ETB YÖNETİM KURULU BAŞKANI HINISLIOĞLU:
TARIMDA VERİMLİLİK, MODERNİZASYONA BAĞLI
Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Erzurum’un en önemli ekonomi kaynaklarından birisinin tarım ve hayvancılık olduğunu hatırlatarak, sektörün gelişimi için modern tarım ve hayvancılık kurallarının uygulanması gerektiğini söyledi.
Erzurum’un en önemli ekonomi kaynaklarından birisinin tarım ve hayvancılık olduğunu belirten Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, halen atalardan görülen tarım yöntemleri ile işlerin yürütülmeye çalışıldığını açıklayarak, mera hayvancılığının da dinlendirilmiş ve ıslah edilmiş meralarda değil, her sene yoğun bir şekilde otlatılan meralarda yapıldığını belirtti.
Tarım ve hayvancılığı geliştirmek için modern tarımcılık ve hayvancılığın kuralları ne ise, bunun yaşantıya yansıtılması gerektiğini ifade eden Hakkı Hınıslıoğlu, "Meraların ıslah edilmesi için kıyasıya bir mücadele yaşandı. Meralarda, aşırı otlatma, taahhüt edilen hayvanların çok üzerinde fazla hayvan meralara çıkarılması zarar vermektedir. Aynı merayı her yıl üst üste otlatmaya açıyoruz. Bugün meralarımız kurumuş, çürümüş bir vaziyette erozyona davetiye çıkarmaktadır. Bunun için öncelikle mera ıslah çalışmalarına veya dinlendirmelerine önem vermemiz ve bu konuda ki çalışmaları yoğunlaştırmamız lazım.” dedi.
HAYVANLARI OTLATACAK MERA KALMAYACAK
Besicilerin çiftlik ve modern hayvancılığa yönelmesi gerektiğini vurgulayan Hakkı Hınıslıoğlu, bunun yapılmaması halinde, bir kaç sene sonra hayvanların otlatılacağı mera kalmayacağını belirtti. Islah çalışması yapılan meraların bir kısmının dinlendirmeye alınmasını isteyen Hınıslıoğlu, “Öyle bir talep ve baskı var ki, usulsüz otlatmaya yönelik vatandaştan istek geliyor. Önümüzde ki yıllar için tedbir almak zorundayız. Yoksa Erzurum’da mera hayvancılığı sona erecektir." açıklamasında bulundu.
KALİTELİ ÜRETİM, PAZAR PAYINI ARTIRIR
Üretmenin kaliteli üretme ile mümkün olacağını ifade eden Hakkı Hınıslıoğlu, “Rekabet, kaliteli üretimi ucuz fiyatla pazara sürmekle mümkündür. Kaliteli üreteceksek hayvansal ürünlerimizi, yaylada yaptığımız peyniri, semt pazarına bile süremeyiz. Bunun için hayvansal ürünlerimizi değerlendirecek, sıhhi ruhsatlı ve izinli tesisleri kurmamız lazım. Peynircilerimiz pazar bulamadıklarından şikayetçi. Bugünkü üretim şekilleri ile pazarın bulunması mümkün değildir. Ülkemizin ve girmek istediğimiz Avrupa Birliği'nin standartları belli. Bu belli standartta üretim yapmazsak, ürünlerimiz elimizde kalacaktır. Hayvancılığı da, hayvancılıktan elde edeceğimiz ürünleri de modern şartların gereklerine uygun bir şekilde yapmamız lazım. Bunun içinde hepimize görevler düşüyor.” dedi.