Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yücel Kadıoğlu, fakültelerinin amaç ve hedefleri doğrultusunda değerlendirmelerini paylaştı. Dekan Kadıoğlu, yurt içinde ve yurt dışında ses getirecek projelere imza atma hedefi doğrultusunda yol haritası belirlediklerinin altını çizdi.
3’üncü nesil üniversite bağlamında bilimsel çalışmalara ağırlık vererek eğitim-öğretim faaliyetlerini yürüttüklerinin kaydını düşen Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yücel Kadıoğlu, Türkiye’de bulunan yaklaşık 45 kadar Eczacılık Fakültesi arasında ilk 10’a girerek akredite olduklarının altını çizdi. Dekan Kadıoğlu, fakülte bünyesinde yapılan çalışmalara değinerek, literatürde mevcut olmayan yeni analitik yöntemler geliştirmeye çalıştıklarını belirtti.
ECZACILIK FAKÜLTESİ DETAYLARI
Eczacılık Fakültesi’nin kuruluşuna ve eğitim-öğretim alanında yapılan faaliyetlerine değinen Dekan Kadıoğlu, “Fakültemiz, Bakanlar Kurulu kararı ile 1987 yılında kuruldu. 1998-99 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımımız başladı. Bu yılda fakültemizin kuruluşunun 20’inci yılı. Fakültemiz halen Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü, Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü ve Eczacılık Teknolojisi Bölümü olmak üzere 3 Bölüm ve bunlara bağlı Analitik Kimya, Biyokimya, Farmasötik Mikrobiyoloji, Farmakognozi, Farmasötik Toksikoloji, Farmasötik Kimya, Farmakoloji, Farmasötik Botanik, Eczacılık İşletmeciliği, Klinik Eczacılık ve Farmasötik Teknoloji Anabilim Dallarından oluşmaktadır. Türkiye’nin en seçkin Eczacılık Fakültesi’nden biri olan fakültemizde 2005-2006 yılından itibaren 5 yıllık lisans programı uygulanmaya başlanmıştır. Avrupa Birliği uyum süreci içinde Türkiye Eczacılık Fakültelerinin Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile uyum sağlamaya çalışmaları sonucunda eğitim-öğretimin standardize edilebilmesi için Türkiye’de ki Eczacılık Fakülteleri Dekanları’nın oy birliği ile uygulanmayı kararlaştırdıkları “Eczacılık Fakülteleri Çekirdek Müfredatı Programı” çerçevesinde eğitim-öğretim yapılmaktadır. Fakültemiz 2014-2015 eğitim-öğretim döneminde 13. mezunlarını vermiş bulunmaktadır. Fakültemizde halen 358 lisans öğrencisi eğitimini sürdürmektedir. Öğrencilerimizin eğitim-öğretimi için her türlü laboratuvar, barınma ve sosyal olanaklar mevcut olup üst düzey bir lisans eğitimi verilmektedir. Fakültemizde öğrencilerimize hizmet veren Fakülte Kütüphanesinden öğrencilerimizin istedikleri zaman yararlanma imkânlarımız vardır” ifadelerine yer verdi.
“TÜRKİYE’DE AKREDİTE OLAN İLK 10 ECZACILIK FAKÜLTESİ ARASINDAYIZ”
Fakülte bünyesinde bulunan öğretim üyesi ve öğrenci sayısına değinen Dekan Kadıoğlu, Türkiye’de akredite edilen Eczacılık Fakülteleri arasında ilk 10 içerisinde yer aldıklarını belirterek, “41 civarında öğretim üyemiz bulunmaktadır. Öğretim üyelerimizin 3’ü Profesör, 7’si doçent, 13’ü Yardımcı Doçent, 18’i ise Araştırma Görevlisi. Öğrenci sayısına bakacak olursak toplamda 361 tane de öğrencimiz fakültemizde eğitim almaktadır. Dediğim gibi 20 yıllık bir fakülteyiz. Türkiye’de yaklaşık olarak 45 kadar Eczacılık Fakültesi bulunuyor ve bunların arasından sadece 10 tanesi akredite oldu. Bu 10 fakülte içerisinde bizim fakültemizde var. Akredite olduğumuz için eğitim-öğretimimiz alt yapımızda pek problemimiz yok. İleriye dönük hedeflerimizde ise3’üncü nesil üniversite çerçevesinde bilimsel çalışmalarımıza ağırlık vermeyi planlıyoruz. Altyapımızı daha da güçlendirerek, yayın sayısını artırmak ve kaliteyi artırmak amacındayız” diye konuştu.
“İLAÇ BİLİM ADAMI YETİŞTİRİYORUZ”
Açıklamasında Eczacılık Fakültesinin hedef ve projelerine yer veren Dekan Kadıoğlu, “Bizim buradaki en büyük projemiz amacımız ilaç bilim adamı yetiştiriyoruz yani eczacı bildiğiniz üzere. Proje olarak ilaç geliştirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bahsetmek gerekirse, Farmasötik Kimya’da ilaç sentezi üzerine çalışan arkadaşlarımız var. Farmakognozide bitkiden ilaç yapımında yine aynı şekilde çalışmalar sürdürüyoruz. Farmakoloji de ilaçların canlıda ki etkileşimleri inceliyor. Biz Analitik Kimyacılar olarak literatürde mevcut olmayan yeni analitik yöntemler geliştirmeye çalışıyoruz. Bunlara bağlı olarak da TÜBİTAK, BAP projelerimiz de mevcut. Daha ileri bir hedef ise belki bitkilerle ilgili bir alan tahsis edip orada ilaç olabilecek bitkileri yetiştirmek. Yeni çözelti laboratuvarları hazırlayıp hastane ile ortak çalışmak. İlaç endüstrisinin bizimle ortak çalışması gibi hedeflerimiz var. Türkiye’de yayın bakımından 3-4’üncü sıralardayız. Genel olarak ise ilk 10’da yer alıyoruz. Fakültemizden mezun olan öğrencilerimiz açıkta kalmıyor, iş olanları fazla. Öğretim üyelerimizin çalışmaların Rektörümüzün desteği ile fakültemizi daha iyi yerlere taşıyacağız” dedi.