Başkanlığı ve Sekretaryası Ardahan Üniversitesi (ARÜ) tarafından yürütülen KÜNİB, yurtiçi ve yurtdışındaki üye üniversiteler ile birlikte ulusal ve uluslararası çapta ses getiren çalışmalara imza atmaya devam ediyor. KÜNİB, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, “KÜNİB Tanıtım Günleri” adlı önemli bir organizasyonu gerçekleştirdi. Birlik üyesi birçok devlet ve özel üniversitenin katıldığı program, Azerbaycan’daki öğrencileri Türkiye üniversiteleriyle buluşturarak, gençliğin üniversite seçimini daha bilinçli bir şekilde yapmasına katkı sunmayı hedefliyor. Farklı ülkelerden üst düzey konuklar ve 32 üniversite rektörünün yer aldığı programa TTürkiye’nin Azerbaycan Büyükelçi Müsteşarı Meral Barlas, Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı ve ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz başta olmak üzere Yunus Emre Enstitüsü, Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü Abel Maharramov Türkiye’den 32 üniversite rektörü, çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Açılış konulmasında Bakü’de bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirten KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "Türkiye son yıllarda ekonomide, siyasette, eğitim de çok önemli mesafeler aldı. Biz eğitimdeki başarılarımızı Kafkasya’daki, Orta Asya’daki kardeşlerimizle paylaşmak istiyoruz. Kafkasya’nın kalbi olan Bakü’de Türkiye’nin eğitim imkanlarını tanıtmak istiyoruz. İlk çıkışlar önemlidir. Biz de ilk çıkışımızı Kafkasya’nın kalbi Bakü’de yaptık. Gittikçe büyüyoruz ve sizlere fuarımıza katıldığınız için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Daha sonra kürsüye çıkan Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü Abel Maharramov, "Bu birlik birkaç yıldır faaliyet gösteriyor ve çok büyük başarılar elde etti. Dini manevi değerlerimiz de bir birine çok yakın. Onun için Kafkasya Üniversiteler Birliği’ne çok büyük önem veriyorum” diye konuştu.
ÖĞRENCİLERDEN ÜNİVERSİTELERE YOĞUN İLGİ
Üniversiteyi yurt dışında okumayı planlayan Azerbaycanlı öğrenciler organizasyona yoğun ilgi gösterdi. Etkinlik süresince üniversitelerin hazırladıkları stantları ziyaret eden öğrencilere, üniversitelerin bölümleri hakkında görsel sunumlar ve çeşitli broşürlerin dağıtımı yapıldı.
Basın toplantısında Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin 2. Fuarı’nın Bakü’de yapıldığını belirten Prof. Dr. Korkmaz, "Bugün Bakü’deyiz. Abel hocanın söylediği gibi biz komşu devletleriz, komşu ülkeleriz. İnsanın kaderi biraz da coğrafyayla tayin ediliyor ve o coğrafyanın kaderini yaşıyor insan. Coğrafya bizim kaderimizdir onu değiştiremeyiz o yüzden biz birleşmeliyiz. Bu tür toplantılar geleceğimizi yetiştirecek gençleri yetiştirmektir. Onun için Türkiye’nin eğitimdeki tecrübelerini Kafkasya’daki kardeşlerimizle paylaşmak için geldik. Birliğimizde Türkiye’den 35 üniversite var. Aynı zamanda Kırgızistan ve Kıbrıs’tan da üniversitelerimiz var. Bakü’de olmaktan çok mutluyuz. Değerli rektör arkadaşlarımız da aramızdalar. Ortak çalışmalarımızda devam ediyor” ifadelerinde bulundu.
Azerbaycanlı öğrencilerin bir çoğunun birçok şirket ve ülke tarafından diploma denkliğinden dolayı Türkiye’deki daha az tanınmış üniversiteleri seçmedikleriyle ilgili soruları yanıtlayan Korkmaz, "Türkiye üniversitelerinde son yıllarda çok önemli gelişmeler oldu ve Türkiye’deki üniversitelerin de büyük bir bölümü uluslararası akreditasyon kuruluşlarından onay aldılar. Bu, hızla devam ediyor. Aynı zamanda YÖK’ün tanıdığı ve akreditasyonu sağladığı üniversitelerin bütün dünya üniversiteleri tanıyor. En küçük bir üniversitenin bile güven sorunu yoktur Türkiye’de. Ama bazı çok özel üniversitelerimiz var ki, onların diplomalarını bütün dünya tanıyor. Artık Türkiye’de tematik üniversiteler kuruluyor. Şu anda mesela Batman Üniversitesi yeni bir üniversite ama arkeoloji alanında Türkiye’nin en zirve üniversitelerinden birisi. Artık bu tematikleşme oluyor. Dolayısıyla o peşin yargıdan öğrencilerimizin kurtulması gerekiyor” dedi.