Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri (TESKOMB) Erzurum Bölge Birliği Başkanı Hüseyin Akal, Erzurum’daki esnaf kesiminin hızla başka illere göç ettiğini öne sürdü.
20 bin esnaftan sadece 3 bininin, tamamen ekonomik nedenlerden dolayı Erzurum’u terk ettiğini vurgulayan Akal, “Erzurum’da şu ana kadar 20 bin esnaftan 3 bini, iş yapamadığından ötürü göç etti. Bu gerçeği görebilmek için şehrin tamamen boşaltılması mı gerekiyor?” dedi. Bu saatten sonra devletten bu bölgeye fabrika yapmasını beklemenin yanlış olacağına dikkati çeken Hüseyin Akal, “Esnafın Erzurum’dan göç etmesini engelleyebilmek için, ticari hareketliliği ve hacmi genişletmek gerekiyor. Bunun yolu da, kim ne derse desin, ikinci üniversiteden geçiyor. Çünkü şu anda bile ekonomimiz, Atatürk Üniversitesi sayesinde ayakta durabiliyor” diyerek, ikinci üniversitenin Erzurum için en az 30 bin öğrenci anlamına geleceğini ifade etti. Merkezdeki ticari canlılığın ikinci üniversite ve öğrenciyle, kırsalda ise tarım ve hayvancılıkla sağlanacağını vurgulayan Başkan Hüseyin Akal, topyekün kalkınma için her iki alanda da destekleme yapılması gerektiğini kaydetti.
ALTERNATİF KALKINMA SEKTÖRLERİNE İHTİYAÇ VAR
TESKOMB Erzurum Bölge Birliği Başkanı Hüseyin Akal, “Erzurum nüfusunun yüzde 46’sının geçim kaynağını tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Bu da demek oluyor ki, buranın ekonomisi tarım ve havancılığa dayanmaktadır. Bu yüzden de burada tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi gerekir. Çünkü ilimizin yan geliri bulunmamaktadır. Bunun için hayvancılığa daha çok önem verilmesi lazım. Bu iki sektör kırsalda geliştirilirse, merkezde imalat ve üretimi canlandırır. İmalatın canlanması da, istihdamı artırır. İnsanları ekmek bulma ve kazanma kaygısından kurtarırsanız, kimse göç etmek zorunda kalmaz” dedi. İktidar partisine mensup milletvekillerinin, merkezde üniversite, kırsalda ise, tarım ve hayvancılık fikrine sıcak bakmaları çağrısında bulunan Hüseyin Akal, “Bu mantıkla devam edildiği müddetçe Erzurum’da esnafta kalmayacak, Erzurumlu da” dedi.