ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hınıs Emniyetinden örnek yaklaşım
Hınıs Emniyetinden örnek yaklaşım
Vali Çiftçi Jandarma komutanlarını ağırladı
Vali Çiftçi Jandarma komutanlarını ağırladı
Adnan Menderes’te kaza: 1 ölü
Adnan Menderes’te kaza: 1 ölü
Tekmanlı gençler masa tenisinde yarışıyor
Tekmanlı gençler masa tenisinde yarışıyor
GSİM’de proje gündemi
GSİM’de proje gündemi
HABERLER>GUNCEL
30 Ekim 2007 Salı - 00:00

ERZURUM’DA KIŞLIK ERZAK ALIM GELENEĞİ CANLI

Erzurum’da kışlık erzak döneminin başlaması üreticinin yüzünü güldürüyor. Patates üreticileri Kasım ayı sonuna kadar satışlarda artış beklediklerini, lahana üreticileri ise ürettikleri sebzelerin önemli bir bölümünü sattıklarını bildirdiler.

ERZURUM’DA KIŞLIK ERZAK ALIM GELENEĞİ CANLI

ERZURUM’DA KIŞLIK ERZAK ALIM GELENEĞİ CANLI Erzurum’da kışlık erzak döneminin başlaması üreticinin yüzünü güldürüyor. Patates üreticileri Kasım ayı sonuna kadar satışlarda artış beklediklerini, lahana üreticileri ise ürettikleri sebzelerin önemli bir bölümünü sattıklarını bildirdiler. AİLELERDE KIŞA HAZIRLANMA TELAŞI Erzurum’da kışlık erzak geleneği bütün canlılığıyla sürüyor. Dar gelirli de olsalar ildeki vatandaşlar sonbahar aylarında patates başta olmak üzere, şalgam, soğan, lahana gibi sebzeleri ve peynir ve yağ gibi hayvansal ürünleri toptan alarak kış aylarına hazırlanıyorlar. Satın alma gücü olan Erzurumlu aileler, sucuk, kavurma, kışlık yaş üzüm gibi ürünleri de toptan alarak kış aylarında tüketiyorlar. Erzurum’da çok canlı biçimde süren kışlık erzak alım geleneği, ilden göç eden başka illere yerleşen Erzurumlu aileler tarafından da yaşatılıyor. PATATES TÜKETİM ORANI YÜKSEK Erzurum’da dört kişilik bir ailenin kışlık patates alım miktarı 100 ile 200 kilo arasında değişiyor. Çuvallar içinde alınan patatesler, evlerin soğuk bölümlerinde istif edilerek saklanıyor. Bu gelenek içinde canlı tutulan bir diğer davranış şekli de erzak olarak alınan patatesin komşularla paylaşılması şeklinde yaşanıyor. Kışlık patates alan aileler, komşularına tadımlık adı altında patates dağıtıyorlar. ÜRÜNLER ÖNCE EV HANIMLARINCA DENETLENİYOR Satın alınmadan önce numune alınarak ev hanımları tarafından haşlanıp, kızartılarak denenen patatesin en çok kışa dayanıklılığına bakılıyor.kışlık patates alımlarında kalın kabuklu ve kırmızı renkli patatesler daha çok ilgi görüyor. Erzurum’da kışlık olarak pazarlanan patatesin önemli bir bölümünü Pasinler ve Daphan Ovası ürünleri oluşturuyor. Oltu, Olur ve Ilıca patatesi ise kalitelerinin yüksek olması sebebiyle daha çok ilgi buluyor. KIŞLIK SOĞAN ALIMI Erzurum’da kışlık erzak olarak alınan şalgam ve lahana ilde üretilirken kışlık soğan Amasya, Çorum ve Kırşehir’den geliyor. İlde ailelerin kışlık olarak ortalama soğan alım miktarı ise 50 kilogramı buluyor. ŞALGAMIN AYRI YERİ VAR Kışlık erzak içinde yer alan Şalgam çiğ olarak tüketildiği gibi, kış ayları boyunca dolması yapılarak da harcanıyor. Şalgam ayrıca cips büyüklüğünde doğranarak salamura ve turşusu yapılarak da tüketiliyor. Lahana ise daha çok turşu için satın alınıyor. Sert bölümlerinden turşu kurulan lahana’nın yumuşak yaprakları ise dolmalar için sarf ediliyor. KAVURMA GELENEĞİ ZAYIF DA OLSA SÜRÜYOR Erzurum’da kışlık kavurma yapma geleneği azalan biçimde de olsa hala etkisini sürdürüyor. Büyükbaş hayvan alarak, kombinalarda kestirilen hayvanın etleri küçük parçalara bölünerek yağda pişirildikten sonra tenekelenerek kışa saklanıyor. Kavurma yemeklere katıldığı gibi, Erzurum’da yatsılık adı verilen geleneksel yemek saatlerinin de değişmez sofra ürünü olma özelliğini taşıyor. ÇAŞIRSIZ KİLER OLMAZ Kışlık erzak geleneği içinde çaşır salamurası yapımı da yer alıyor. Temmuz ve ağustos aylarında satın alınan suda haşlanarak tuzlu sularla dolu kavanozlarda saklanan çaşır, sabah kahvaltılarında ve yatsılıklarda tüketiliyor. Erzurum’un hiç değişmeyen kışlık erzak biriktirme geleneği içinde kavut adı verilen, kırmızı buğdayın kavrulmasıyla elde edilen bir ürün de bulunuyor. Bu ürün şeker katılarak helva şeklinde de tüketildiği gibi, sade haliyle de beğeniyle yeniliyor. Kurut bir diğer erzak ürünü. Yoğurdun kurutulmasıyla yapılan ürün, kış aylarında ayran çorbası yapımında kullanılıyor. KIŞLIK YAĞ VE PEYNİR Erzurum’da yerli ailelerin kışlık erzak depolarında kurutulmuş fasulye, yeşil biber, patlıcan, bamya, kuru nane, reyhanın yanı sıra teneke ile alınmış peynir ve yağlarda bulunuyor. Geleneği sürdüren Erzurumlu ailelerin kışlık peynir alım miktarları 20 kilogramlık iki teneke peynir ve tere yağından oluşuyor. Kışlık alınan tereyağı ev hanımları tarafından eritilerek suyu alınıyor, yeklik ve kahvaltılık olmak üzere iki tüketim çeşidi için özel tenekelerde saklanıyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HALKIN YILDIZI SELAMİ İLK KONSERİNİ ERZURUM’DA VERECEK
Özel bir televizyon kanalında yayınlanan “Halkın Yıldızları” ...
İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİSİ VELİLERİNDEN MİLLİ EĞİTİM’E ÇAĞRI:
ÖĞRENCİ SERVİSLERİ DENETELENSİN Erzurum’da okul servislerinin özellikle ...
KASIM, SOĞUKLA GELİYOR
Erzurum en soğuk kasım ayı gününü eksi 34.3 dereceyle 23 kasım 2001’de, ...
 
GREVE LEKE DÜŞTÜ!
Erzurum'da grevdeki Türk Telekom çalışanlarından M.Ö, telefon ve internet ...
MUSALLAYI KALE OLARAK KULLANIYORLAR
Gez Mahallesi’nde oturan çocuklar oyun ve park alanı bulunmadığı ...
"MEMLEKETİMİN HALLERİ" GÖSTERİMDE
Turuncu Sanat Derneği (Tursander) "Memleketimin Halleri" adlı oyunla tiyatro ...
 
"TÜRK DÜNYASINDAN RENKLER" SERGİSİ AÇILDI
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi tarafından düzenlenen fotoğraf ...
OKS tarihe karışıyor
OKS'nin yerine getirilen Seviye Belirleme Sınavı, 6'ıncı sınıflar için ...
KARATE KUŞAK TERFİ SINAVI TAMAMLANDI
Erzurum'da 2007 yılı karate il faaliyet programında yer alan kemer sınavı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hırsızlığa ‘zulüm’ dedikleri yerden buyurun!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva