IŞIK ÇAPANOĞLU(İHA) - Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi’nin bölge devletleri için çok önemli olduğunu belirtti.
Başkonsolos Süleymanov, Azerbaycan’ın içinde olduğu Bakü- Tiflis- Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü- Tiflis- Erzurum Doğalgaz Boru Hattı gibi önemli projelerde Ermenistan’ın devre dışı kaldığını söyledi.
Başkonsolos; “Ayhan Süleymanov; “1990’larda Ermenistan, Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisini işgal etti. Bir milyon insanımızı kaçkın durumuna düşürdü ve iki ülke arasındaki tüm ilişkiler kesildi” dedi.
BAKÜ-TİFLİS KARS DEMİRYOLU
Süleymanov; “Bildiğiniz gibi Avrupa- Asya demiryolu hattı Türkiye’den geçip Ermenistan’ın Gümrü şehrine ulaşıyor burada da ikiye ayrılıp bir hat Gürcistan’ın Tiflis şehrine, diğer hat ise Azerbaycan’ın Kazak şehrinden geçerek başkent Bakü’ye, bir diğer hat ise Nahçıvan üzerinden Azerbaycan’a varıyordu. İki ülke arasındaki sorun nedeniyle bu hat devre dışı kaldı. Türkiye’de Azerbaycan’a destek olmak için bu hattı ve tüm Ermenistan sınırını kapattı. Böyle olunca da bu Asya-Avrupa demiryolu hattı için yeni bir bağlantı gerekti. Daha Azerbaycan’ın ulusal önderi Haydar Aliyev döneminde Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi fikri vardı. 25 Mayıs 2005’de üç ülkenin liderleri bir araya gelerek bu projenin hayata geçirilmesi için ilk imzaları attılar. 7 Şubat 2007 tarihinde ise Gürcistan’ın Marat şehrinde projenin Türkiye- Gürcistan kısmının bütçesi oluşturuldu ve yaklaşık 500 milyon ABD Dolarlık bir bütçe belirlendi. Bunun 220 Milyon ABD Dolarlık tarafını Türkiye Cumhuriyet’i üstlendi. Geri kalan kısım ise Gürcistan’a ait olacaktı. Ancak böylesine önemli bir hat nedeniyle devre dışı kalacak olan Ermenistan bu durumdan kaygılanmaya başladı. Zaten işgal ettiği Azerbaycan toprakları nedeniyle Azerbaycan’ın içinde olduğu Bakü- Tiflis- Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü- Tiflis- Erzurum Doğalgaz Boru Hattı gibi önemli projelerde Ermenistan devre dışı kalmıştı” diye konuştu.
ERMENİLER PROJEYİ ENGELLEMEK İSTİYOR
Ermenilerin gerek Türkiye ile sınırların açılması konusunu gündeme getirerek, gerekse Gürcistan’ın almak istediği krediyi Amerikan Senatosu’nda engelleyerek bu önemli projenin önüne geçmek istediğini ifade eden Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, özetle şunları söyledi:
“Azerbaycan devleti Gürcistan’a 400 milyon ABD Doları uzun vadeli ve faizsiz kredi vererek projenin gerçekleşmesi konusunda kararlılığını gösterdi. 21 Kasım 2007’de ilk çalışma Gürcistan’da, 2008’de de Türkiye’de başladı. Bugün Gürcistan ve Türkiye’de yapım çalışmalarının yüzde altmışından fazlası yapılmış durumdadır. Biz Azerbaycan olarak 2012 yılında hattın açılmasını umuyoruz. Şu anda mevcut hattın çalışmamasından bazı ülkeler yararlanmaktadır. Hat açıldığında 1.5 milyon insanı, 5-7 milyon ton arası yük taşıyacak ve kesintisiz olarak Çin’den başlayarak Londra’ya kadar uzanacaktır. Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden Türkçe konuşan diğer ülkelerle de bağlantı kuracaktır. Bu kadar yük ve insan akışı elbette ki ülkelerimizin ekonomilerini hareketlendirecektir. Kars’a yapılacak lojistik üs ile birlikte buraya diğer yatırımlar da gelecektir ve binlerce kişiye yeni iş alanları açılacaktır. Bu hat daha sonra Nahçıvan hattı ile de birleştirilecektir ve İran’da uluslararası hatta bağlanacaktır. Umuyoruz ki bu proje bütün bölge halklarına faydalı olacaktır.”