Ardahan Çıldır ilçesinde kazlar kesilip, temizlenip kuruması için hazırlanan askılarda yerini aldı.Çıldır ilçesinin lezzetli yiyecekleriyle yine gündemde. Özellikle yaz aylarında Çıldır Gölüne has Sarıbalık balığı ve bozulmamış doğasından rengarenk çiçeklerden dolayı elde edilen balı tüm ülkede lezzeti tanınırken, kümes hayvancılığının da iyice ilerlemesiyle kaz eti de bu lezzet durağında yerini aldı.
//KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE EKONOMİK GETİRİSİ
Özellikle köylerde gelişen kaz yetiştiriciliği geçim kaynağı olmasının yanında ilçeyi tanıtım anlamında da büyük rol oynuyor. Köylerde yetiştirilen kazlar yaklaşık 5 – 6 ay gibi bir sürede kesilecek konuma gelirken bakımıyla da köy kadınları ilgileniyor. Her yıl Cumhuriyet Bayramına denk gelen ekim ayının son haftası ile kasım ayının ilk haftası arası kesilen kazlar komşuların birbirlerine yardım etmeleriyle temizlenip tuzlanıp kuruması için evin bahçelerine özel olarak yapılan askılara asılıyor.
//KURUTULAN KAZ ETLERİ KAPIŞILIYOR
Yaklaşık 15 ila 20 gün askıda kalan kaz etleri olgunlaştıktan sonra serin yerlerde veya derin dondurucularda kışın yenmek için koruma altına alınıyorlar. Kışın sofraların vazgeçilmezi olan kaz eti özellikle büyük şehirlerde ve gurbetçiler arasında düzenlenen özel gecelerin özel menüsünde yer alıyorlar. Hatta köy derneklerinin düzenlediği gecelere isimleri bile veriliyor. Kaz geceleri olarak düzenlenen yemekli eğlenceler gurbetçileri de bir araya getirmenin en iyi yolu olarak ta gündeme geliyor.Fiyatı şuan ilçede 80 ila 100 TL arasında satışa sunulan kazlar büyük rağbet görürken köylü ekonomisine de güç katıyorlar.