Erzurum’da organik meyvecilik alanında başlatılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Erzurum Valiliği tarafından koordine edilen “Erzurum İli Çoruh Havzası Meyvecilik Atılım Projesi’ kapsamında Uzundere ilçesine yaptırılan ‘Dut İşleme Tesisi’ üretime hazır hale getirildi. 284 bin TL keşif bedelli tesisin yapımı, geçtiğimiz hafta sonu itibariyle tamamlandı. Erzurum Valiliği’nin koordinatörlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ile İl Özel İdaresi’nin de destekleriyle hazırlanan “Erzurum İli Çoruh Havzası Meyvecilik Atılım Projesi” çerçevesinde, 10’ar kişilik istihdam sağlayacak ‘Dut İşleme Tesisi, önümüzdeki günlerde Tortum Kaymakamlığı’na devredilerek, hizmete sokulacak.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Müdürü Zekeriya Deniz, “Erzurum İli Çoruh Havzası Meyvecilik Atılım Projesi’nin, başarıdan başarıya koştuğunu söyledi. Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında yürütülen proje doğrultusunda, Erzurum’un Uzundere ilçesinde yapımına bir süre önce başlanan ‘Dut İşleme Tesisi’nin tamamlandığını ve hizmete hazır hale getirildiğini bildiren Deniz, “Tesisimizin yapımı tamamlandı, makinaları ve tüm mekanik aksamı bitirildi. Şu andan itibaren üretime hazır vaziyette olan tesisi, önümüzdeki günlerde Tortum Kaymakamlığı’na devredeceğiz. Halen tesisin devir işlemleriyle ilgili işlemleri yapıyoruz.” dedi.
Uzundere ilçesinde hizmete hazır hale sokulan tesisin teknik özelliklerine ilişkin olarak bilgiler aktaran Deniz, tesisin tek katlı bina ve makine dairesi şeklinde planlandığını belirterek, yaklaşık 300 metrekare alan üzerine kurulu yatırımın, hem yöredeki meyveciliğin markalaşmasına, hem de yeni bir geçim kapısı açılmasına imkan sunacağını söyledi. Erzurum SYDV Müdürü Zekeriya Deniz, “Bu ilçelerimizde dut yetiştiriciliği anlamında büyük bir potansiyel var. Bu proje sayesinde dut yetiştiriciliği hem teşvik edilecek, hem de bu potansiyel ekonomiye kazandırılacak. En az 10 kişinin istihdam edilmesinin planlandığı tesislerde, yöremize has organik meyveler markalaştırılmış ve katma değer üretimi sağlanmış olunacak.” şeklinde konuştu.
//UZUNDERE BELEDİYE BAŞKANI ÖZSOY: TESİSLERDE REÇEL İMALATI DA YAPILACAK
Öte yandan Uzundere Belediye Başkanı Özsoy ise, ilçede yapımı tamamlanan Dut İşleme Tesisi’nin, organik üretimde hem Erzurum’a, hem de bölgeye örnek teşkil edeceğini söyledi. Başkan Özsoy, “İlçemizde konuşlandırılan Dut İşleme Tesisi tamamlandı ve tüm aksamıyla hizmete hazır hale getirildi. Bu tesislerde normalde sadece ham olarak toplanan dut meyvesinin işlenmesi amaçlanıyordu. Fakat biz Sayın Valimizle de görüşerek, bu tesise reçel ve turşu imalatı ekipmanlarını da ekleyeceğiz. Böylelikle tesisimizde hem dut meyvesi işlenecek, hem de reçel ve turşu imalatı gerçekleştireceğiz. İmal edilecek organik ürünlere de, “Şelale” adını vereceğiz. Bu konuda yürüttüğümüz paten çalışmalarını tamamladık. “Şelale” adının patentini aldık. Üreteceğimiz ürünleri de, piyasaya bu marka altında sunacağız.” dedi.
Dut İşleme Tesisi’nin devir teslimiyle ilgili olarak önümüzdeki günlerde bir merasim gerçekleştirilmesinin planlandığını vurgulayan Başkan Özsoy, “Tesiste üretime başlanır başlanmaz, biz de bahsini ettiğimiz teknik takviyede bulunarak, tesislerde reçel de üreteceğiz.” ifadelerini kullandı.