Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Latif Tosunoğlu hükümetin almış olduğu et ithalatı kararı ile tüketiciye birkaç ay ucuz et sunulabileceğini, ancak daha sonra değişen bir şeyin olamayacağını belirterek, "Canlı hayvan ve et ithalatı geçici bir önlemdir. Türkiye'de dişi hayvan kesimi gerekirse bir süre yasaklanmalıdır'' dedi.
ATSO Başkanı Latif Tosunoğlu, yaptığı açıklamada, hükümetin et ithalatı kararının geçici bir önlem olduğunu ileri sürerek, Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan ve benzeri Doğu illerinin bir dönemler Türkiye'yi hayvancılık konusunda besleyen merkezler olmasına rağmen, bugün neden havancılığın bitme noktasına geldiğinin sebepleriyle araştırılması gerektiğini söyledi.
//ERZURUM-KARS-ARDAHAN VE HAYVANCILIK
Çözümün hayvancılığın geleceğine yapılacak olan yatırımla mümkün olacağını kaydeden Tosunoğlu, "Bir dönemler Ardahan, Kars ve Erzurum gibi iller hayvancılıkta Türkiye'yi beslemekteydi. Ne oldu da bugün bu hale gelindi. Türkiye'de ne yazık ki, uzun yıllardır dişi hayvanın kesimi gerek kurban bayramında olsun, gerekse de et ihtiyacında olsun plan ve projesiz yapıldı. Bana göre en büyük sebeplerden biri budur. Bilindiği gibi İsmet Paşa döneminde dişi hayvan kesimi yasaklanmıştı. Çünkü bu ciddi bir önlemdir. Biz de bugün aynı uygulamayı yapabiliriz" görüşünü dile getirdi.
//"BÖLGEDE BARINAKLARIN YAKLAŞIK YÜZDE 80'İ ELVERİŞSİZ DURUMDA"
Bölgedeki göçün de söz konusu olayı tetiklediğini dile getiren Tosunoğlu, "Batıya göç etmenin en önemli unsurlarından biridir. Yani genç nüfus maalesef göç ediyor. Genç nüfusun olmadığı bir yerde hayvancılıkta üretim yapamazsınız. Geçmişte bunun alt yapısına yatırım yapılmış olsaydı, bugün millet bunun çilesini çekmezdi" diye konuştu.
Hayvancılığa destek adı altında Tarım Bakanlığı'nın verdiği desteklerin de yerinde kullanılamadığının kanaatini taşıdığını ifade eden Tosunoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün sadece bir tek Ardahan'a Tarım Bakanlığı tarafından 2009'da hayvancılığa destek adı altında yaklaşık 15 milyon TL para verilmiş. Bu aslında ciddi bir rakamdır. Ama verilen her para, hayvancılığın altyapısına yatırılmış olsaydı, bugün biz bu sorunlarla karşılaşmazdık. Örneğin verilen desteklerle, barınaklar daha modernleşebilir, hayvan ırkı düzenlenebilirdi. Ayrıca et ve süt hayvancılığına yatırım yapılabilirdi. Çünkü bölgede barınakların yaklaşık yüzde 80'i elverişsiz durumda. Yani geçmişten kalan
yöntemlerle işletmecilik yapılıyor. Bu şekilde yapılan işletmecilikte de ne kadar gelecek verim beklenir ki?"