ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yıldız öğrencilere seslendi
Yıldız öğrencilere seslendi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
11 Eylül 2015 Cuma - 03:26

Doğulu kadınlar erişte mesaisinde

Kars'ta kışın sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan ‘erişte’ kesilerek iplerde yerini almaya başladı. Yaz sıcaklıklarının etkisini yitirmesiyle birlikte Kars’ta kış hazırlıkları yavaş yavaş başladı.

Doğulu kadınlar erişte mesaisinde

Kars'ta kışın sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan ‘erişte’ kesilerek iplerde yerini almaya başladı.

Yaz sıcaklıklarının etkisini yitirmesiyle birlikte Kars’ta kış hazırlıkları yavaş yavaş başladı. Kent merkezinde bir araya gelen kadınlar, kestikleri erişteleri ipe sererek kurutmaya çalışıyor.

3-4 komşunun yardımlaşmasıyla kesilen erişteler, tellere asılarak kurutulmaya başladı. Kars’ın Cadde ve sokaklarında yıllardan beri gelenek haline gelen erişte kesimi, cadde ve sokakları kullanan vatandaşlarında dikkatini çekiyor. Bir taraftan kesilen erişteler, diğer taraftan tellere kurutulmak için asılan erişteler renkli görüntüler oluşturuyor.

Kış aylarının olmazsa olmazlarından olan erişteler, Kars’ta kış aylarında sofralarda yerini alıyor. Özellikle Kars’tan göç etmiş büyük şehirlerde yaşayan akrabalarına erişte gönderdiklerini belirten vatandaşlar, kestikleri eriştelerden İstanbul’daki akrabalarına göndereceklerini belirttiler.

Kışın çorba ve pilavı yapılan eriştenin Kars’ta yoğun olarak tüketildiğini belirten Ayten Korkmaz, “İmece usulü yapıldığı için pek yorucu olmuyor. Kış yemeklerimizden olan erişte özellikle çorba ve pilavda kullanılıyor. Biz mahalle sakinleri olarak komşularımız arasında dayanışma geleneği devam ediyor. Bizler tarif ederken genç kızlarımız ve gelinlerimizde işlerimizi yapıyoruz” dedi.

Kars’ta mahalleli kadınların ortaklaşa kestikleri erişteler, daha sonra tellere asılarak kurutuluyor. Kurutulan erişteler fırınlarda kavrulduktan sonra kışın sofralarda yerini alıyor.

“ERİŞTE PİLAVI”

Kars yöresinde genellikle beyaz pirinç kullanılmaz. Pilavlarda bulgur ya da erişte tercih edilir. Erişte pilavı da erişte ve mercimek katılarak yapılır. Önce mercimekler haşlanır, acı suyu dökülen mercimeklerin içine erişte katılır. Kaynatılarak süzülür tereyağında halka halka doğranan patatesler kızartılır ve erişte mercimek karışımının üzerine dökülür. Sonra bu karışım kısık ateşte bir kere daha pişirilir.

 
Erzurum eğitim vizyonuna ‘Özel’ destek
 
Organlarıyla 5 kişi hayata tutundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Üç Kümbetler Tarih Adası’ olacak
Erzurum'a yeni bir vizyon kazandıran Üç Kümbetler Projesi’nin birinci ...
Erzurum Kış Turizmine hazır
M.COŞKUN-İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hasan Mazlumoğlu, Erzurum’un ...
ERVAK proje üretimine odaklandı
Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) yeni dönemde gerçekleştireceği projeler ...
 
Cirit kültürü yaygınlaşıyor
Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından düzenlenen 2015 Atlı Cirit ...
TÜRSAB’dan Tabya desteği
Erzurum’da bulunan Osmanlı-Rus Savaşları dönemlerine ait bazı Tabyaların ...
ATAÜNİ’den tarihe tarihi hizmet
M.COŞKUN-Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Yurttaş, 5 yıldır ...
 
Üstad Çalmaşur gençlere sanat ufku çizecek
Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde Türk Halk Müziği Sanatçısı Mehmet ...
Erzurum Bakır İşlemeciliğine ERTANSA desteği
ERTANSA ile İŞ-KUR işbirliğinde eğitim vermek üzere açılacak olan Erzurum ...
Altıparmak’tan sanat ve kültüre destek
Vali Altıparmak, Sivil Toplum Kuruluşlarının Erzurum için yapmaya çalıştıkları ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva