ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarmadan düzensiz göçmen operasyonu
Jandarmadan düzensiz göçmen operasyonu
Jandarma suçlulara göz açtırmıyor
Jandarma suçlulara göz açtırmıyor
81 ilde ‘Mercek-27’ operasyonları
81 ilde ‘Mercek-27’ operasyonları
Erzurum’da kaçak sigara operasyonu
Erzurum’da kaçak sigara operasyonu
ATAUNİV’de ‘Millî Mücadelede Erzurum Basını’ paneli
ATAUNİV’de ‘Millî Mücadelede Erzurum Basını’ paneli
HABERLER>EKONOMİ
14 Nisan 2009 Salı - 04:11

ETB’den ekolojik atılım

A.TÜRKEZ/ETB Yönetim Kurulu Başkanı Hınıslıoğlu, Ekolojik Tarım Projesinin bölgenin kurtuluşu olacağını söyledi.Türkiye’nin ekolojik tarım ürünleri yetiştirme açısından en uygun ülkelerden biri olduğu ve bunda iklimin ve ülkede kullanılan geleneksel tarım metotlarının rolü olduğunu anlatan Hınıslıoğlu, “Ekolojik tarım için ülke içerisinde en uygun yerin Erzurum ili olduğunu iddia ediyoruz” dedi.

ETB’den ekolojik atılım

Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Ekolojik Tarım Projesinin bölgenin kurtuluşu olacağını söyledi.Dünya nüfusundaki hızlı artış ve sanayileşmedeki gelişmelerin insan ve çevre sağlığı konusunda bir çok sorunu da beraberinde getirdiğini söyleyen ETB Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, “Nüfus artışına paralel olarak ürün artışını sağlamak amacıyla kimyasal gübre ve ilaçların kullanımına gidilmiştir. Bu uygulama tarımsal verimliliği artırırken sentetik kimyasal ilaçların tarımsal ürünlerde neden olduğu kalıntılar, gerekse mineral gübrelerin yeraltı sularına karışarak içme sularında meydana getirdiği olumsuzluklar insan sağlığında ciddi tehditler oluşturmaktadır” dedi.
DOĞAL DENGEDE BOZULMA
Son 50-60 yılda tarımsal üretimde kullanılan bir çok girdinin ucuz yollarla ve suni olarak elde edilmesi zaman içerisinde çevreyi ve sonuçta insan sağlığını tehdit eder hale geldiğini anlatan Hınıslıoğlu, “Kimyasal ilaç ve gübrelerin yanında hormonların da devreye girmesiyle kısa zaman içerisinde doğal dengede bozulmalar görülmüştür. Sebze ve meyvede kullanılan hormonlar üründe verim artışını, kimyasal gübreleme ile lekesiz ve güzel görünüşlü ürünlerin elde edilmesini sağlamaktadır. Fakat bu uygulamalar insan sağlığını tehdit eder hale getirmiştir. En önemli konu ise kimsenin bunun farkında olmamasıdır. Bu tür kimyasalların başta kanser olmak üzere bir çok hastalığa neden olduğu unutulmamalıdır. Kimyasal ilaç ve gübrelerin yanında hormonlarında devreye girişiyle kısa sürede doğal dengede görülen bozulmalar bu tip girdilerin olumsuz etkilerini azaltabilmek için, doğayla uyuşan tekniklerin uygulanmasını gündeme getirmiştir. Buda ekolojik tarım fikrini doğurmuştur” diye konuştu.
EKOLOJİK ÜRETİMDE MİKTAR ARTIŞI VE VERİM LİLİK
Ekolojik tarımın ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik insan sağlığını koruyan ve ekosisteme zarar vermeyen üretim sistemlerini içeren esas itibariyle, sentetik pestisitler insan sağlığına zarar veren doğal olmayan ilaç kalıntıları ve gübrelerin kullanımını yasaklayan, toprağın muhafazası ve kuvvetlendirilmesini, bitkinin direncinin artırılmasını ekolojik ve yeşil gübreleme ekim nöbeti uygulamasını tavsiye eden bunların kapalı bir sistemde oluşturulmasını talep eden üretimde miktar artışı yanında ürün kalitesinin yükselmesini amaçlayan üretim şekli olarak ifade edildiğini dile getiren Hınıslıoğlu şunları söyledi; “Ekolojik tarım ile halen yaygın olarak uygulanmakta olan konveksiyonel tarım sisteminin oluşturduğu doğal olmayan kimyasal girdi kullanımından kaynaklanan tarım topraklarının kirlenmesi yer altı ve yer üstü su kirliliğinin artması, yetiştirme tekniklerinden kaynaklanan toprak erozyonu ve çevre kirliliğinin ekolojik dengeyi tahrip etmesini önlemek gayesiyle beslenme değeri yüksek katkısız ve kalıntısız gıdaları yeterli miktarda üretmek, doğal sistemler ve çevrimlerde karşılıklı etkileşimi yapıcı bir şekilde kullanmak tarım sisteminde mikroorganizma toprak mikro flora ve faunası ile bitki ve hayvanları kullanarak biyolojik çevrimleri teşvik etmek tarım topraklarının uzun süreli verimliliğini temin etmek tarımsal üretim alanları ve tarımda kendi nam ve hesabına çalışarak geçimini bitki yetiştiriciliğinden sağlayan herkese yeterli kazanç ve güvenli çalışma ortamı yaratmaya yönelik genel hedefler gözeterek iç ve dış piyasaya güvenli ekolojik ürün arzı sağlamak hedeflenmiştir.”
EKOLOJİK TARIM İÇİN EN UYGUN YER ERZURUM
Türkiye’nin ekolojik tarım ürünleri yetiştirme açısından en uygun ülkelerden biri olduğu ve bunda iklimin ve ülkede kullanılan geleneksel tarım metotlarının rolü olduğunu anlatan Hınıslıoğlu, “Ekolojik tarım için ülke içerisinde en uygun yerin Erzurum ili olduğunu iddia ediyoruz” dedi.
EKOLOJİK ÜRÜNLER RAĞBET GÖRÜYOR
Ekolojik ürünlerin Avrupa’da 1910’lu yıllarda başladığını ifade eden Hınıslıoğlu, “Bu konuda asıl gelişmenin 1972 yılında kurulan Uluslararası Ekolojik Tarım Federasyonu’nun çalışmalarıyla sağlandığı ortaya çıkmıştır. Bugün başta Almanya olmak üzere bir çok Avrupa Ülkesi ve ABD’de tahıllardan, meyve ve sebzeye hatta süt ürünlerine kadar çeşitli alanlarda ekolojik tarım ürünlerine rastlanmaktadır. Biz bunlara kırmızı et, yumurta, bal gibi ürünleri de ilave edebiliriz. AB ülkelerinde 1986 ‘da 7 bin işletmede 120 bin hektarlık bir alanda ekolojik tarım yapılırken yıllık yüzde 25‘lik bir artışla 1998 yılında bu rakam 85 bin işletmedeki 2 milyon hektar seviyesine ulaşmıştır” şeklinde konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TES-İŞ’ten özelleştirme tepkisi
Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri (TES-İŞ) Erzurum Şube Başkanı Muharrem ...
Köy-Üniversite İşbirliği süreci
Büyükbaş Hayvan Islahı 2009 Çiftçi Eğitimi Projesi toplantısında konuşan ...
Organik tarımda sanayileşme
İHA/Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜBB) Genel ...
 
Krizin faturasını ev hanımları ödüyor
Türk Kadınlar Birliği Erzurum Şubesi Onursal Başkanı Saffet Zengin, yaşanan ...
Esnaf göçü sürüyor..
GHA/20 bin esnaftan sadece 3 bininin, tamamen ekonomik nedenlerden dolayı ...
ABİGEM, girişimcileri eğitecek
GHA/ABİGEM Koordinatörü Prof. Dr. Osman Demirdöven, Ocak ayı itibariyle ...
 
KDV'ye "e-denetim"
Katma değer vergisinde de elektronik denetime geçildi. Maliyeciler, ilk ...
Emekliler mutsuz
Türkiye İşçi Emeklileri Derneğinin (TİED) araştırmasından, emeklilerin ...
Emlak Vergisi’nde birim değerler değişiyor
Emlak vergisine esas teşkil eden arsa ve arazi metre kare birim değerler ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çizginin Kırmızısı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva