ERZURUM’UN İKİ TİCARİ CAZİBE ALANI
BELEDİYE VE ÖZEL İDARE İŞ MERKEZLERİ
SUNUŞ
Bu hafta Katma Değer üretenler köşemizde iki iş merkezini tanıtıyoruz. Biri özel idare diğeri ise özel haldeki iki iş merkezi de Erzurum için ticari bakımdan özel önem arzediyorlar. Cumhuriyet Caddesinde yer alan eski Belediye Binası ve altında kurulan Belediye Pasajı’yla Cumhuriyet Caddesinin merkezi yerinde işlevini sürdüren özel idare iş Merkezleri canlılık ve ticari cazibeleriyle Erzurum’da özel konuma sahip durumda bulunuyorlar. Esnafının beklediği ticari performans sergilenmese bile gerek Belediye ve gerekse Özel idare iş Merkezleri şehirde nüfus ve trafik yoğunluğunun oluştuğu alanlarda bulunmaları yüzünden ilgi ve rağbet buluyorlar.
Belediye ve özel İdare iş Merkezi esnafına bize vakit ayırdıkları için teşekkürlerimizi sunuyor, bol kazançlı alışverişler diliyoruz.
ÖZEL İDARE İŞMERKEZİ 23 YILDIR HİZMET VERİYOR
1981 yılında faaliyete geçen Cumhuriyet Caddesinde bulunan Özel İdare İş Hanı 1200metre kare alan üzerine kurulu, 3 kattan oluşuyor. Yaklaşık 70 kişinin istihdam ettiği iş merkezinde; Parfümeri, Elektronik, Müzik marketi, Bayan Kuaförü, Kitap evi, Şekerci, Konfeksiyon, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti ve serbest meslek sahiplerince kullanılan bürolar yer alıyor. Toplam 32 işyeri var.
AKÇADAĞ: “ERZURUM HALKI PASAJLARA İLGİ GÖSTERMİYOR”
Özel irade iş Merkezi yöneticisi Kenan Akçadağ İş Merkezi’nin ticari potansiyelinin tamamen öğrenciye bağlı olduğunu, üniversite öğrencilerinin eğitim dönemlerinde canlılık yaşandığını söylüyor. Özel idare iş Merkezinde esnafın tam bir ticari ahenk içinde bulunduğunu kaydeden Akçadağ . tek amaçlarının halka kaliteli hizmet verebilmek olduğunu kaydediyor.
Özel idare iş merkezindeki ticari aktiviteyi şöyle değerlendiriyor Akçadağ: “İş merkezimize halkın talebi düşük. Bunun nedeni ise değişik alanlarda hizmet veren esnaf çeşitliliğinin olmayışı. Diğer bir neden de Erzurum halkının pasajlara alışkanlığının bulunmayışıdır. “
ERZURUM’UN EN EMİN İŞMERKEZLERİNDEN BİRİSİ
İş Merkezinde güvenlik yönünden hiç bir sorun bulunmadığını fakat şehrin genel sorunu olan otopark sıkıntısının iş merkezindeki ticari aktiviteyi olumsuz etkilediğini belirten Akçadağ Özel idare iş Merkezinde arkasında bulunan alanın otopark olarak değerlendirilmesini istediklerini vurguluyor sohbetinde. “ Belediye Başkanımız bu konuyu biraz daha dikkate alırsa hem şehrin otopark sorununu bir nevi aza indirmiş olur, hem de iş hanımızın otopark sorunu ortadan kalkmış olur. “ görüşünü belirtiyor.
HERŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEK YANLIŞTIR
Halkın alım gücünün iyi olduğunu düşündüğünü söylüyor Akçadağ ve işsizlik sorununu şöyle değerlendiriyor: “ Erzurum'da bulunan gençlerin büyük bir bölümü işsiz. Bunun nedeni ise gençlerimiz iş hayatına atılmaktan ziyade hazır iş verilmesini bekliyor. Bu şartlarda hiç kimsenin devletten herhangi bir yardım istemesini doğru bulmuyorum. 3_5 genç toplanarak sermaye birleştirip bir şirket kurabilirler. Ancak kimse buna yaklaşmıyor. Her şeyi devletten beklemek doğru değil düşüncesi içerisindeyim.”
CEYLAN: “PASAJLARIN TANITIM İHTİYACI VAR”
Ceylan Plak işletmecisi Aslan Ceylan özel idare iş merkezinin ticari cesametiyle iş hamcının örtüşmediğini söyleyerek nedenlerini şu şekilde sıralıyor: “İş potansiyeli düşük. Bunun nedenlerini de sıralayacak olur isek; Birincisi şehrimizde yatırımın olmayışı. İkincisi Erzurum'da pasaj kültürünün gelişmeyişi. Gençlerimiz işsiz. Halkımızın alım gücü sıfır. Bunların önüne geçilmesi için Erzurum'da kamu yatırımlarının çoğalması, özel sektör yatırımlarına da zemin hazırlanması lazım. Hükümetimiz Doğu Anadolu Bölgesine yatırım gelmesi için ayrı bir teşvik yasası çıkarmalı. Böylece iş adamlarımız şehre yatırımdan kaçmayacak, aksine yatırım üstüne yatırım gerçekleştirecektir.”
Halkın iş merkezlerine talebini artıracak bir takım çalışmalar yapılması gereğine değinen Ceylan sözlerini şöyle tamamlıyor: “ İnsanlarımızda pasaj kültürü gelişmedi. Mesela Belediye halkı pasajlara yöneltecek faaliyetlerde bulunması gerekmektedir.”
ŞAHİN: “ERZURUM EKONOMİSİ ÇÖKÜŞ SÜRECİNDE”
İsmail Şahin Özel idare iş Merkezinde Emrah elektronik adını taşıyan bir işyerinin sahibi. O da ticari aktiviteden memnun değil. Diyor ki:”İş Hanımız şehirde bulunan ender iş hanları arasındadır. Ancak iş düzeyi istenilen düzeyde değil. Buna neden olarak şunu söyleyebilirim: Erzurum ekonomisi çöküş sürecindedir. Çözüm için bir istihdamı artıracak yatırımların yapılması kaçınılmaz olmuştur. Gençlerimiz işsiz. İnsanların cebinde para yok. Erzurum'da yaşanan işsizlik esnafı da iş yapamaz hale getirmektedir. 5084 adlı teşvik yasasının çıkmasından sonra Erzurum'a herhangi bir yatırım gerçekleşmedi. Buradan hükümete sesleniyorum: Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesinin artık dayanacak gücü kalmamıştır. Doğu Anadolu Bölgesine ayrı bir teşvik yasası çıkarılsın. insanlar işsizlikten kurtulsun. Böylece esnafında durumu iyiye gider.”
AKSU: “ESNAFIN GÜLMESİ, YATIRIMLARIN ÇOĞALMASINA BAĞLI”
Nazlı Bebe işletmecisi Nejmettin aksu “İş Hanımızın iş potansiyeli genel olarak iyi.” Diyerek başlıyor söze.Ve şöyle sürdürüyor: “Ancak İstediğimiz düzeyde değil. Kıt kanaat evimizi geçindirebiliyoruz. Biz isteriz ki işler iyi olsun, ev geçindirmekle kalmayıp yatırıma yönelelim. İş yapıp istihdam geliştirmek şehrin esnafı olarak bizim büyük görevimiz. Bizim elimizden gelse şehre en güzel yatırımlarda bulunacağız.Ama Erzurum esnafının içler acısı durumu ortada. Buradan Erzurumlu iş adamlarına seslenmek istiyorum. Biz yatırım gerçekleştiremiyoruz, bari siz gerçekleştirin. Bu şehrin yatırıma çok ihtiyacı var. Gençleri kahve köşelerinde değil, iş yaparken görmek istiyoruz. Hükümetimizde Doğu Anadolu Bölgesine ayrı bir teşvik yasası çıkararak yatırımcıları şehre yöneltmeli”.
BELEDİYE PASAJI (İPEKYOLU ÇARŞISI)
TARİHÇE:
Belediye Pasajı oalarak bilinen iş merkezi, Erzurum Belediyesine ait eski hizmet binasında konuşlandırılmış halde. Belediye Başkanı Orhan Şerifsoy tarafından yaptırılan bina 1990 yılında tamamen ticari hizmete aktarılmış. Daha sonra mülkiyeti elinde bulunduran Büyükşehir Belediyesi tarafından SSK’ya satılmış. Geniş bir alan üzerinde kurulu bulunan pasaj Erzurum’un en güzide yerinde bulunuyor. Halk burayı İpekyolu Pasajı olarak adlandırıyor.Bu pasajın esnafının ilginç ve yerinde tespitleri var, kentteki ticari aktivite üzerine. İşte esnafın aktardıkları:
OVAT: ”2.ÜNİVERSİTE’NİN AÇILMASI KAÇINILMAZ”
Sebahattin Ovat, Karizma Giyim mağazasının sahibi.
Pasajda İş potansiyelinin düşük olduğunu söyleyerek başlıyor söze ve şunları aktarıyor: “ Bunun nedeni ise Erzurum'da istihdamın daralması, halkı esnaflığa sürüklemesidir. İşsiz kalan insanlar, bir işyeri açarak kendini geçindirmeye çalışıyor. Soruyorum; Her önüne gelen iş yeri açarsa İş potansiyeli nasıl yüksek olur? Tabi ki olmaz. Esnafı rahatlatmak için kamuda istihdam alanı oluşturulmalı.. Mesela Erzurum'da ikinci bir üniversite açılmalı. İkinci bir Üniversitenin açılması demek Erzurum'da 20 bin kişinin istihdam edilmesi ve şehre yaklaşık 30 öğrencinin ekstradan gelmesii demektir. Bu da hem istihdamı geliştirecek hem de esnafı rahatlatacaktır.”
Erzurum’un doğu anadolunun sağlık merkezi haline getirilmesinin ekonomide rahatlama sağlayacağını da kaydeden Ovat şöyle diyor: “ Ayrıca Doğunun Paris’i olan şehrimize hastaneler yapılmalı. Erzurum denince hastaneler şehri olarak akla gelmeli. Böylece istihdam artar, esnaflığa olan talepte düşer. Ben bunların dışında da şehrimize iklim şartlarından dolayı kimsenin yatırım yapacağına inanmıyorum.”
TAŞÖREN: “UMUDUMUZ YENİ TEŞVİK’TE”
Ebutalip Taşören Belediye Pasajında Taşören kuyumcusunu işletiyor.
Pasajın iş hacminin düşük olmasından yana kaygılı. Halkın alım gücündeki düşüşün esnaflıktaki ticari seyri kalitesiz hale getirdiğini kaydediyor. Erzurum’da tarımsal sanayiye yönelik yatırım atağının başlamasını, istihdam alanları oluşturularak işsizliğin önlemesini isteyerek, esnafın durumunun genel ekonomik tabloya bağlı bulunduğunu kaydediyor. Erzurum’da önemli ekonomik potansiyel bulunduğunu bunların başında da turizmin geldiğini belirten Taşören sözlerini şöyle sürdürüyor: ” Turizm yönünden ilimiz zengin. Bence turizme dayalı olarak yatırımlar gerçekleştirilmeli. Ancak bunun için hükümetimizin iş adamlarını şehrimize yatırım yapmaları için çekebilmeleri için çeşitli muafiyetler getirmesi gerekmektedir. Doğu Anadolu Bölgesine ayrı bir teşvik yasası çıkararak iş adamlarını bu bölgeye yönlendirebilir. Artık beklenecek zamanımız kalmadı. İnsanımız ekmek parası bulamıyor, Esnaf da bağlantılı olarak kan ağlıyor.”
CİRAN: “YOKSULLUK ERZURUM’UN İMAJINI SARSIYOR”
Metin Saatçi’sinin işletmecisi Metin Ciran halkın alım gücü düşüklüğünün ve gelir dağılımdaki adaletsizliğin kent esnafını olumsuz olarak etkilediğini ve kent ekonomisini çöküşe sürüklediğini kaydediyor.Kamunun Erzurum’da yatırım yapması gerektiğini, böylelikle özel sektör için de yatırım cazibesi oluşturulacağını ifade eden Ciran, Erzurum’da artan göçe dikkat çekerek,”ekonomik olumsuzluklar Erzurum’u kimlik kaybına uğratıyor” diyor.
Ciran:”. İklim şartlarının yatırım için pek el verişli olmadığı ilimizde yatırımcıyı yöneltecek yeni bir teşvik yasası bu bölgeye hazırlanmalı. Bu konuda milletvekillerimizin daha iddialı bir şekilde yasanın çıkması için çalışacaklarını umuyorum. Aksi takdirde bu şehirde ekonomik tablo kesinlikle düzelmez.” Şeklinde konuşuyor. Ciran da kentte pasaj olgusunun yerleşmemesinden şikayetçi. Bu konuda şunları aktarıyor: “Şehrimizde her ne hikmetse bir türlü pasaj kültürü gelişmedi. İnsanlar pasajların içinde ne var ne yok bilmiyorlar. Alış veriş için en uygun mekan olan iş merkezleri halka en iyi hizmet verme amacında. Ama halkımızın ilgisi düşük”
KÖSE: “HALK YOKSULSA ESNAF NASIL GÜLER?”
Son olarak Köse Kardeşler Çayevi işletmecisi Köksal Köse’yle konuşuyoruz.
“ İnsanlarımız işsiz. fakülte bitiren gençlerimizin cebinde çay içecek parası yok. Bunların önüne geçilmesi için Erzurum'a yatırım yapılmalı.” diyor Köse. Erzurum ekonomisinin krizden kurtulamadığını,esnafın da iş yapamadığını anlatan Köse : “Erzurum'da yaşanan yoksulluk en çok esnafı vurmuştur. Şehrin insanı yoksul olursa, esnafı zengin olur mu? Tabi ki hayır. Halk yoksul sa esnaf da yoksuldur. Madem şehrimizin insanın büyük bir bölümü işsiz, Hiç olmaz sa memura zam yapılsın da onlar alış veriş yapsın. Bizde belki bu sayede eve ekmek götürebiliriz.” Şeklinde konuşuyor. Onun da kendine özgü çözüm önerileri var..Köse çareyi tek kelimeyle özetliyor:”Yatırım”