Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi CEO'su Reinhard Mitschek, Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle projeyi hızlandırmak istediklerini belirterek, öncelikle Azerbaycan ve Türkmenistan, daha sonra da Irak, İran, Mısır ve Rusya'nın bu sistemi beslemesini istediklerini söyledi. Mitschek, projenin 2014'te gaz sevkıyatına başlamasını öngördüklerini bildirdi.
''Nabucco Gas Pipeline Internationel GmbH'' CEO'su Reinhard Mitschek, Ankara Limak Ambassadore Otel'de düzenlediği basın toplantısında, Nabucco projesi ile ilgili bilgi verdi.
NABUCCO HATTI
Nabucco hattına büyük önem verdiklerini ve bu önemin Türkiye, Orta Asya ve Avrupa tarafından da verildiğini bildiklerini belirten Mitschek, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan doğalgaz krizinden sonra herkesin odak noktasının artık gaz tedarikinin çeşitlendirilmesi olduğunu vurguladı. Mitschek, "Bu çerçevede düşünülürse aslında Nabucco projesini de hızlandırmak istiyoruz" dedi.
Projeye dahil olan 6 ülkenin projeye bir 'now-how' sağladığını da belirten Mitschek, bunun aynı zamanda iletim sistem operatörlerinin bizzat proje içerisinde yer almasını ve çok büyük bir talep potansiyeli olmasını tescil ettiğini söyledi.
PROJE SÜRECİ
Bu projenin gerek yatırım, gerek kar paylaşımı ve gerekse karar alma açısından ortak iş yapma anlaşması çerçevesinde paydaşlar arasında her şeyin eşit olması noktasında mutabakata varıldığını belirten Mitschek, "Önümüzdeki 20 yıl göz önünde bulundurulduğunda hem Türkiye hem Avrupa'nın doğalgaz ithalatına daha da çok ihtiyaç duyacak. Avrupa'da şu anda 500 milyar metreküp gaz kullanılmakta, 200 milyar metreküp gaz üretilmekte; dolayısıyla 300 milyar metreküp gaz da ithal edilmekte. 2010 ve 2020 arasındaki döneme bakarsak sözleşmelerde doğalgaz ithalatının çok büyük ivme kazandığını görüyoruz. Bu hem Türkiye hem Avrupa için geçerli. Dolayısıyla hem Türkiye hem Avrupa aslında gaz tedariki söz konusu olduğunda bu sistemini güvence altına almalı" diye konuştu.
Avrupa'ya ithal edilen gazın Rusya, Kuzey Denizi ülkeleri ve Kuzey Afrika'dan geldiğini ifade eden Mitschek, ancak Nabucco'nun Orta Asya ve Orta Doğu ülkelerinden bir gaz tedariki sağlanması konusunda 4. bir koridor açacağını söyledi. Dolayısıyla sadece Avrupa'nın değil, aynı zamanda bu bölgelerin de zincire katılması için projenin önemli olduğuna değinen Mitschek, "Yani Türkiye, Orta Asya ve Mısır için de gerçekten önemli" dedi.
Mitschek, projedeki en büyük amaçlarının 'Türkiye üzerinden Avrupa'ya verilen gaz akışını maksimize etmek' olduğunu vurgulayarak, "Bununla beraber hiçbir halihazırdaki doğalgaz hattını gözardı etmeyi istemiyoruz. Öncelikle Azerbaycan ve Türkmenistan, daha sonra da Irak, İran, Mısır ve Rusya'nın bu sistemi beslemesini istiyoruz" şeklinde konuştu.
Nabucco'nun sadece bir doğalgaz boru hattı olarak geliştirilmesinin yanında halihazırda doğalgaz boru hatlarını sisteme dahil edebilmeye de odaklandıklarını belirten Mitschek, "Projenin Türkiye'nin doğu sınırından yani Gürcistan-Türkiye sınırından başlayacağını ve sonra Avrupa'ya ulaşacağını düşünürsek, burada bölgedeki tüm ülkelerle ve halihazırdaki tüm sistem operatörleri ile görüşmekteyiz. Azerbaycan-Güney Kafkaslar Boru Hattı bunlardan biri. BOTAŞ ile de görüşüyoruz. Amacımız tüm gaz hattını
Türkiye'den geçen bu sisteme dahil etmek" ifadelerini kullandı.
"TERS AKIŞLA AVRUPA'DAN TÜRKİYE'YE GAZ GELECEK"
Bu projeye dair genel mühendislik sürecinin geçen yıl tamamlandığını ve boru hattının rotasının bu şekilde belirlendiğini dile getiren Mitschek, daha sonra detaylı mühendislik çalışmaları yapılacağını söyledi.
PROJEDE ERZURUM’UN ÖNEMİ
Mitschek, şunları kaydetti: "Bu öngördüğümüz rotayla ilgili olarak şunu söylemek istiyorum; Nabucco, Türkiye ve İran, Türkiye-Gürcistan sınırından başlıyor. Bu iki hat Erzurum'a kadar geliyor, burada iki hat kümeleniyor ve tek boru hattı haline geliyor. Sonra Çanakkale ve Marmara'ya kadar geliyor. Marmara Denizi'ni geçtikten sonra Bulgaristan sınırına giriyor. Bulgaristan sınırından sonra güneydoğu-kuzeybatı istikametinde Romanya'ya giriyor ve daha sonra Macaristan ve ardından Avusturya'ya ulaşıyor. Avusturya'ya ulaştığı zaman buradaki Orta Avrupa gaz merkezlerinden biri olan Baumgarten'a geliyor. Baumgarten, Orta Avrupa gaz merkezlerinden en önemli 3 tanesinden bir tanesi. Merkezler arası faaliyetleri düşünürsek sadece Türkiye'den Avrupa'ya gazın sevk edilmesi söz konusu değil. Aynı zamanda ters akış sağlanırsa, aslında Avrupa'dan da ters şekilde Türkiye'ye gaz getirilmesi söz konusu. Yani tek yöne doğru bir akış yok burada. Dolayısıyla iletimin iki yönlü olması ve gazın depo edilebilmesindeki esneklik çok büyük faydalar
getiriyor. Örneğin, gaza bağlı riskleri ve siyasi risklerin bertaraf edilmesinde de bu esneklik çok önemli. Herhangi bir nedenle birinde kesinti varsa, diğerlerinin gaz tedarikini üstlenmesi çok önemli."
PROJE 2014'TE TAMAMLANACAK
Nabucco'nun inşaatına 2011 yılında başlamayı öngördüklerini ve 2011-2014 arası projenin geliştirilmesi aşaması olacağını ifade eden Mitschek, dolayısıyla 2011 yılında nihai yatırım kararlarının alınmış olacağını ve inşaata başlanacağını söyledi. Mitschek, "2014'te de Güneydoğu Avrupa, Batı Avrupa ve Türkiye'ye aslında gaz tedariki başlamış olacak" dedi.
NİÇİN ERZURUM?
Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi CEO'su Reinhard Mitschek, Nabucco projesinin Türkiye'ye, Türkiye'nin de Nabucco projesine ihtiyaç duyduğunu belirterek, Türkiye'nin çekilmesi durumunda projenin gerçekleşemeyeceğini söyledi. Mitschek, proje kapsamında Rusya dahil hiçbir ülkeyi dışlamadıklarını da vurguladı.
Mitschek, Ankara Limak Ambassador Otel'de düzenlediği basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin, projenin Erzurum'dan değil Ankara'dan başlamasına dönük öneriye nasıl baktıklarını sorması üzerine Mitschek, projenin başlangıç noktasının doğudan Kuzeybatı Avrupa'ya olduğunu söyledi.