SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Milli Mücadele’de önemli bir yer tutan Albayrak Gazetesi’nin yayınına genç, dinamik şahsiyetiyle önemli katkılarda bulunan Sıtkı Dursunoğlu, defnedildiği Ankara Cebeci Mezarlığı’nda da unutulmadı. Tarih Profesörü Enver Konukçu, doçentlik sınavı jüri üyeliği için davet edildiği Ankara’da, edebi yönüyle olduğu kadar, tarihi kişiliğiyle de tanınan Sıtkı Dursunoğlu’nun kabrini de ziyaret etti.
//DURSUNOĞLU VE MİLLİ MÜCADELE
Erzurum Lisesi’nde uzun yıllar Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapan, daha sonra Milli Mücadele’de önemli bir yeri bulunan Albayrak Gazetesi’ni çıkaran Dursunoğlu, meşhur “Erzurum Marşı” şiiriyle de, yüreklerde büyük yer tutuyor.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, yurdun birçok köşesinde Erzurum’dan belirli nedenlerle ayrı düşmüş birçok Erzurumlu bulunduğuna vurgu yaparak, bunlar arasında, edebi ve tarihi kişiliğiyle bilinen Sıtkı Dursunoğlu’nun da bulunduğunu kaydetti. Geçtiğimiz günlerde doçentlik sınavı jüri üyeliği yapmak için Ankara’ya davet edildiğini dile getiren Konukçu, “Ankara’da Cebeci Mezarlığı’nda bir mezar tespiti için de bulunuyordum. Erzurum’un meşhurlarından olan, edebiyata olan tutkusu ve özellikle de ‘Erzurum Marşı’ adlı şiiriyle tanınan, bunun yanında çıkardığı Albayrak Gazetesi ile Milli Mücadele döneminde önemli görevler üstlenen Sıtkı Dursunoğlu’nun mezarını da ziyaret ettim.” diye konuştu.
//KONUKÇU, SITKI DURSUNOĞLU’NU ANLATTI…
Sıtkı Dursunoğlu’nun, 1895 Erzurum doğumlu olduğunu belirten Konukçu, “Herkes onu Erzurumlu Edebiyat Öğretmeni Müştak Sıtkı Dursunoğlu diye tanır. Meşhur Dursunbeyzadelerdendir. Albayrak Gazetesi’nin bir süre yayınlanmasını gerçekleştiren Dursunoğlu, Erzurum Milli Marşı’nı kaleme alarak, büyük üne kavuşmuştur.” dedi. Sıtkı Dursunoğlu’nun, gerek Erzurum, gerekse Ankara’da yaşadığı döneme dair elle tutulur bir araştırma bulunmadığını, bunun da büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayan Konukçu, “Türkiye’nin dört bir yanında bizlere milli ve manevi birçok katkıda bulunmuş olan Erzurumlu değerli birçok şahsiyet var. Bunların tek tek araştırılması ve tanıtılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Konukçu, Ankara’ya yolu düşen her Erzurumlunun, Sıtkı Durksunoğlu’nun mezarını mutlaka ziyaret etmesini isteyerek, Cebeci Mezarlığı’ndaki yerini de tarif etti. Konukçu, “1975 yılında Ankara’da hayata gözlerini yuman Dursunoğlu, Erzurumluzade Sungurların hemen yanında. Dikdörtgen ve beyaz taştan inşa edilmiş bir platform üzerine yerleştirilmiş iki mezarın soldaki Sıtkı Dursunoğlu, yanındaki de, Fahriye Hanımefendii’ye aittir.”
//DURSUNOĞLU, “ERZURUM MİLLİ MARŞI” İLE YÜREKLERİ FETHETTİ
Erzurumlu Edebiyat Öğretmeni Sıtkı Dursunoğlu’nun kaleme aldığı ve şiirlerinden en önemlisi olarak kabul edilen “Erzurum Milli Marşı” ise şöyle:
Tarihler ağlar vatan yanarken,
Eller öz vatanda nara atarken,
Ufukta ümidin nuru batarken,
İlk sesi haykıran yüce Erzurum.
Vatanı kurtaran yüce Erzurum.
Ufak bir tepreyiş, bir atlayışla,
Ümitler aşlayan bir şahlanışla,
Altıbin senelik bir arayışla,
Canavar ağzını yırtan Erzurum.
Ümitsizlikleri kıran Erzurum.
Vatana ümidsin, bayrağa rehber,
Tarihin bağrında sesin inilder,
Milli vicdan doğar, senden alır fer,
İlk sesi haykıran yüce Erzurum.
Vatanı kurtaran yüce Erzurum.