Erzurum Sivil Toplum Platformu siyasi partilere “Aday belirleme” çağrısında bulundu.
Erzurum Sivil Toplum Platformu’nca yapılan yazılı açıklamada, Erzurum’un artık kan kaybetmeye tahammülü kalmadığı belirtilerek, şu görüşlere yer verildi;
“Erzurum, Osmanlı döneminde ekonominin kalbinin attığı şehirlerin başında gelmiştir. Yüzlerce yıl, İpek Yolunun en önemli kavşaklarından biri olması sebebi ve bu konumla bulunduğu yüksek rakıma rağmen cazibe merkezi olmuş; tarihi görevlerini her zaman yerine getirmiştir. Döneminin en büyük gümrüklerinden birisi Erzurum’da kurulmuş, ticaret ve ekonomi her zaman canlı kalmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu şehirlerinin başında gelen Erzurum, Cumhuriyet Dönemi ile birlikte büyük ölçüde ihmal edilmiş, göçü önleyecek, şehri kalkındıracak yatırımlara kavuşamamıştır.
7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak 25.Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine doğru takvim hızla ilerlerken, siyasi gelişmelerin Erzurum için bir imkâna dönüşmesinin yolunun ilimizi temsil edecek milletvekillerinin iyi tespit edilmesinden geçeceğine inanıyoruz. Şöyle ki; 8.Dönem (21 Temmuz 1946) Milletvekilliği seçimlerinde TBMM’de 11 milletvekili ile (toplam vekil sayısı 465) temsil edilen Erzurum, bugün 6 milletvekili ile (toplam vekil sayısı 550) temsil edilmektedir. Aradan geçen 69 yılda temsil noktasında Erzurum’un nereden nereye geldiğini görmek için bu rakamların yeterli olduğunu düşünüyoruz.
Ak Parti dönemlerinde bakanlar düzeyinde temsil edilmiş olmamız elbette Erzurum adına bir kazanç olmuştur. Milletvekillerimizin de aynı yoğunlukta Erzurum merkezli çalışmalar yapmaları halinde şehrimiz ve şehrimize paralel olarak ta tüm bölgenin kalkınacağına inanıyoruz.
ADAY BELİRLEME SÜRECİNDE ÖNERİLER…
Bir kesimin veya birilerinin adayı değil, Erzurum’un adayı olmalı, Kendi önceliğinde değil, Erzurum'a fayda ve sorumluluk önceliği ile aday olmalı, Ticaret, kış turizmi, büyükbaş hayvancılık (organize tesislerin kurulması), hizmet sektörü ve tarım başta olmak üzere bütün yatırımları takip edebilecek yetenek ve ehliyeti barındırmalı, TBMM’de Erzurum’un tarihi ve kültürel önemini öne çıkararak ayrıcalıklı şehir olduğumuzu unutturmamalı, Erzurum’un beyin ve sermaye göçü başta olmak üzere, demografik yapısını alt üst eden göçü önleyecek tedbirlerin acilen alınması için projeleri hayata geçirebilmeli,, Erzurum’un iklim şartlarının kalkınmasına engel olduğunu düşünmüyoruz. Finlandiya, İsveç, Norveç gibi İskandinav ülkeleri Avrupa’nın kişi başı gelir seviyesi en yüksek ülkeleri arasındadır. Burada her şey olur demiyoruz ama burada şehri kalkındırabilecek, kısa, orta, uzun vadeli doğru hedeflerin sağlıklı bir şekilde tespitinin yapılarak kararlı bir şekilde bunun arkasında durabilmeli, Lojistik Köy, Yüksek Hızlı Tren, Doğudaki gümrük kapılarının aktif hale getirilebilecek şekilde sorunlarının çözülmesi, Güney-Kuzey Demiryolu gibi devam eden veya başlaması gereken hayati konuları takip edebilmeli, Bu güne kadar şehrimiz yatırım teşviklerinden istifade edemedi. Bölgenin ve Erzurum’un öncelikleri doğrultusunda uygulanabilir teşviklerin çıkarılabilmesi, 24.dönemde Erzurum’a yapılan aşağıdaki yatırımlar yapılmasını istediğimiz, beklediğimiz çalışmalar için örnektir. 47 Okulda 613 Derslik Lise, 2700 Kapasiteli 14 adet Yurt 28 Adet toplam 265 Derslik Anaokulu, ilkokul ve ortaokul için yaklaşık 300 milyonluk yatırımın Çevre illerinde ihtiyacını karşılayacak ve uzun yıllardan beri beklenen Tam teşekküllü Adli Tıp Merkezinin kurulacak olması 750 kişilik istihdamın sağlanacağı Adalet Bakanlığı Personel Eğitim Merkezi”nin açılması kararı.”