Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, “Yıllardan beridir üzerinde durduğumuz bir fırsatı yakalamış olmanın mutluluğu içerisindeyiz.” dedi.
ETB Başkanı Hınıslıoğlu, uzun yıllardan beri teşvik yasalarının sektörel ve bölgesel bazda olması talebinde bulunduklarına dikkati çekerek, yeni yatırım teşvik sisteminin, bu yönde ele geçirilen çok önemli bir fırsat olduğunu belirtti.
TEŞVİK FIRSATINI DEĞERLENDİRMEK ZORUNDAYIZ
Bu fırsatın ele geçirilmesi kadar, fırsatı değerlendirme yöntemini ortaya koymanın da önemli olduğunu kaydeden Hınıslıoğlu, “Bugüne kadar çıkan teşvik yasalarına ilişkin çıkan yönetmeliklerin dışında bu yasayı ben çok ayrı bir gözle değerlendiriyorum. Siyasi otorite, yasalaştırma ve sistemi yürürlüğe koymakla üzerine düşeni yapmış olacaktır. Bundan sonraki görev mahalli idarelere, sivil toplum kuruluşlarına, yatırımcılara ve basın mensuplarına düşecektir. Mutfak çalışmalarını çok iyi yapabilirsek, ilimiz, gelişecek ve sıçrama yapabilecektir.” diye konuştu.
“TURİZM GELİRİ 300, HAYVANCILIK GELİRİ 2 MİLYAR DOLAR”
ETSO’da düzenlenen teşvik toplantısında konuşan Hınıslıoğlu, yeni yatırım teşvik sisteminin, yeni yatırımlar ve istihdamı teşvik ettiğini belirterek, desteklenecek sektörlerin başında da hayvancılığın geldiğini anlattı.
Erzurum’da, turizm yatırımlarından ful kapasite çalışılması halinde yıllık getirisinin 300 milyon dolar civarında olduğuna dikkati çeken Hınıslıoğlu, hayvancılık sektörünün bu ilde geliştirilmesi halinde ise, elde edilecek olan gelirin yıllık 2 milyar dolar olduğunu kaydetti. Böyle bir gelir sayesinde, Erzurum’da kişi başına düşen milli gelirin 2 bin dolar otomatikman artacağına vurgu yapan ETB Başkanı Hınıslıoğlu, “Bu gelişme, iller arasında dengeli bir kalkınmanın sağlanabilmesi anlamına gelecektir.” dedi. Dünyada küresel bir kriz yaşandığını ve şu anda iki sektörün ayakta durduğunu belirten Hınıslıoğlu, bunların gıda ve enerji sektörleri olduğunu ifade etti.
HINISLIOĞLU, ERZURUM’DA BİTKİSEL YAĞ ÜRETİMİNİ ÖNERDİ
Gıda ve enerjinin dağılımına bakılması halinde, coğrafi olarak merkez şehirlerden birisinin Erzurum olduğuna işaret eden ETB Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, “Bu önceliği ve avantajımızı çok iyi hesap etmeliyiz. Burada bürokrasiye görev düşüyor. Artık ürün destinasyonumuzu değiştirmemiz gerekiyor. Bire beş, bire on buğday üreteceğimize, dünyanın kabul ettiği ve rekabet edebileceğimiz ürünleri üretmeliyiz.” diye konuştu.
ERZURUM EKONOMİSİNİN BİTKİSEL ÜRETİME İHTİYACI VAR
Bitkisel üretim yoluyla ham yağ elde etme imkanının bölgede mümkün olduğunu vurgulayan Hakkı Hınıslıoğlu, “Bitkisel üretimin Erzurum ekonomisine iki türlü faydası var. Bugün dünya piyasasından ithal ettiğimiz bitkisel yağ tutarı yılda 5 milyar dolar civarındadır. Burada yapacağımız üretimle, bunun en az 300-400 milyon dolarlık kısmının Erzurum’da yetiştirme şansımız var. Ayçiçeği dediğimiz, kanola dediğimiz ürünlerin Türkiye genelindeki yağ ortalaması yüzde 38’dir, ama iklim şartlarından dolayı Erzurum’da bu oran yüzde 41’dir. Bu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Verimlidir, rekabet imkanı vardır.” diye konuştu.
“NUTUK ATARAK KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK”
Dünyanın, hayvancılığı et ve süt olmak üzere ikiye ayırdığına dikkati çeken Hınıslıoğlu, Erzurum’da yapılan hayvancılığın süt hayvancılığı olduğunu belirterek, şehirde 140 kilolar civarında olan karkas ağırlığın 225 kilograma, süt üretiminin de, 300 bin tonlar civarına çıkarıldığını kaydetti. “Üretimler mevsimsel olmamalı” diyen Hınıslıoğlu, “Artık önümüze hedef koymalıyız. Birbirimize nutuk anlatmakla geçirecek zamanımız yok. Yarından itibaren başlayıp, yeni teşvik sistemiyle ilgili hedeflerimizi belirlemeliyiz. Sütte 500 bin ton hedef koymalıyız: Süt ırkında ise, karkas ağırlığı olarak 400 kilogram hedef koymalıyız. Aynı durumu et ırkı için de geçerli hale getirmeliyiz.” dedi.
HINISLIOĞLU: BİZ BİRLİKTELİK RUHUNA HAZIRIZ, AMA KAMU ÇOK YAVAŞ
“Biz birliktelik ruhuna hazırız” diyen ETB Baştanı Hınıslıoğlu, 100 dönümlük bir arazi üzerinde 2,5 yılda 135 işyeri yaptıklarını ve tapularını da verdiklerini anlattı. Şu anda o işyerlerinin bir kısmında imalat sanayiyle ilgilenildiğini ve ticaret yapıldığına işaret eden Hınıslıoğlu, kamudan yakındı. Hınıslıoğlu, Sağlık Bakanı Akdağ’a dönerek; “Kamu, bizim gibi hızlı gelemiyor. Doğalgazı Erzurum’a getirdik, ama bu işyerlerine doğalgaz götüremedik. Biz Eylül ayına kadar buraya doğalgaz istiyoruz Sayın Bakanım. Doğalgazımız bittikten sonra asfaltımızı istiyoruz. Bugün tapu verdiğimiz o işyerleri, Yakutiye Belediyesi’ne 700 TL emlak vergisi ödüyor ve hesap edersek, 100 bin lira vergi tahakkuk etmiştir. Belediye başkanlarımız, bize destek olsunlar, yer göstersinler. Üzerinde ortaklık ruhuyla yeni bir ticaret merkezi daha yapalım. Bize yer göstersinler, biz bunu yapmaya hazırız.”