Festivalin açılış töreni Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Trabzon Tiyatro Müdürü Fatih Dokgöz, davetliler ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla Atatürk Alanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı.
//BİLGİN SUNUM YAPTI
Açılış konuşmasını yapan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Trabzon'un geçmişten geleceğe kültür mirasını yüksek düzeyde koruyabilmiş ve bugünlere aktarmış nadir şehirlerden biri olduğunu belirterek, "Trabzon, binlerce yıllık süreçte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, içinde barındırdığı tüm bu değerlerle zenginleşmiştir. Tüm sanat dallarında bir çok sanatçı yetiştirmiştir" dedi.
Değişik ülkelerden katılan tiyatrocularla 15 gün boyunca sanatın büyüleyici, bütünleştirici ve sevgiyi çoğaltan kucağında birlikte olacaklarını kaydeden Bilgin, "11 yıl içinde 153 yabancı grup Trabzon'a gelmiş. Bu gruplar Türkiye'nin ve Trabzon'un gönüllü elçileri olmuştur" şeklinde konuştu.
//TRABZON’UN KÜLTÜREL YAPISININ YANSIMASI
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ise festivalin Trabzon'un tarihten gelen zengin kültürel yapısının bir dışa yansıması olduğunu ifade ederek "Şehirlerin kültürel ve toplumsal anlamda hareketli bir yaşam sürmesi, yeniliklere açık olması ortak değerler oluşmasında Tiyatro'nun son derece anlamlı bir yeri vardır" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından 11. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali geleneksel yürüyüşü gerçekleştirildi. Halk oyunların ekiplerinin gösterisinin ardından Gürcistan'dan Legacy dans gösterisi ve İspanya'dan Dos Lunas Tiyatrosu'nun çocuk oyunu "Prensesin Ejderha İle Yolculuğu" sergilendi.
Trabzon ve Erzurum Devlet Tiyatroları ile birlikte, festivale Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Ermenistan, Gürcistan, Romanya, İrlanda, İspanya, İsrail, İtalya, Japonya, Rusya, İsviçre , Litvanya, Tataristan olmak üzere 14 yabancı topluluk katılıyor.