YOKSULLUK, GELENEKLERİ YOK EDİYOR
Yılın büyük bir bölümünü kar altında ve soğukla mücadele ederek geçiren Erzurum’da halk, ekonomik sıkıntılar yüzünden geleneksel kış hazırlıklarını yapamıyor.Kış mevsimi öncesinde kışlık erzak alan vatandaşlar, şimdi günü birlik geçinmekte bile zorlandığından şikayetçi.
ERZURUM KÜLTÜREL KİMLİĞİNİ YİTİRİYOR
Erzurum’un ekonomik olumsuz bir tablo içinde bulunması yüzünden, şehrin kültürel kimliğini yitirmek durumunda kaldığını vurgulayan vatandaşlar, ekonomik yozlaşmanın kültürel dokuyu zedelediğini, gelenek ve görenekleri olumsuz etkilediğini ve tarihi alışkanlıkların terk edilmesine yol açtığını ifade ediyorlar.
TARİHİ TECRÜBELER ARTIK YAŞANAMIYOR
Erzurum halkı artık eski kış alışkanlıklarını terk ediyor. Kış hazırlıkları geleneksel çizgisinden çıkmış durumda.Kentin kışa ait tecrübeleri, artık yokluk ve yoksulluk yüzünden hayata geçemiyor.
Kış kilerleri bomboş. Soğan, patates, şalgam, kuru fasulye, peynir ve kavurma gibi yiyecek ürünlerini sonbaharda alarak kışa hazırlanan eski Erzurum’dan geriye bir şey kalmıyor. Vatandaş günü birlik geçim derdinde.
VATANDAŞ DİYOR Kİ:
NEREDE ESKİ ADETLER?
Emrullah Çınar(Tesbih işlemecisi):
“Nerede eski kiler adetleri? Yokluk hepsini unutturdu. Şimdi günü kurtarmanın hesabındayız. Yarını göremiyoruz. Kavurma yapan kaç babayiğit var? Kışlık gıda ürünlerinin fiyatları almış başını gidiyor.Alım gücümüz düşük olduğu için eskiden çuvallarla aldığımız bulgur, patates, soğan gibi gıda maddelerini artık kilolyla bile alamıyoruz.. Yakacak fiyatlarına yetişmek mümkün değil. Giysi de bunlardan geri kalmıyor. Eskiden Erzurum’lu yazın çalışır kışın hayatın tadını çıkarırdı, şimdi ise kıştan sağ çıkan, kendini şanslı hissediyor”.
BIRAKIN KIŞLIK ERZAKI, KİLOYLA BİLE GIDA ALAMIYORUZ..
Çetin Erken (Esnaf)
“Yaz sonlarına doğru yaklaşıldığında kış hazırlıklarının başlatılması Erzurum'un geleneklerinden biriydi. Ancak günümüzde bu gelenek geçim sıkıntısı yüzünden unutulmaya yüz tuttu.. Öncelerden kış aylarına hazırlık adı altında daha çok kuru bakla alınıyordu. Bunların yanında peynir, yağ gibi gıda maddeleri de tenekeyle istif edilirdi. Şimdi ise bunları kiloyla bile almakta zorlanan çok sayıda insan var. Erzurum'da geleneksel hale gelen kış hazırlıkları yok olmaya yüz tuttu. Alım gücümüz gün geçtikçe düşüyor. İşsizlik ortalığı kasıp kavuruyor. Halkın akşamdan sabaha tutarı yok. Esnafın hali ortada. Artık gelenekler tarihe gömüldü.”
KIŞLIK ERZAK GELENEĞİNİ YOKSULLUK ORTADAN KALDIRDI
İkram Aydın (Esnaf)
“ Erzurum'da geçim zorlaştı. "Erzurum halkı 5-10 yıl önceki gibi, kış aylarında tüketmek için toplu gıda alışverişleri yapamıyor. Kışın soğan, patates, yağ, peynir gibi gıda maddeleri pahalı olduğu için yaz aylarında alınıyordu. Halkın alım gücünün ciddi boyutta düşüş göstermesi bu alışkanlıkları ve kışlık erzak temin etme adetini yok etti. Kentimizde bir zamanlar geleneksel hale gelen kış hazırlıkları artık ev temizliklerinden ibaret kalıyor"
DEDELERİMİZİN DEVRETTİĞİ GELENEĞİ, YAŞATAMADIK
Zeki Özkorucuklu (Mobilyacı)
“Erzurum'da kış hazırlıkları önce odun ve kömür alımıyla başlardı. Ardından peynir, yağ, fasulye, patates gibi kışlık yiyecekler toptan alınır, kilere konurdu. Vatandaş şimdi geçim sıkıntısı içinde. Bir de eskiden Erzurum’da bir yaşama sevinci vardı. Gelecek düşüncesi vardı.Şimdi içinde bulunduğumuz ekonomik zorluklar, hayalleri de sevinçleri de tüketti. Erzurumlu gramla alışveriş eder hale düştü. Dedelerimizden devraldığımız kışlık kiler geleneğini tükettik, yok ettik. Bütün bunların müsebbibi de yokluktur.”
ÇUVALLA ALDIĞIMIZ YİYECEKLERİN ARTIK YANINA BİLE YAKLAŞAMIYORUZ
Fatih Korucu (esnaf)
“Erzurum halkı kış gelmeden yakacak ve gıda ihtiyaçlarını karşılar, öncelikle yakacağını alırdı. Şimdi yakacaksız binlerce aile var. Odun, kömür fiyatları cep yakıyor. Koli kağıtlarını toplayıp kışlık yakacak için kullanan insanların sayısı her geçen gün artıyor. Yoksulluk kabardıkça kabarıyor. Özellikle sobalı evlerde oturan vatandaşlarımız odun ve kömürlerini almakta zorlanıyorlar. Kışlığa yönelik erzak alınması geleneği de ekonomik sıkıntılar yüzünden terk edildi.Önceden çuvallarla aldığımız gıda maddelerini şimdi kilo ile zor alıyoruz"