ERZURUM EKONOMİSİ ZORDA
Ticaret Borsası Başkanı Hınıslıoğlu, geride kalan 2008 yılının bir değerlendirmesini yaptı. 2008’i önce genel, ardından Erzurum özelinde yorumlayan Hınıslıoğlu, Erzurum’un sosyo-ekonomik yapısının güçsüz oluşu nedeniyle dünya ve Türkiye’deki gelişmelerden en fazla etkilenen şehir olduğunu kaydetti.
YARDIMA MUHTAÇ İNSAN SAYISI ARTTI
Erzurum’da 30 bini aşkın insanın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan yardımlarla geçindiğine dikkati çeken Hınıslıoğlu, bu sayısının her geçen yıl biraz daha arttığını ifade etti. Hakkı Hınıslıoğlu, “Bu yardımlarla gurur duyanlar var. Geçenlerde Sayın Başbakan da bu yardımlara değindi. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan yardım alanların çokluğuyla övünülüyor ama, bu sayının fazlalığı aslında Erzurum’un bulunduğu noktayı gösteriyor. Bu durumdan gurur duymak yerine, şahsımca çözüm üretilmelidir” diye konuştu.
2008 KAYIP YIL
Erzurum’un tarım ve hayvancılık şehri olduğunu, fakat sahip olduğu potansiyellerin geçmiş yıllarda olduğu gibi 2008 yılında da değerlendirilemediğini vurgulayan Başkan Hınıslıoğlu, “Erzurum’da tarım ve hayvancılık bağlamında bir arpa boyu yol alınmış değil. Halen daha atadan deden kalma yöntemler uygulanıyor. Bu sektörleri geliştirme adına yapılan çalışma da yok. Biz her zaman diyoruz: sürdürülebilir ve rekabet edebilir bir üretim her zaman herkese kazandırır. Erzurum’da bunu sağlamalıyız. Ama maalesef geride kalan yıl içerisinde buna yönelik ciddi bir girişim de olmadı” diye konuştu.
“FİLİSTİN’DEKİ İNSANLIK DRAMI VE ÖZÜR DİLEME KAMPANYASI
ETB Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, genel anlamda 2008 yılına damgasını vuran 3 önemli olay olduğunu dile getirerek, bu olaylardan ilkinin Filistin’in Gazze kentine yapılan saldırı, ikincisinin Ermenilerden özür dileme adıyla başlatılan kampanya ve üçüncüsünün de küresel ekonomik kriz olduğunu söyledi.
GAZZE KATLİAMINA MÜDAHALE EDİLMELİ
İsrail’in Filistin’de gerçekleştirdiği katliama artık son verilmesinin vaktinin geldiğini vurgulayan Hınıslıoğlu, “Sözde insan hakları savunucuları her nedense bu duruma karşı sessiz kalıyorlar. Hani insanlık, hani, hak, hani hukuk?” şeklinde konuştu. Ermenilerden özür dileme adı altında başlatılan kampanyanın, 2008’den bahsettirecek bir diğer önemli husus olduğunu anlatan Hınıslıoğlu, “Marifeti kendinden menkul olan bir grup insan, çıkmış benim adıma özür diliyor, milletin adına konuşuyor. Ben sorarım, hangisinin kaç tane şehidi, kaç tane gazisi var. Hangisinin ailesinde Ermenilerce katledilmiş insanlar var? Elbette hiçbirinin. Millet adına özür dileme cüretini nasıl gösteriyorlar, anlamış değilim” dedi.
MALİ DİSİPLİNDEN GEREKİRSE TAVİZ VERİLMELİ
2008 yılında bir de küresel ekonomik kriz sorunuyla karşılaşıldığını söyleyen Başkan Hınıslıoğlu, dünyanın bu krize karşı bir takım tedbirler alındığını belirterek, Türkiye’nin de bu anlamda geçte olsa bazı adımlar attığını ifade etti. Hınıslıoğlu, iş çevreleri olarak bu krizden minimum zararla çıkılması yönünde gayret gösterdiklerini, ancak bu girişimlerin yeterli olmayacağına işaret ederek, “Bu konuda hükümetimiz de üzerine düşeni yapmalıdır. Bir kere perakende piyasası hareketlendirilmelidir. Bu piyasa hareketlendirilmezse, mali gelirler azalacaktır. Hükümet gerekirse emeklinin maaşına gereğinden fazla artış yapsın, asgari ücretliye de aynı şekilde davransın. Piyasaları rahatlatmak için mali disiplinden biraz taviz vermekle hiçbir sorun olmaz. En azından insanlar rahatlatılmış ve dolayısıyla gelecek kurtarılmış olunur. Enflasyon da çıkarsa çıksın! Piyasaların rahatlamaya duyduğu ihtiyaç, bence çok daha önemli” şeklinde konuştu. Hınıslıoğlu, Türkiye’yi ve Erzurum’u çok zor bir yılın beklediğini öne sürerek, “Umuyoruz 2009 yılını en az zararla atlatırız” dedi.