Fakülte olarak eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütülmesinin dışında ar-ge çalışmalarına da büyük önem verdiklerinin altını çizen Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yüksel Özdemir, kadın doğum, Farmakoloji ve Tıp Fakültesi işbirliği ile özellikle kadınların menopoz döneminde kemik erimesini azaltan Lasipidin ve Amordibin ilacını araştırdıklarını belirtti.
İlacın ulusal olarak Türkiye’de patent aldığını vurgulayan Dekan Özdemir, uluslararası bir paten alarak üretime geçmeyi planladıklarını kaydetti.
FEN FAKÜLTESİNDE PROJE YOĞUNLUĞU
Fen Fakültesi öğretim üyeleri olarak projelerde aktif görevler üstendiklerini belirten Dekan Özdemir, “Fakültemizde genel olarak baktığımız zaman gerek BAP projelerinde, gerek SANTES projelerinde gerek ise Avrupa Birliği projelerinde çok sayıda hocalarımız görev yapmaktadır. Projelerde yer alan hocalarımız Türkiye’nin en önemli hocaları arasında yer almaktadırlar. Bu şekilde baktığımızda Fen Fakültemizi bizim yönetimimizde daha ileriye götürmek için elimizden gelen çalışmaları yapmaya hazırız. Bu güç ve enerji ile Sayın Rektörümüzün güveni ile çalışmalarımızı daha ileri bir seviyeye taşıyacağız” ifadelerine yer verdi.
ULUSAL İLAÇ PATENTİ
Araştırma geliştirme faaliyetlerini aktif yürüterek ilaç konusunda Türkiye’de ulusal patent aldıklarının altını dikkatle çizen Dekan Özdemir, “Üniversitede sadece öğrenciye yönelik eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütülmesinin yanı sıra araştırma-geliştirme yönünde faaliyetlerin gösterilmesi şarttır. Bizde bu bağlamda fakültemizde ki, öğretim görevlilerimizle birlikte devamlı toplantılar yapmaktayız. Önümüzde ki dönemlerde neler yapabileceğimize bakıyoruz. Mesela SANTES projelerimizle bir ilaç konusunda bir patent alabilir miyiz? Ben de dâhil burada ki öğretim üyelerimizin ilaç konusunda çalışmalarımız var. Mesela benim yaptığım çalışma özellikle kadın doğum, farmakoloji, ve tıp fakültesinde ki arkadaşlarımızla kemik erimesi ile ilgili özellikle kadınların menopoz dönemlerinde kemik erimesini azaltan Lasipidin ve Ambordibin diye bir ilaç var. Ve biz bu ilacın etkisini araştırdık. Şuanda da ilacımız Türkiye’de patent aldı ulusal olarak. Uluslararası bir paten alarak bu yönde bir üretim gerçekleştirebilir miyiz bunun düşüncesi içerisindeyiz, toplantılarımızda bu yönde devam ediyor. Aynı zamanda bizim Moleküler biyoloji ve genetik bölümümüz var orada çağın gereklerine göre Erzurum’a, ülkemize yayın dışında ne gibi katkılar sağlayabiliriz bunun toplantılarını yapıyoruz, fikir alışverişlerinde bulunuyoruz. Biyoloji ve kimya bölümlerinde de benzer çalışmalarımız var. Biz baktığımızda bilim adamlarını sadece eğitim alanında düşünüyoruz geleceğe yönelik, üretime yönelik ülkeye katma değer yönünde neler yapabileceğimize bakarak bunun halk zemini yaparak çalışmalarımızı hızla sürdürmeyi planlıyoruz” diye konuştu.