ORGANİZE HAYVANCILIK BÖLGESİ PROJESİ
Erzurum’da organize Hayvancılık Bölgesi oluşturulması gerektiğini söyleyen Hınıslıoğlu, bu anlamda AB kaynaklı hazırladıkları projeye yer tahsisi beklediklerini dile getirdi. ETB Başkanı Hınıslıoğlu, Modern hayvan pazarında kesimhaneden, ahıra, mandıracılardan dericilere sektörün tüm yandaşlarının bir arada olacağını söyleyerek, bu projenin hayatiyete geçirilmesi ile bölgeye ciddi bir ekonomik girdi sağlanabileceğini söyledi.
TARIM TEMEL SEKTÖR
Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, bölgenin kalkınmasının temel sektörünün tarım ve hayvancılık olduğunu söyledi. Hınıslıoğlu, yaptığı açıklamada, tarımda yem bitkisi üretiminin artırılması, çayır ve mera ıslahlarının hem Erzurum hem de bölgedeki illerde hayvancılık faaliyetlerine önemli ölçüde destek olduğunu bildirdi.
TARMIDA MARKA ÜRÜN ÇIKARAMAMA SORUNU
Ürünler içerisinde Erzurum'u temsil eden bir ürün bulunmadığını, dünya piyasaları ile rekabet edebilir ve sürdürülebilir tarım ürünleri yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Hınıslıoğlu, yağlık ayçiçeği ve kanola bitkilerinin ekiminin teşvik edilmesinin ülke ekonomisine ve Erzurum ekonomisine önemli katkıları olacağını, bununla birlikte yağ ithalatçısı konumundaki Türkiye'nin ihracatçı durumuna geçebileceğini ifade etti. Bu ürünlerden bio dizel emde etme imkanı bulunduğunu söyleyen Hınıslıoğlu, bununla birlikte gıda-enerji konusunda büyük hamle yapılmış olacağını belirtti.
KONALA EKİMİ TEŞVİK EDİLMELİ
Hınıslıoğlu, şunları söyledi; “Bunun için bitkisel yağ tohumlarını işleyecek bir extraksiyon merkezinin acilen kurulmasına ve gerek Tarım Bakanlığı, üniversitemiz, gerekse sivil toplum örgütlerince de çiftçilerimiz bilinçlendirilerek, yağlık ayçiçeği ve kanole ekimi teşvik edilmelidir. Ayrıca bu bitkilerden elde edilecek küspelerle de hayvancılığımızın bugünkü durumundan daha gelişmiş bir seviyeye gelmesi sağlanacaktır. Bu bitki artıkları ile selüloz sanayinin kurulmasına da yardımcı olunacaktır. Bio dizel elde edilmesi bölgede akaryakıt fiyatlarının ucuzlanmasına , enflasyonun düşmesine ve göçün durmasına neden olacaktır. ETB olarak Avrupa Birliği destek programları çerçevesinde 91 bin Euroluk maliyetli tiritikale Tarımının Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması projesi ile Erzurum merkez köylerinde uygulanan 1'e 20 verim elde edilen , kıraç bölgelerde dahi yetişme özelliği olan tritikale bitkisinin hem ilimizde hem de bölgemizde daha da yaygınlaştırılmasını düşünüyoruz."
HAYVANCILIKTA İŞLETİM SİSTEMİ YANLIŞI
Kentte hayvancılığın halen aile işletmeleri şeklinde yapıldığına dikkat çeken Hınıslıoğlu, organik et ve süt elde imkanını gerçekleştirecek büyük işletmeler olmadığını belirtti. Küçük işletmelerin sayısının ise az miktarda olduğunu kaydeden Hınıslıoğlu, arazilerin dağınık olması ve 500 dönüm üstü arazi bulunmayışının büyük işletmelerin kurulmasına engel olduğunu , arazilerin elektrik, su ve yol gibi alt yapı sorunlarının halledilerek Büyükşehir Belediyeleri veya TOKİ kanalıyla bu tür çiftliklerin kurulmasına öncülük edebileceğine işaret etti. Bu uygulama ile et ve süt veriminin bugünkü seviyesinin en az iki katına çıkarabileceğini ileri sürdü.
ROMANOV PROJESİ
Hınıslıoğlu, Erzurum'da 100 büyükbaşlık Atatürk Üniversitesi'nde 2, Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde 1, özel sektörde 1 işletme bulunduğunu 100 başın altında ise 5-6 işletme olduğunu vurguladı. Atatürk Üniversitesi'nin büyükbaş ve küçükbaş Romanov koyunculuk projelerinin Türkiye'de hayvancılığa büyük getiriler sağlayacağı inancını taşıdıklarının altını çizen Hınıslıoğlu, bu tür projelerin çoğalmasının et , süt ve canlı hayvan ihracatında Erzurum'u söz sahibi yapacağını söyledi.
ETB’DEN SUNİ TOHUMLAMA DEĞERLENDİRMESİ
4 yıldır uygulanan suni tohumlama projesinin büyükbaş karkas ağırlığını 140 kilogramdan 240 kilograma , süt verimini ise 7 kilogramdan 20 kilograma çıkardığını ve bu konuda gözle görülür bir değişikliğin saptandığını anlatan Hınıslıoğlu, iyi yönde gelişmelerin ekonomiye yansıyacağını ifade etti.
HİPODROM MUTLAKA YAPILMALI
Organize Hayvancılık Bölgesi kurulmasını öneren Hınıslıoğlu, “Ticaret Borsası ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı , gerekse kesimhane ve barınak sahiplerine gerekli teşvikler verilmelidir. İlimizin hayvancılığına katkı sağlayacağına inandığımız Atçılık Projesi'nin gerçekleştirilmesi ,hipodrom yapılması da yeni bir sektörünün gelişmesine sebep olacaktır” diye konuştu.
Erzurum ekonomisini, Atatürk Üniversitesi öğrencileri, resmi kurum ve kuruluşlarının inşaat malzemesi temini mal ve hizmet alımlarının önemli ölçüde katkı sağladığını bildiren Hınıslıoğlu, bunun dışında gelir kaynağı bulunmadığını ifade etti.