Malatya İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Cengiz Yakıncı, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Ansiklopediler, değişik bilim dallarındaki bilgileri öz olarak, alfabetik sırayla sunan eğitim kaynaklarıdır. Britannica, Meydan Larousse gibi genel konulu ansiklopediler olduğu gibi, sağlık ansiklopedisi, İstanbul ansiklopedisi gibi özel konularda çıkarılmış ansiklopediler de vardır.
//KÜLTÜREL İHTİYAÇ
Gelişen iletişim teknolojisine uygun olarak ansiklopedilerin baskıları yanında elektronik ortamda bulunması da önem taşımaktadır. Bu sayede geniş kitlelere ulaşmakta ve geribildirim alarak daha mükemmele ulaşması sağlanmaktadır" ifadelerini kullandı.
"Genel şehir sosyolojisinin gelişimine paralel olarak tüm yurtta illerin ansiklopedik nitelikte sosyokültürel tanıtımına giderek artan bir ihtiyaç duyulmaktadır. İl ansiklopedileri hızlı kentleşmenin getirdiği sosyal sorunlardan biri olan kültürel yozlaşmaya karşı tarihsel arka-planı bir süreklilik içinde gelecek kuşaklara taşımada önemli bir işlev üstlenmektedir" diyen Profesör Yakıncı, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Bu alanda ülkemizde ilk çıkan il ansiklopedisi sekiz ciltlik İstanbul Ansiklopedisidir. Daha sonra Bursa ve Kayseri ansiklopedileri çıkmıştır. Malatya, Konya il ansiklopedileri hazırlanma aşamasındadır. Bu aşamada önerim; Kültür Bakanlığının Cumhuriyetin 100. yılı anısına kalıcı bir eser olacak olan Türkiye iller ansiklopedisi projesini öncülük etmesidir. Bu sayede tüm illerimizin kültür, sanat ve bilgi envanteri derlenip toplanacak ve yeni nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması sağlanacaktır. Tüm
illerin ayrı ayrı çıkarılacak olan ansiklopedilerinin eğitimde önemli, güvenli bir kaynak olacağı düşüncesindeyim."