mirası ve prestijidir”

Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü, Öğretim Üyesi Savaş Eğilmez, son günlerde Kerkük’te yaşanan bayrak krizi ve sonrasında gündeme gelen referandum söylemlerinin Kerkük, hatta Irak sınırlarını aşabilecek bir çatışma potansiyeline sahip olduğunu ifade ederek, “Kerkük, Türkiye’nin mirası ve prestijidir” dedi.
Kürt grupların, Kerkük’ü bağımsızlığın anahtarı olarak gördüğünü belirten Savaş Eğilmez, “Geçtiğimiz günlerde Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’in önerisiyle Kerkük’te kamu binalarına IKBY (Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi) bayraklarının çekilmesiyle bölgede var olan gerilim iyice tırmandı. Bu gerilimi sadece bayrak krizi üzerinden değerlendirmek yanlış olur. Kerkük’te, ABD’nin Irak işgalinden beri büyük sıkıntılar mevcut. Irak’ta faaliyet gösteren Kürt gruplar, petrol zengini Kerkük’ü bağımsızlığın anahtarı olarak görüyorlar.” diye konuştu.
Bölgedeki demografik yapının hızla değiştirildiğine vurgu yapan Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü, Öğretim Üyesi Savaş Eğilmez, “Son 15 yıl içerisinde, ABD’nin desteği ile nüfusu kendi lehine değiştirmek amacıyla büyük bir faaliyete başlayan Kürt gruplar için en önemli sorun bölgedeki mevcut Türk ve Arap nüfusudur. 2003 yılından sonra 600 binden fazla Kürt, Kerkük’e göç ettirildi. ABD işgalinden önce 800 bin üzerinde olan Kerkük nüfusu, bugün 1,5 milyonu geçmiştir. Bölgede ABD Desteği ile kurulan baskı neticesinde Kerkük yönetiminde rol oynayan makamların neredeyse tamamına Kürtler getirildi. Vali Kerim’in aldığı kararlarla Türkmen arazileri kamulaştırılarak, Kürt göçmenler için yeni konutlar yapıldı. DEAŞ’in 2014 Haziran’ında Kerkük’ün Havice ilçesini ele geçirmesini bahane eden Irak ordusu Kerkük’ten çekilince, şehirde kontrol tamamen Kürt gruplarının eline geçti. Buna bağlı olarak bölgedeki PKK terör örgütü etkinliği de günden güne arttı. Vali Kerim’in, teröristleri makamında ağırlaması da, örgütün varlığını onayladığı anlamına geliyordu. Yine aynı yıl Türkmen asıllı Irak Parlamentosu, Kerkük Vilayet Meclisi Başkanı Hasan Turan’ın yerine Kürt asıllı Rebuzi Talabani getirilmiş, Kerkük İlçe Meclisi Başkanı Türkmen Münir Kafili bir suikast sonucu öldürülmüş yerine de seçim yapılmasına izin verilmemiştir.” şeklinde konuştu.
“Kürt gruplar arasında büyük sorunlar var”
Kerkük üzerinden bölgede pozisyon almaya çalışan Kürt gruplarının da çok ciddi çıkmazları olduğunu ifade eden Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü, Öğretim Üyesi Savaş Eğilmez, şöyle konuştu:
“Kürdistan Demokratik Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin bölgedeki nüfuz mücadelesi, bu iki grubun arasındaki gerilimin hiç düşmemesine neden oluyor. Memurların maaşlarını ödeyemeyecek kadar ekonomik zorluklar içerisinde olan IKBY, Türkiye’nin tepkisini çekip ekonomik açıdan daha zor günler yaşamak istemezken, Kerkük’teki bayrak hamlesiyle, bölgede prestijini artırmaya çalışan KBY’ye de daha fazla alan açmak istemiyor. Buna karşın İran’a yakınlığı ile bilinen KYB, bölgenin ekonomik açıdan Türkiye’nin ekseninden çıkması için, Bağdat’ın İran ile geçtiğimiz Şubat ayında yaptığı yeni boru hattı anlaşmasının neticelenmesini büyük bir heves ile bekliyor.”
“Kerkük, Türk tarihinin önemli bir parçasıdır”
Kerkük’ün bünyesinde barındırdığı tarihi mirası, içerisinde yaşattığı Türkmen nüfusu ve 8.7 milyar varil kapasitesindeki petrol rezervleri ile Türk Devleti açısından vaz geçilmez bir öneme sahip olduğunu belirten Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü, Öğretim Üyesi Savaş Eğilmez, “Türk Devleti, Türkmenlerin güvenliği ve Türkmen nüfusun yaşadığı bölgelerde istikrarın sağlanması yönünde dikkatli ve ısrarcı olmalıdır. Bölge ilk kez 884 yılında Tulunoğulları Beyliği'nin kurucusu Ahmed B. Tulun ile Türk hakimiyetiyle tanışmış, Tulunoğullarından sonra sırayla bölgeye Büyük Selçuklular, Irak Selçukluları, Zengiler, Erbil Atabeyliği, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Osmanlılar hakim olmuşlardır. Kısaca bölge, Türk siyasi tarihi ve kültürünün önemli bir parçasıdır. Kerkük ne çok eşli IKBY’nin ne de İran ve ABD arasında gelgitler yaşayan Bağdat’ın inisiyatifine bırakılamayacak kadar önemli bir şehirdir. Mutlaka özel bir statüde ve Türkiye’nin yakın gözetiminde olmalıdır. Kerkük, Türkiye’nin mirası ve prestijidir.” dedi.

 
Erzurumspor Hacettepe sınavında
 
Büyükşehir’den temizlik seferberliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ceylan: 'Kerkük ecdat yadigarı'
Güneş Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Kerkük’te Türkmenlere karşı ...
Eczacılık Fakültesi vizyon büyüttü
NESRİN ÇETİNKAYA-Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Vekili ...
Ulusal Patent alındı, sıra uluslararası patentte
NESRİN ÇETİNKAYA-Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Dekan Vekili Prof. ...
 
Kars ve Erzurum yaban hayatı BBC Türkiye belgeselinde
TÜBİTAK Özel Bilim Ödülü’nü alan KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan ...
'Yatırım ve Kalkınmanın Önünü Açacağız’
Yavilioğlu, 'Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ülke olarak, koalisyon ...
ATAÜNİ BAP'a yeni vizyon
Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi ...
 
Bulutlar'dan huzur ve barış niyazı
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, mübarek üç aylar ve Regaip ...
Özyazıcıoğlu, Erzurum'daki yapılaşmayı değerlendirdi
M.COŞKUN-Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. ...
Trafik araştırmasında Erzurum gerçeği
Trafik ekipleri 71 ilde 599 bin 433 aracı denetledi. Yapılan araştırmaya ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva