Kümbet, TÜİK’in önceki gün açıkladığı büyüme rakamlarını ele alarak, hükümeti eleştirdi. Büyüme rakamları yerine esasen küçülme rakamlarının açıklanması gerektiğini kaydeden Kümbet, “Büyüme yok, küçülme var. Büyüme zenginliği ifade eder. Küçülme fakirleşmeyi ifade eder. TÜİK’in ilan ettiği rakamlara göre, Türkiye yüzde 13.8 gibi bir küçülme ile karşı karşıya geldiğine göre, bunun manası Türkiye yaklaşık yüzde 14 oranında fakirleşti demektir. Eğer biz geçen seneler ile bunu kıyaslarsak fert başına milli gelir, dolar bazında Türkiye yüzde 30 civarında fakirleşmiştir.” dedi.
MİLLİ GELİR
Başbakan Erdoğan’ın, milli gelirin 11 bin dolar civarında olduğunu söylediğini de hatırlatan Kümbet, Erdoğan’ın buna inanıp inanmadığını sordu. Kümbet, “Başbakan milli gelirin11 bin dolar olduğunu söylüyor. Başbakan buna inanıyor mu, bilmiyorum ama rakamlarla oynandığını biz daha önce de ifade ettik. Dolar bazında milli gelir çok düştü. 11 bin dolar olduğu söylenen milli gelir, bu gün 9 bin dolar civarında. Şimdi Başbakan ve AK Parti Hükümeti’ne sormak gerekir. Dün siz, ‘işte şöyle büyüdük, böyle büyüdük’ diye mangalda kül bırakmazken, bunun suni olduğunun bir takım rakamsal ifadelerden kaynaklandığını söylediğimizde ise, bize ‘felaket tellallığı yapıyorsunuz’ dediniz. Ama bu gün bu rakamlar ortaya çıkınca, Başbakan fikrini değiştirecek mi? Hala ulusa sesleniş programında bile; ‘Biz en az etkilenen ülkelerden biriyiz’ diyor” şeklinde konuştu.
KÜMBET: HÜKÜMET, TÜRKİYE’DE EKONOMİYİ HİÇ CİDDİYE ALMADI
Dünyadaki bütün ülkelere bakıldığında, en büyük küçülme sıralamasında Türkiye’nin 4’üncü sırada yer aldığını vurgulayan Kümbet, “30 OECD ülkesi içerisinde ve 20 tane G20 ülkeleri içerisinde en büyük küçülme Türkiye’de. Hala Başbakan diyor ki; ‘biz en az etkilenen ülkelerden biriyiz’ Rakamlar ortada. Türkiye, bunun acısını şimdi değilse bile ilerde uzun süre çekecektir” değerlendirmesinde bulundu. Ortaya çıkan sonucun içler acısı olduğunu belirten Kümbet, Türkiye’nin krizi bütün ağırlığı ile yaşadığını söyledi.
KRİZ TEĞET GEÇMEDİ
“Başbakan’ın dediği gibi, ne teğet geçmiş, ne de bir kurşunun içeri girdiği gibi delip geçmiş, kriz bütün organları parçalamış. Kriz kurşun gibi vücuttan çıktığı zaman tahribatının daha da büyük olacağı aşikardır” diyen Kümbet, ülkenin neden bu hale geldiğini anlattı. Kümbet, “Çünkü hükümet bu işi ciddiye almadı. Bu işi öngöremedi. Esasında hükümetin geldiği günden bu güne kadar ciddi bir ekonomi programının olmadığını ve IMF programlarına sahip çıkarak yürüttüğünü hepimiz biliyoruz. Türkiye 2001 yılında tarihinin en büyük küçülmelerinden birini yaşadı. 9.1 gibi bir rakam hükümeti götürdü. IMF ile anlaşma yapıldı ve AK Parti 2002 yılının Kasım ayında iktidara geldiğinde, ne yapacağını şaşırdı. Elinde ciddi bir program yoktu. 2005 yılında tekrar IMF ile anlaştılar. Altı aydan beri IMF ile anlaşma yapalım mı, yapmayalım mı diyorlar. Önümüzdeki ay içerisinde IMF ile anlaşma yapacaklardır. IMF’nin bir kere daha tuzağına düşeceklerdir. 20 defa şifa olmamış bir IMF 21’inci defa yine olmayacaktır” diye konuştu.